Menu
Blog

Volop inzetten op de work-life balance als beginnend ondernemer: hoe doe je dat?

Werk

Als beginnend ondernemer loop je extra risico op een verwaarloosde work-life balance. Nochtans heb je de regie daarover zélf in handen. Hoe vermijd je dat de balans overhelt naar ‘altijd maar werken’ en ‘vrijwel nooit nog vrije tijd’? Enkele valkuilen en hoe ze te vermijden.

20.06.2017 Céline Roman

1.Haal meer uit je vrijheid

Als ondernemer ben je doorgaans vrijer om je eigen tijd in te delen dan de gemiddelde werknemer. Meer nog, misschien was precies die vrijheid om vanaf nu wél dagelijks aan de schoolpoort te kunnen staan om je kind op te halen wel een van de redenen om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Als zelfstandige bepaal je volledig zélf je agenda. Dat is een lust en een last tegelijk, want ook nu ligt het gevaar van een overvolle agenda op de loer. Als je pas begint met een eigen zaak, wil je immers geen neen zeggen tegen je gloednieuwe klanten of prospecten. Vergeet dus niet om ook je privétijd in je agenda op te nemen. Van je dagelijkse lunchpauze tot je wekelijkse sportafspraak: plan ze in en weersta aan de verleiding om ze te skippen ‘want het is toch maar een uurtje’. Oefening baart kunst!

2.Plan ook eens een keertje niets in

Een datum prikken voor een etentje met vrienden en tot de vaststelling komen dat je eerstvolgende vrije weekend nog enkele weken – of erger nog, maanden – van je verwijderd is. Herkenbaar? Dan is het tijd om gas terug te nemen. Veel beginnende zelfstandigen beseffen niet dat het niet alleen de werkafspraken zijn die voor stress zorgen. Ook privé is het maar al te vaak hollen van het ene etentje naar het andere feestje. Voel je niet verplicht om op elke uitnodiging in te gaan (FOMO, weet je wel – fear of missing out) en maak keuzes. Welke vrienden en activiteiten zijn jouw kostbare tijd écht waard?

Met andere woorden: zeg gerust eens een keertje neen.

3.Wees niet te streng voor jezelf

Als beginnend ondernemer leg je de lat hoog, en gelijk heb je. Maar weet dat je nooit voor iederéén goed kunt doen en dat je altijd tegenslagen zult kennen – grote en kleine. Soms loont het dan ook om mild te zijn voor jezelf. Prospect niet over de streep getrokken? Geen nood, morgen gooi je je op dat andere interessante project. Klant betaalt zijn facturen niet? Vraag raad aan collega’s over de beste strategie om zo’n kwestie aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld in een online community. Je staat er immers niet alleen voor en je bent zeker niet de eerste beginnende zelfstandige die twijfels of vragen heeft.  

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.