Vol gas vooruit ...

Tech

Zaterdag heeft het Autosalon 2017 zijn deuren geopend... Meteen een prima reden om te kijken welke connected objects jou kunnen helpen tijdens het rijden. Na wat rondsnuffelen op het web kunnen we alleen maar vaststellen: er is voor elk wat wils. Van onmisbare objecten tot nutteloze gadgets. Een overzicht.

16.01.2017
Door Céline R

Smartwatches

In 2016 stelde Volkswagen Car-Net voor. Met dat systeem kan je op afstand je brandstofpeil controleren, de deuren ontgrendelen of de airconditioning regelen. Trotse eigenaar van een elektrische wagen? Dan kan je er zelfs op volgen hoe vol je batterijen al weer zijn opgeladen. Dit systeem werkt met smartwatches van Android en Apple. Mensen met een BMW hebben nog meer mogelijkheden: zij kunnen hun auto de opdracht geven zichzelf te parkeren, of de temperatuur binnenin regelen.

Virtuele sleutels

Met de InBlue-technologie van Valéo maak je van je smartphone een autosleutel. Dat zal het in de toekomst mogelijk maken een auto te delen. Deze sleutel stelt je in staat om op afstand je auto te vergrendelen, ontgrendelen en zelfs parkeren. Bovendien krijg je op afstand toegang tot de gegevens van de auto, zoals de geolokalisatie, het brandstofpeil, ... Constructeur Audi biedt dit systeem ook aan met een app die je op je smartphone kan downloaden. Je kan dan anderen toegang verlenen tot je auto door middel van een sms-code.

Alcoholslot

Dit systeem wordt al in verschillende Franse departementen gebruikt door bestuurders van wie het rijbewijs is ingetrokken wegens rijden onder invloed van alcohol. Zij mogen blijven rijden als hun wagen met een alcoholslot (EAD) is uitgerust. Indien de hoeveelheid alcohol in je adem niet hoger ligt dan de wettelijke limiet zal de auto starten. In het andere geval blijft de auto staan en kan je na een minuut nog eens proberen. Al hebben de bedenkers er blijkbaar niet bij stilgestaan dat de bestuurder altijd nog aan iemand anders kan vragen om in zijn plaats te blazen ...

Airbox Auto

In de auto gaat de tijd soms tergend traag voorbij. Vooral als er kinderen bij zijn. Om die ritten leuker te maken, ontwikkelde Orange een allereenvoudigste oplossing waarvoor je enkel de sigarettenaansteker nodig hebt: Airbox Auto 4G! Deze modem doet dienst als een wifirouter voor al je apparaten (maximaal 10), of je gebruikt hem om je smartphone via een usb-kabeltje op te laden. Je kan dus verbinding maken via wifi en via het 4G-netwerk van Orange.
De geconnecteerde Fiat TIPO die door één van onze trouwe klanten werd gewonnen dankzij Orange Thank You is trouwens uitgerust met deze Airbox Auto. Deze Fiat TIPO Limited Edition staat op het Autosalon 2017.

TomTom Curfer

Dankzij een app die in verbinding staat met deze dongle krijg je toegang tot allerlei mechanische gegevens (bandenspanning, toerental of batterijspanning). Doordat ook je rijgedrag geanalyseerd wordt, kan je ook op brandstof besparen. Dankzij het systeem voor geolokalisatie vindt hij moeiteloos je geparkeerde auto terug (een aanrader voor alle verstrooide professors).

Maar ook met al die connected objects mag je natuurlijk de kern niet uit het oog verliezen: wees hoffelijk en voorzichtig in het verkeer ;-)