Menu
Blog

Virtual reality in je woonkamer?

Fun

13.12.2016 Wendy Troch

Hoe je het ook draait of keert, virtual reality is een hot topic en zéker bij fans van technische snufjes. Wat enkele jaren geleden surrealistisch leek en alleen in futuristische films kon, verovert nu de digitale wereld. Je vindt al talloze apps om te gebruiken met je smartphone en om te gamen. Maar hoe zit het nu eigenlijk op vlak van televisie? Wij zetten hier enkele zaken op een rijtje!

Het nieuwe televisiekijken, of toch niet?

In heel wat woonkamers vind je al een TV terug die ook geschikt is voor 3D. Zal virtual reality snel volgen? Meningen blijven gemengd, want wat is er leuker dan zelf deel uit te maken van de film? Je kijkt waar jij wilt en er is geen regisseur die dirigeert hoe jij het geheel observeert. Jij kiest een standpunt en op die manier ook een eigen verhaallijn. Maar aan de andere kant valt het sociale aspect weg. Je bekijkt namelijk de film in je eigen wereldje, afgesloten van de rest. Op vlak van plaatsbesparing scoort de bril wel natuurlijk. Enkel je bril op en een koptelefoon en you’re good to go! Virtual reality is nog volop aan het evolueren. Zo zijn er wel al films en series in virtual reality, maar volgt de televisie ook?

Naast films en games, wordt virtual reality ook ingezet voor andere doeleinden. Zo kan de speciale bril je helpen een angst te overwinnen! Zo kunnen mensen met pleinvrees stapje per stapje hun angst onder ogen zien via een VR-bril. Je kunt het ook inschakelen om in gebouwen rond te lopen zonder dat het echte gebouw al af is. Ook vakantiefoto’s bekijken zal een nieuwe betekenis krijgen. Stel dat je met je camera 360 graden-foto’s trekt, om erna je vakantie weer te herbeleven. Wie weet ontdek je zelfs meer met VR-bril dan wanneer je er in levenden lijve was!

Story Studio

Ja hoor, er werd al een filmstudio op poten gezet gespecialiseerd in virtual reality-films genaamd ‘Story Studio’. De studio werd opgericht door Oculus VR, hoe kan het ook anders. De eerste makelij vind je onder de naam ‘Lost’. Een animatiefilm geregisseerd door Saschka Unseld, een ex-medewerker bij Pixar. In het filmpje van gemiddeld vijf minuutjes, loop je door een donker bos met monsters op je pad. Hoe lang de film duurt bepaal je zelf, want niet elke keuze zorgt voor dezelfde filmduur. https://www.youtube.com/watch?v=_gkcLuAGzLw

D’oh

The Simpsons sprongen natuurlijk mee op de virtual reality kar. Ze voorspelden eerder al de verkiezing van Trump en ook bij virtual reality zijn ze er als de kippen bij. De filmserie lanceerde deze unieke aflevering speciaal voor hun 600ste aflevering.

VRT doet mee

Ook op Vlaamse televisiebodem experimenteren we mee! In maart 2016 trok VRT-journalist Jens Franssen naar Syrië en schoot shots met een 360°-graden camera. Met de nieuwsreportages ‘Ryad’s war oil’ en ‘Syria’s silence’ zuigt Jens je in een beklijvend verhaal, dat voor anderen eigenlijk non-fictie is.

Zin gekregen om zelf zo’n virtual reality bril uit te testen? We hebben hem hier speciaal voor jou!

Tags

Found this useful? Share with

Wendy Troch
Een crazy cat lady, maar ook een fashionaddict met een liefde voor bloggen.  Meestal terug te vinden in een koffiebar, scrollend op Instagram of met een stuk taart.