Menu

Vero, het sociale netwerk waar iedereen de mond van vol heeft

Vero is minder opdringerig dan Facebook en het biedt zijn gebruikers meer vrijheid. Logisch dat er zoveel over gesproken wordt. Heb je nog niet de tijd gehad om je erin te verdiepen? Wij vatten onze mening voor je samen.

23.03.2018
Door Céline R

Facebook van de troon stoten? Elke poging die daartoe in het verleden werd ondernomen, draaide anders uit. Er was Ello, het sociale netwerk dat iets te hard van stapel liep, maar uiteindelijk toch nog een tweede leven kreeg als een platform voor ontwikkelaars. Daarna was er Diaspora, het opensource-equivalent van Facebook. Nu, met Vero, lijkt de mayonaise te pakken.

Wat is Vero?

Vero is in feite een mix van Facebook, Twitter en Pinterest, met hier en daar iets van Instagram. Het is een netwerk waarop je dingen deelt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Vero in geen tijd is uitgegroeid tot een brandend actueel onderwerp op Twitter en... Facebook.
Op een gegeven moment moest Vero, als slachtoffer van zijn eigen succes, zelfs zijn servers versterken.
Allemaal goed en wel, maar wat is het precies? Vero is in de eerste plaats een applicatie voor iPhone, iPad en Android. Je deelt er liedjes, foto's, tekstjes, boeken, films en video's. En dat alles in een community. Dus eigenlijk niks nieuws onder de zon? Eigenlijk niet, maar is wel één groot verschil: Vero streeft ernaar je privacy te respecteren. Het denkt er, op het moment van schrijven, zelfs niet aan om advertenties of voorgestelde berichten op je los te laten (volg ons en open Instagram om dit te zien).
De nieuwsfeed verschilt niet van andere applicaties, behalve dat er alleen berichten van vrienden en van jezelf op verschijnen.

Maar hoe verdienen ze er dan iets aan?

Bedenker Ayman Hariri heeft dé oplossing: een abonnementenservice. Het eerste miljoen abonnees mocht de dienst levenslang gratis gebruiken en die promotie lijkt zich door te zetten. Het idee is om zoveel mogelijk gebruikers te lokken om de nieuwkomers daarna betalende formules voor te schotelen (al is daar voorlopig weinig over geweten).

Is Vero echt nieuw?

In feite niet, nee. We ontdekten dat de website ruim twee jaar geleden werd gelanceerd. De app voor iPhone is er al sinds vorig jaar. Het verschil is dat Vero nu overal wordt aangeprezen, met name door Amerikaanse influencers. Influencers zoals Zack Snyder.
We hopen dat het Vero een pak beter vergaat dan Mastodon, dat in april 2017 even snel verdween als het was opgekomen. En we wensen het meer zichtbaarheid toe dan Ello en Diaspora, buiten de kleine niches.

Klik hier om met Vero aan de slag te gaan.