Menu
Blog

6 dingen die je moet weten over videogames

Fun

Videogames worden steeds populairder. Een positieve evolutie die veel ouders toch ook vaak kopzorgen geeft. Loert de gameverslaving nu om de hoek?  En wordt m’n tiener dan asociaal? Allesbehalve! In dit artikel ontdek je enkele interessante voordelen van games!

26.07.2021 Maité Delgado

Antwoordt je gamende tiener vaak dat ze het spel niet zomaar kunnen pauzeren? Dan zitten ze waarschijnlijk in een online multiplayergame zoals Fortnite, Roblox of Call of Duty: Warzone. Spellen waar tientallen spelers van overal op de wereld zich tegelijkertijd in de arena bevinden.

Dan meteen de strijd verlaten is even asociaal als tijdens een prettige café-avond vroegtijdig je gezelschap verlaten zonder een rondje te hebben getrakteerd.

Hoewel het frustrerend kan zijn, hoef je als ouder dus niet meteen te panikeren. Meer nog, videogames helpen kinderen om essentiële vaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn enkele interessante weetjes:

Gamende kids zijn slimmer

We verzinnen het niet. Of om het met de woorden van UGent-onderwijsprofessor Ronald Soetaert te zeggen:

“Jongeren die games spelen, hebben een voorsprong. Een videospel levert hen een zeer intelligente leeromgeving, waarin je tal van dingen tegelijkertijd leert, op een heel organische manier.”

Een heel specifieke skill die jongeren leren door te gamen is het jongleren met soms tientallen verschillende opdrachten en daar ook constant verbanden tussen zien.

In de vroege jaren 2000 ontdekte de Amerikaanse onderwijsprofessor James Paul Gee dat steeds meer Amerikaanse middelbare scholieren zichzelf die vaardigheid hadden aangekweekt – en dat terwijl die niet in de leerplannen van het middelbaar onderwijs zaten.

Waar hadden ze het dan wel geleerd? Bij videogames als SimCity of Civilization, ontdekte hij. Daarin moet de speler een stad of zelfs een hele beschaving managen en dus voortdurend cruciale beslissingen nemen.

Afbeelding Civilization VI

In SimCity kunnen ze bijvoorbeeld de criminaliteitsgraad in bepaalde wijken van hun stad naar beneden halen door er een politiebureau neer te planten. Alleen verplaatst het probleem zich dan gewoon naar een andere wijk.

Nee, een duurzamere manier om de misdaadstatistieken naar beneden te halen is een school bouwen: hierdoor stijgt de scholingsgraad en daalt de criminaliteit. Interessant, toch?

Gamen stimuleert sociale vaardigheden

Wat veel ouders bovendien te weinig beseffen is dat hun jonge gamers zich ook binnen hun spel gewoon in hun sociale kring begeven. Sinds videogames online gingen – nu toch al zo’n 20 jaar geleden – zijn veel videogames een verlengde geworden van jongeren hun sociale leven.

In veel onlinegames stellen ze zelf een team samen; dat bovendien vaak bestaat uit leeftijdsgenoten waarmee ze overdag samen op de schoolbanken zitten.

Afbeelding Fortnite

Gamen maakt hen niet asociaal. Integendeel. Computergigant IBM zocht – en vond! – bijvoorbeeld aanwijzingen dat introverte medewerkers vaak leiderschapsvaardigheden ontwikkelen in onlinegames zoals World of Warcraft.

Een gameverslaving is uitzonderlijk

Het feit dat ze zichzelf niet onmiddellijk van hun scherm kunnen losweken is bovendien geen teken van een gameverslaving.

Hoewel die echt bestaan, zijn ze uitzonderlijk: de meeste onderzoeken schatten dat slechts 1% of minder kampt met een échte verslaving. Een psychiater die gameverslavingen behandelt, vertelt ons:

“Wanneer het gamen je reële leven in de weg begint te staan, dan ben je verslaafd. Het aantal uren dat jongeren gamen zegt daar weinig over. Een betere maatstaf is: wat doen ze niet, wat iemand op hun leeftijd wel zou moeten doen? Zoals studeren of hun vrienden zien.”

Nee, je kind wordt er niet gewelddadig van

En je kids worden ook geen straatcriminelen of massamoordenaars door videogames waarin schieten de belangrijkste spelhandeling is: een zogeheten shooter.

De afgelopen decennia zijn er tal van nieuwsberichten verschenen waarin beschreven werd hoe jonge Amerikaanse schoolschutters gewelddadige games speelden. Een oorzakelijk verband, zou je denken! Toch niet.

Afbeelding GTA V

De voorbije 40 jaar zijn er meer dan 2.500 psychologische en neurologische studies verschenen die een dergelijk verband probeerden aan te tonen. Tevergeefs!

Heb je de indruk dat je tiener opgefokt is na het gamen? Dat kan dan weer wel. Gamers kunnen tot zo’n 10-20 minuten na het spel blijven gieren van de adrenaline. Al ebt dat effect snel weg, zeker als je na het gamen iets anders doet.

Leuk weetje: uit de jaarlijkse enquêtes onder de jonge bezoekers van de Duitse videogamebeurs Gamescom blijkt dat een groot deel onder hen naast het gamen ook veelvraten zijn op gebied van wat ‘rustigere’ media, zoals tv-reeksen, boeken en strips.

Videogames zitten bomvol kunst en cultuur

Videogames ‘kunst’ noemen klinkt misschien compleet idioot voor iemand die zelf niet gamet. En toch! Games zijn de voorbije decennia enorm geëvolueerd en kunnen vaak op één lijn gezet worden met de literaire of muzikale meesterwerken van onze tijd. Enkele voorbeelden:

  • In Assassin’s Creed hebben gamers toegang tot uitgestrekte, vrij exploreerbare steden en regio’s in verschillende historische tijdperken – mét historische accuraatheid. Extra punten op geschiedenis? Check.
  • Of ze ervaren westernthema’s als de strijd tussen natuur en beschaving in het 19de-eeuwse verhaal van Red Dead Redemption II. Dat spel werd in 2018 door de Amerikaanse krant The New York Times betiteld als een massacultuurmedium dat “artistiek floreert op manieren die doen denken aan de hoogdagen van de filmindustrie in de twintigste eeuw, en televisie in de voorbije twintig jaar.
  • En dan zijn er nog de grafische pareltjes, zoals de schilderachtige decors van Gris of de stikduistere wereld van Limbo.
  • Of interactieve spellen waarbij spelers zelf de dialogen kiezen, zoals Mass Effect.

Kortom, gamende kids ontwikkelen meer skills en kennis dan je zou verwachten. Wees dus vooral blij dat ze gamen. Tot hun eten écht koud wordt, natuurlijk. ;)

Mobile gaming wordt nóg beter met onbeperkt internet

Ook mobiele games voor je smartphone worden mooier, sneller en krachtiger. En dat laat zich voelen in het dataverbruik. Gelukkig kan je tiener dankzij ons voordeliger streamen dan ooit.

Voeg een Go Intense- of Go Unlimited-abonnement voor je tiener toe aan je Love Duo of Love Trio-pakket en ontvang elke maand € 9 korting op de prijs van hun abonnement.

Minder betalen voor meer data? Yes, please!

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!