Orange Cloud stopt op 30 november: welk alternatief?

Het klopt dat Orange Cloud op 30 november 2020 stopt, maar geen paniek! Wij leggen je stap voor stap uit welke verschillende alternatieven er zijn om in alle veiligheid je bestanden te bewaren of data over te zetten.

12.10.2020
Door Cédric

Wat is cloud?

“Cloud”, wat letterlijk “wolk” betekent, is een term voor het opslaan van bestanden en data op servers die via internet toegankelijk zijn. Naast “cloud” zie je soms ook wel eens “cloudcomputing”.

Cloud of harde schijf, wat is het verschil?

Als je de cloud gebruikt, staan je data niet langer fysiek bij jou op een externe harde schijf of geheugenkaart. Je verstuurt ze via internet naar een server. Later haal je die data ook weer op met eender welk toestel (pc, tablet, smartphone, console) via een internetverbinding

Stel dat je pc of smartphone stuk gaat, dan hoef je je geen zorgen te maken. Want dankzij de synchronisatie van gegevens zit alles veilig in de cloud, alsof je de hele tijd een back-up zou maken.

Waarom overstappen naar de cloud?

De cloud biedt veel mogelijkheden, zoals:

 • Op afstand bestanden opslaan (beelden, documenten, video’s, muziek, …) op een server en vervolgens met allerlei toestellen die bestanden weer ophalen;
 • Persoonlijke gegevens synchroniseren (e-mails, kalender, contacten) op een webserver (en niet langer alleen op je eigen pc, tablet of smartphone);
 • Webapplicaties gebruiken (zoals Word Online, Gmail, ContactOffice), waarbij je niets moet installeren, maar gewoon je browser gebruikt;
 • Online gamen (cloud gaming) en aan esports doen, zonder dat je apps moet installeren.

Waarom kiezen voor cloud: voordelen

Een clouddienst biedt veel voordelen om je bestanden te bewaren, dit zijn er drie:

 • Je hebt geen externe harde schijf meer nodig.
 • Je hebt altijd en overal toegang tot je bestanden.
 • Je beschikt automatisch over een back-up, er gaan geen gegevens verloren.

Wat zijn de nadelen van de cloud?

Elke medaille heeft een keerzijde. Volgens ons zijn dit de belangrijkste nadelen van de cloud:

 • Je hebt een internetverbinding nodig om gegevens te synchroniseren, onder andere omdat je ze de hele tijd naar een server op afstand moet versturen enophalen.
 • Als je grote hoeveelheden gegevens (tot enkele terabytes) wilt bewaren, betaal je hostingkosten.

De 5 beste cloudleveranciers: vergelijking

Keuze genoeg als je op zoek bent naar de beste persoonlijke clouddienst voor je gegevens.Wij zetten de voor-en nadelen van de volgende vijf clouddiensten op een rijtje;

Google One

Google One is de cloudoplossing die Google, partner van Orange, aanbiedt om bestanden en data te bewaren. Je hebt er een Google-account voor nodig (meestal via je Gmail-adres). Deze cloudoplossing biedt je:

 • een beveiligde en gemeenschappelijke opslagruimte voor Google Drive, Gmail, Google Docs en Google Photos;
 • automatische back-up van de inhoud van je smartphone (foto’s, contacten, berichten, video’s, bestanden) en van je computer;
 • bijstand door experts, die bereikbaar zijn via telefoon, chat en e-mail;
 • apps voor een groot aantal toestellen en besturingssystemen (Android - binnenkort ook iPhone/iPad - naast Windows, Chromebook, macOS, Linux, Web);
 • extra voordelen zoals Google Play credits of de mogelijkheid om gratis nieuwe apps uit te proberen.

Voor wie?

Voor al wie al een Gmail-adres heeft, een Android smartphone gebruikt of al zijn gegevens bij Google wil overzetten.

Let op: Google One is voorlopig alleen toegankelijk voor particulieren en dus niet voor de professionele gebruikers van GSuite.

Interessant weetje: als je nu Orange Cloud gebruikt, krijg je 3 maanden kosteloos toegang tot de dienst en 100 GB aan gratis opslagruimte om alle voordelen van Google One te ontdekken.

