Voor jou getest: de iPad Air 2

Tech

Hoe goed we de eerste iPad Air ook kennen, toch zijn we opnieuw onder de indruk van deze verfijnde en lichte 2de generatie. Weegt die reden voldoende door om er een aan te schaffen?

27.03.2015
Door Cedric

Met zijn dikte van 6 mm en zijn gewicht van 400 g is dit een van de fijnste en meest compacte tablets op de markt. En Apple moest niet eens veel toegevingen doen om dat resultaat te bereiken. Op alle andere punten is het design vrij identiek. Om de afmetingen te beperken, zijn de knoppen van plaats veranderd (en dat is toch vrij verwarrend): volume staat rechts en de knop dempen/trillen is verdwenen. Die instellingen regel je voortaan softwarematig via het control center onderaan het scherm.

Voor gegevensopslag heb je de keuze tussen 16, 64 en 128 GB. Omdat apps en media tegenwoordig steeds meer geheugen vragen, is het 16 GB-model nauwelijks aan te bevelen. Je zou bijna denken dat Apple je aanspoort om voor de zekerheid maar het 64 GB-model te kiezen, maar dat kost je dan wel 100 euro meer. Als je hoofdzakelijk in de cloud actief bent (voor je documenten, foto’s, muziek, video’s, …) zou zelfs 16 GB voldoende moeten zijn.

Een andere nieuwigheid is de Touch ID, de biometrische sensor. Die is goed in het toestel verwerkt en laat zich heel natuurlijk bedienen als je er al mee vertrouwd bent op een iPhone 5S of iPhone 6. Ontgrendelen, downloaden bevestigen of betalen: het lijkt kinderspel.

Aan de schermresolutie van 2.048 bij 1.536 pixels is niets veranderd. Het scherm blijft dus even scherp en lichtsterk. Deze Retina-technologie is beter dan HD en als je een iPad Mini van de eerste generatie vergelijkt met deze Air 2, dan valt het verschil meteen op, onder andere bij de icoontjes. Apple verwent onze ogen, zoveel is duidelijk. Maar in de zon laat de leesbaarheid nog altijd te wensen over, ondanks de inspanningen van Apple om reflecties tegen te gaan. Een boek op het strand lezen is er dus niet echt bij.

Het fototoestel is er aanzienlijk op vooruitgegaan. Met zijn resolutie van 8 megapixel levert het vrijwel dezelfde resultaten op als de iPhone 5S … maar dan zonder flits. Deze iPad kan zelfs video’s opnemen met 120 beelden per seconde. De fotosensor op de voorzijde produceert onder andere op Facetime en Skype veel scherpere en betere beelden, zelfs bij weinig licht.

Valt er dan niets te betreuren? Toch wel: de kortere batterijduur. Op papier is die niet veranderd, maar in de praktijk haal nu je nu zelden meer dan 8 uur, terwijl vroeger 9 of zelfs 10 uur mogelijk waren. De versie met 4G LTE lijkt ons nog meer stroom te slurpen, dus reken bij continu gebruik op 7 tot 7.30 uur. Elke iPad-versie, dus zowel wifi als 4G, is nu voorzien van snellere chips. De 4G LTE zou op vrijwel alle netwerken ter wereld moeten functioneren. De wifi ac is duidelijk sneller. Met onze Asus wifi-router, die compatibel is met wifi ac, haalden wij een debiet van 800 Mbps in een lokaal netwerk.

Als je budget meer dan 500 euro bedraagt, dan kunnen wij je deze tablet alleen maar aanbevelen. Vooral sinds de komst van Microsoft Office gebruiken wij onze tablet steeds meer voor courante taken, voor toegang tot het web of zelfs om te werken. Als je dat van plan bent, schaf je je een Bluetooth-toetsenbord en –muis aan en meteen beschik je over een krachtige kleine computer met ruime batterijduur.

Ontdek de iPad Air 2 in onze e-shop.