Menu

Voor jou getest: de Galaxy S9

De Galaxy S9 lijkt misschien als twee druppels water op zijn voorganger, maar stelt ook flink verbeterde prestaties in het vooruitzicht. En onze test laat zien dat de vernieuwing op veel punten geslaagd is.

04.04.2018
Door Cédric

Je weet waarschijnlijk nog dat Samsung vorig jaar voor veel ophef wou zorgen met de Galaxy S8 en zijn randloos scherm, het fameuze Infinity Display. Dit design ziet er anno 2018 nog even schitterend uit! Waarom zou Samsung een succesformule veranderen? De zeer aangename afgeronde randen en het langwerpige formaat maken het toestel beter te hanteren en blijven dus behouden.
Maar als je goed kijkt, merk je toch enkele kleinere aanpassingen. Zo is de S9 nu iets dikker. Ook nieuw: de vingerafdruksensor achteraan zit nu juist boven de fotosensor. Dit is een beetje wennen en je mag met je vinger vooral niet te ver van de sensor mikken. Anders komen er gegarandeerd vette vegen op het cameravenstertje. De hartslagsensor zit dan weer rechts van de andere sensoren. De glazen achterkant van de telefoon is geschikt voor draadloos opladen. En het toestel is bestand tegen stof en water.
Net zoals de S8 heeft deze Galaxy recht op zijn Bixby-knop, de virtuele assistent van Samsung (en een concurrent van Google Assistant). Dit is de gemakkelijkste knop om te bereiken, wat niet geldt voor de volumeknoppen, die hoog op de zijkant liggen. Zeker als je de telefoon met één hand bedient, kan je er maar moeilijk bij. Bixby overtuigt niet echt, met zijn beperkt aantal basisfuncties. Waarschijnlijk schakel je al snel op Google Assistant over.
En hoe zit het met de prestaties? De S9 heeft een 5,8 inch scherm (en komt daarmee dicht in de buurt van de iPhone X), met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels. Ook dit jaar verbaast Samsung vriend en vijand met dit scherm. De constructeur bevestigt hiermee zijn ongenaakbare positie aan de top van het klassement.
De door Samsung ontwikkelde processor krijgt ondersteuning van een grafische chip en een opslagruimte die tussen 64 en 256 GB schommelt. Zonder case weegt het toestel 160 gram. Het S9-basismodel heeft één fotosensor. Bij de S9+ zit er ook nog een 2e op (om in te zoomen). In een aparte test gaan we dieper in op de verschillen tussen S9 en S9+. Achteraan zit een sensor van 12 megapixel, vooraan eentje van 8 megapixel.
De S9 beschikt over de snelste 4G (LTE Cat.18). Theoretisch haal je daarmee een snelheid van 1,2 Gbps zodra de 4G+ netwerken zijn aangepast. De diverse tests die wij uitvoerden, lieten zien dat momenteel ongeveer 150 Mbps mogelijk is. De 4G-netontvangst is uitstekend. Ook in de auto houdt de 4G-verbinding stand, terwijl de S8 in die omstandigheden de neiging had om op 3G+ over te schakelen.

Sterk gepersonaliseerde Android 8
De Galaxy S9 wordt niet met de nieuwste Android (nummer 8.1) geleverd, maar met de vorige versie (Oreo). Bovendien blijft de fabrikant zijn eigen interface toevoegen, de Samsung Experience 9.0. Je zal dus zeker niet vreemd opkijken als je nu al een S8 gebruikt.
In tegenstelling tot andere fabrikanten, zoals Sony, blijft Samsung een zeer eigenzinnige interface toevoegen, met enorm veel personalisatiemogelijkheden (icoontjes, kleuren, schermachtergronden, …). Soms is de afstand met de basisopties van Android heel groot. Wie graag de interface aan zijn eigen smaak aanpast, zal tevreden zijn. Maar als je liever met een pure Android werkt, zal je zeker vinden dat Samsung wat overdrijft met zijn menu’s: je raakt gemakkelijk de weg kwijt tussen al die personalisatiemogelijkheden (en er zijn heel veel menu’s).
Samsung heeft de neiging om gebruikers naar zijn eigen diensten en apps te lokken. Vaak doen die precies hetzelfde als wat Google al aanbiedt (maar de trend is minder uitgesproken dan vroeger). Dat geeft je dus de keuze, voor je foto’s en e-mails of zelfs je virtuele assistent, maar soms leidt dit ook tot een gebrek aan coherentie in het gebruik. Zo is het Samsung-toetsenbord bijvoorbeeld vrij aangenaam om te gebruiken, maar minder krachtig dan Swiftkey of GBoard (van Google). Maar niets belet je om deze laatste te installeren. De laatste tijd wordt Samsung gelukkig wat minder opdringerig met zijn apps, die minder vaak niet te verwijderen zijn. Toch krijg je bij een eerste gebruik nog de vraag om bepaalde apps te installeren, zoals Microsoft Office.
Inzake beveiliging probeert Samsung niet om de iPhone X maar gewoon achterna te lopen. De Galaxy S9 biedt 3 beveiligingsniveaus: een vingerafdruksensor op de achterkant, een irisscanner en gezichtsherkenning via de camera op de voorzijde. Om sneller te ontgrendelen combineert de S9 gezichts- en irisherkenning.

