Menu
Blog

Voor jou getest: de iPhone 6

Tech

Ik heb ‘m al! Dat ik dit in de Verenigde Staten schrijf, heeft dus zo z’n voordelen! De iPhone 6 werd vrijdag 19 september gelanceerd en Silicon Valley praat over niets anders meer. Jij zal nog moeten wachten tot vrijdag 26 september en ondertussen zijn dit mijn eerste indrukken, na drie dagen gebruik.

22.09.2014 Cédric Godart

Van onze correspondent in San Francisco, USA.

In mijn zak neemt de iPhone 6 niet meer plaats in dan de … iPhone 5C, ondanks zijn grotere afmetingen. Het dunne ontwerp (7 mm) heeft daar veel mee te maken en het toestel weegt niet meer dan 130 g. Het trilt meteen ook een beetje anders, discreter. En nu het design! De rondingen aan de vier hoeken zijn zachter voor het oog en de hand. De twee stroken achteraan passen harmonisch bij de rest van het toestel. Maar ze doen afbreuk aan het uniforme gevoel van eerdere modellen.

Opvallend is de cameralens die iets boven het oppervlak uitsteekt. En voor wie de vorige generaties gewoon was: de knoppen zijn van plaats verwisseld. Aanzetten staat nu rechts, geluid uitschakelen en trillen links. Hoelang het duurt om dit gewoon te worden? 24 uur. Even opletten: het toestel is nu zo groot, dat je het niet altijd met één hand kan bedienen, in tegenstelling tot de vroegere iPhones.

Het Retina-scherm (maar geen “full HD”) zet de iPhone 5S meteen in de hoek van de “oudjes”. De kleuren zijn krachtig en het zwart heel diep. Foto’s en video’s komen zo veel beter tot hun recht. Details zijn zichtbaarder. Maar de ontwikkelaars hebben nog niet alle apps geoptimaliseerd om alles uit de nieuwe schermresolutie te halen. Dat duurt waarschijnlijk nog enkele maanden. Ondertussen merk je als je bepaalde apps opstart, dat de interface nog ontworpen lijkt voor een vroeger toestel. Een kwestie van geduld.

De camerasensor biedt nog altijd 8 megapixel (Sony, Nokia en Samsung mikken dus een heel stuk hoger), maar toch lijken de prestaties op het eerste gezicht beter. De scherpstelling gaat bijvoorbeeld sneller. De digitale beeldstabilisatie helpt beter om wazige foto’s te vermijden. Apple mag dan wel beweren dat alles veranderd is, maar het kwaliteitsverschil is niet altijd zichtbaar, zeker niet als je van een iPhone 5S komt, die al heel mooie fotoprestaties levert. In vergelijking met de Nokia Lumia 1020, de Sony Xperia Z2 of de Galaxy S5 lijkt de iPhone een beetje achterop te lopen. Maar we mogen niet vergeten dat de iPhone 6 Plus over een optische beeldstabilisatie beschikt. Die zullen wij de komende dagen aan de tand kunnen voelen.

Twee details hebben ons enigszins verrast: 4G en wifi. De chips van de laatste generatie die in deze nieuwe modellen zitten, presteren duidelijk beter. De wifi-connectie is veel sterker. Bij wifi “acc” verloopt de datatransmissie veel sneller (bijna een verdubbeling) als je over een compatibele router beschikt. En in 4G LTE-modus haalden wij (op het Verizon-netwerk in de Verenigde Staten) veel stabielere en snellere connecties, tot 50 Mbps. Hoewel ook de iPhone 5S compatibel is met 4G LTE, bereik je met dit toestel nooit zo lang een zo hoge snelheid.

Begin oktober zullen wij verder ingaan op de functies voor contactloos betalen, zodra die in de Verenigde Staten beschikbaar zijn. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je vanaf begin 2015 in België kan doen met je iPhone 6. Het is een goede zaak dat de NFC-chip voortaan standaard in het toestel zit, zoals op alle Android-, Windows Phone- of BlackBerry-smartphones. Mobiel betalen wordt dan tenminste geen versnipperde aangelegenheid.

En nu een antwoord op een van de meest complexe vragen: hoe lang houdt de batterij het uit? Wij hebben de iPhone 5S en de iPhone 6 gedurende 48 uur precies op dezelfde manier gebruikt. En de resultaten zijn … identiek. Als je het toestel ’s nachts oplaadt tot 7.30 uur ’s morgens, dan zingt de batterij het uit tot ’s avonds laat. Het scherm is weliswaar groter, maar de batterij ook krachtiger. Terwijl Sony zegt dat zijn nieuwe Xperia Z3 twee dagen zonder bijladen functioneert, moet de iPhone 6 zich bescheidener opstellen. Eén volledige dag lijkt het maximum. Maar updates kunnen dit later misschien nog wat opkrikken.

En dan dé hamvraag: nu de iPhone 5S goedkoper wordt, loont het dan de moeite om voor het nieuwste topmodel te gaan? Overstappen op een iPhone 6 is te verdedigen als je over het vereiste budget beschikt, een groter scherm wenst (het verschil is de moeite waard) of van een oudere smartphone komt. Maar met zijn biometrische sensor, 4G en kwaliteitsvolle camera blijft de iPhone 5S een uitstekende aankoop. En de geheugencapaciteit? Het 32 GB-model verdwijnt, je hebt dus de keuze uit 16 GB (krap), 64 GB (ruim) en 128 GB (gigantisch). Wil je voor het voordeligste model gaan? Hou er dan rekening mee dat de apps zwaarder worden en dat je al snel plaatsgebrek zal hebben als je video’s en foto’s maakt of downloadt en muziek op je toestel bewaart. Is je budget aan de krappe kant? Wacht dan even tot fabrikanten zoals Morphie een case met een tweede batterij en 16 of 32 GB extra geheugen uitbrengen – een kwestie van enkele weken. Dergelijke cases lossen ineens twee problemen op: batterijduur en opslagruimte.

Tegen vrijdag komen we nog uitgebreid terug op de iPhone 6. Want hoe interessant is dit toestel in vergelijking met de combinatie iPhone/iPad? Voor Android- en Windows Phone-gebruikers zouden het grotere formaat en de grotere openheid van iOS (onder andere voor diverse toetsenborden en widgets) argumenten kunnen zijn om zich (opnieuw) tot Apple te bekeren, vooral als ze eerder de iPhone hadden ingeruild voor een grotere smartphone (Samsung, Sony, HTC, Nokia). 

Elk besturingssysteem heeft zo z’n voor- en nadelen. En de iPhone staat nu misschien iets meer open voor andere fabrikanten, maar nog niet zo sterk als Android. Platformen vergelijken blijft complex en riskant. Vaak spelen persoonlijke en instinctieve argumenten mee bij de keuze, maar een beetje redelijkheid en afweging kan bij deze prijzen geen kwaad!

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.