Menu

Voor jou getest: de Samsung Galaxy S6

Dit jaar verwent Samsung ons met een  ruime keuze aan Galaxy S-toestellen. Lees hier onze mening over de Galaxy S6!

05.05.2015
Door Cédric

Na een geslaagde lancering in België - en in de rest van de wereld - scoorde Samsung dit jaar opnieuw met de editie 2015 van zijn topsmartphone, een toestel met een onberispelijke afwerking. Weg met de kunststof van de S5, waar niet iedereen gelukkig mee was. De mooi afgeronde en afgeschuinde randen en de structuur in aluminium geven veel meer dan vroeger de indruk dat je een topklasse smartphone in de hand houdt. Samsung slaagt er moeiteloos in om zich op het niveau van de iPhone 6 en de HTC One te hijsen.

De S6 voelt aangenaam stevig aan. Hij ligt perfect in de hand. Het gewicht van 138 g biedt een mooi evenwicht: niet te licht, niet te zwaar. Dit toestel van 5 inch, ergens tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus in, hindert nooit in je jas- of broekzak. Vrijwel niets aan dit model is afneembaar en je kan er zelfs geen extra geheugenkaartje aan toevoegen, maar die prijs moet je nu eenmaal betalen voor een oogstrelend design.

Een van de meest opvallende elementen van de S6 is het scherm. De kleuren ogen bijzonder indrukwekkend, nog meer dan op de S5, onder andere door het diepe zwart en de contrasten. Ga in het volle zonlicht staan en kijk hoe leesbaar het scherm blijft, veel beter dan bij de iPhone 6. De S6 biedt momenteel beslist de beste weergave, van alle merken.

Wie al eens klaagt dat Android door Samsung een beetje te veel wordt weggemoffeld, zal blij verrast zijn met deze interface, die veel dichter bij de originele Android staat dan we gewoon zijn. De menu’s zijn mooi aangepast, maar zonder te overdrijven.

Er is nog één domein waarop Samsung ook nu weer te ver gaat: het aantal voorgeïnstalleerde apps. Er staan er veel te veel op (onder andere van partners).

Hierover zijn wij enthousiast

  • De kwaliteit van de foto’s (16 megapixel) hoeft niet onder te doen voor die van de beste Lumia’s, nog altijd dé referentie. Zowel de foto’s als video’s van de S6 zijn veel beter dan van een iPhone 6 Plus.
  • De batterijduur overtreft de verwachtingen en toch is de batterij kleiner dan op de S5. Bij intensief gebruik haal je anderhalve dag.
  • Opladen gaat heel snel, in ongeveer 90 minuten. Je kan je smartphone ook draadloos opladen volgens de QI- of Powermat-norm.
  • Het leek of niemand het geluid ooit beter zou kunnen bewerken dan Sony en HTC, maar Samsung haalt ze nu in met een verfijnde equalizer, zonder enige oversturing. Ook via de luidspreker (één exemplaar) klinkt het geluid goed.

Dit kan ons minder bekoren

  • Als je het gewoon bent om de batterij te vervangen of een extra geheugenkaartje in een slot te stoppen, zal je moeten wennen aan 32 GB (25 GB echt beschikbaar, de rest palmt het systeem in).

De Galaxy S6 mag zich voorlopig terecht de beste leerling van de klas van 2015 noemen. Hij overklast bijna op elk niveau de HTC One M9. Zelfs verstokte iPhone-fans bekijken de S6 met interesse. En dat is toch al iets!