Verbluffende foto’s, minder overtuigende AR-emoji
Volgens Samsung is dit de ster van deze S9: de beroemde fotosensor van 12 megapixel, met een lensopening van f/1.5, die tot nu toe nog maar alleen door Nokia werd gebruikt.
Dit betekent dat de fotokwaliteit uitzonderlijk is bij normaal omgevingslicht. De kleurenweergave is bijzonder flatterend. De HDR-functie ondersteunt uitstekend foto’s die anders misschien minder geslaagd zouden zijn. Zelfs in de schaduw blijft het resultaat zeer helder en zie je weinig tekortkomingen. In vergelijking met de S8 haalt de S9 duidelijk betere resultaten als er weinig omgevingslicht is. Maar in volle daglicht zijn de verschillen minder uitgesproken, hoewel Samsung de portretmodus dit jaar toch veel beter onder de knie lijkt te hebben.
Ook de foto-interface is veranderd. Die lijkt nu sterk op wat Apple aanbiedt op zijn iPhone en in zekere zin ook op de interface van OnePlus, die zelf de mosterd bij Apple haalde. Zodra je de instellingen wil aanpassen aan je eigen smaak of aan de omstandigheden, krijg je een overvloed aan opties (pro, panorama, selectieve scherpstelling, vertraagde weergave, AR-emoji’s). De keuzes zijn zo talrijk, dat je de draad kunt kwijtgeraken, want niet elke fotoliefhebber wil als een professional aan de slag. Gelukkig zijn in de meeste gevallen de standaardinstellingen voldoende.
Samsung heeft het principe van de animoji’s weliswaar niet helemaal gekopieerd, maar geeft Apple toch ook niet zomaar carte blanche. De S9 biedt daarom AR-emoji’s, die op basis van je foto een avatar maken en die je vervolgens kan laten bewegen zoals je wil. In vergelijking met de iPhone X is het resultaat niet helemaal bevredigend, met weinig precisie en grafische tekortkomingen. Samsung had de app-fabrikanten hun werk moeten laten doen. En Snapchat presteert al lang veel beter op dit punt.
Kan het toestel toch ergens het verschil maken? Bij de make-up-functie via een selfie misschien. Die werkt heel goed, maar in de Play Store zit er wel al een app die hetzelfde doet.

En de video?
Dit is nog geen professionele camera, maar de kwaliteit van buitenopnamen is werkelijk verbluffend (vooral als je ze bekijkt op een 4K-tv). Je hebt de keuze tussen 4K en HD 1080p (dat meteen ook vloeiendere beelden en een betere werking van het toestel oplevert). De optische beeldstabilisatie van de S9 maakt opnames veel vloeiender. En de stereoluidsprekers aan de voorkant, een belangrijke verbetering op de S9, laten video’s die je afspeelt veel natuurlijker overkomen.

Hoe lang houden de batterijen het uit?
Ongeveer even lang als op de S8, zelfs iets langer. De batterijen van beide toestellen zijn trouwens gelijkwaardig. Wat niet belet dat de S9 vrij snel aan het einde van zijn krachten is in vergelijking met concurrenten als de Sony Xperia XZ Premium of de Oneplus 5T. Maar dat geldt dan wel voor vrij intensief gebruik, de hele dag lang, waarbij de meeste functies ingeschakeld zijn. Dus als je het toestel de hele dag actief gebruikt, moet je het elke avond opladen.
Er is ook goed nieuws: via de USB(-C) gaat het opladen razendsnel en al na 10 tot 15 minuten laden kan je weer uren verder. En met de snellader van het Samsung duurt het een uur en een kwartier tot anderhalf uur om je smartphone volledig op te laden.

Welke verschillen met de S9+
Wij komen hierop terug in een meer uitgebreide test van de Galaxy S9+, maar dit is al een kort overzicht:
- De S9+ kost op papier 100 euro meer (€ 949,99);
- Hij heeft een scherm van 6,2 inch (tegen 5,8 voor de S9);
- Hij heeft een 2e fotosensor (om digitaal in te zoomen).

De S9 is nu beschikbaar bij Orange
Interesse voor de Galaxy S9? Ga dan naar onze e-Shop. Afhankelijk van het abonnement dat je kiest, heb je er al een voor € 699,96. Zonder abonnement betaal je € 849 incl. btw voor de S9.
Goed om te weten: als je naar een Orange Shop gaat, krijg je € 75 extra op de overnameprijs van je oude telefoon.