Ik gebruik Orange Cloud: ik krijg 3 maanden gratis toegang tot Google One

OneDrive

OneDrive van Microsoft bewaart jouw persoonlijke of professionele bestanden op de servers van Microsoft. Je gegevens synchroniseren verloopt probleemloos, met elk toestel: Android, iPhone, iPad, macOS, Windows, Linux, gewoon via een webpagina.

Met de gratis versie heb je meteen 5 GB aan opslagruimte. Maar als je voor de formule Microsoft 365 kiest, krijg je aanzienlijk meer: 50 GB tot zelfs 1 TB.

Voor wie?

OneDrive is helemaal geoptimaliseerd aan de Microsoft-wereld en daardoor ideaal voor gebruikers van Windows of het Microsoft Office-pakket.

iCloud

Als je vooral Apple-toestellen gebruikt, dan ligt iCloud voor de hand. Deze beveiligde dienst voor gegevensopslag (bestanden, e-mails, foto’s, documenten, back-up) synchroniseert automatisch met je iPhone, Mac, iPad, Apple Watch en Apple TV. Er bestaat ook een versie voor Windows (met minder mogelijkheden), maar niet voor Android. iCloud is ook toegankelijk via het web.

In de gratis versie krijg je 5 GB. Maar als je een maandelijks bedrag betaalt, schakel je over naar 50 GB, 200 GB of 2 TB.

Voor wie?

Als je een onvoorwaardelijke fan van Apple-toestellen bent, beschik je met iCloud over een oplossing die volledig voor jou is geoptimaliseerd.

Dropbox

Een van de oudste en meest bekende clouddiensten. Dropbox is een virtuele harde schijf om al je bestanden, op te slaan, te raadplegen en te delen. Toegankelijk via iPhone/iPad, Android, Windows, Linux, macOS, Chromebook en een gebruiksvriendelijke en heel eenvoudige webinterface.

Dropbox biedt via je wachtwoorden plaats aan al je content: van gescande documenten  tot je favorieterecepten. Vergeet je wachtwoorden dus zeker niet!

Er is een gratis versie met 5 GB, maar als je een maandelijksbedrag betaalt, krijg je een onbeperkte opslagcapaciteit.

Voor wie?

Als je toestellen van diverse merken door elkaar gebruikt, doet Dropbox dienst als een soort “neutrale” oplossing die niemand ontgoochelt!

Nextcloud

Geeks zullen in de (data)wolken zijn met Nextcloud! Deze open source cloudoplossing werd in Duitsland ontwikkeld en biedt plaats aan alle soorten data: bestanden, kalenders, chat, e-mails. Je logt in op Nextcloud via een webbrowser en de bestanden worden op alle apparaten gesynchroniseerd. Nextcloud biedt je zelfs een kantoorpakket in de aard van Microsoft Office (hier heet het OnlyOffice of Collabora).

Om over te schakelen op Nextcloud hoef je alleen maar een cloudleverancier te kiezen die een partner van Nextcloud is. Je vindt de lijst op de officiële website. Je start met een gratis opslagruimte en naarmate je behoefte aan ruimte en functies toeneemt, betaal je een bedrag.

Net zoals bij Cozy Cloud, nog zo’n cloudservice die in Europa is ontwikkeld, is het mogelijk om Nextcloud gratis op je webserver te installeren. Daarvoor moet je wel over enige technische vaardigheid beschikken!

Voor wie?

Dit is duidelijk meer een dienst voor geeks en al wie de controle over zijn data wil bewaken.

Orange Cloud stopt, wat nu?

Op 30 november 2020 stopt Orange Cloud. Als je nu Orange Cloud gebruikt en dus op zoek bent naar een eenvoudige en voordelige oplossing, dan is Google One het proberen waard. Orange wenst het je gemakkelijk te maken: als actieve Orange Cloud-gebruiker heb je rond 4 september een e-mail of sms ontvangen om je Google One-account te activeren. Je mag de dienst 3 maanden kosteloos uittesten.

Ben je na de proefperiode van 3 maanden overtuigd dat Google One je biedt wat je zoekt? Dan betaal je als abonnee maar 1,99 € per maand.

Ben je geen Orange Cloud-gebruiker? Nog even afwachten want binnenkort verrassen we jou ook met een cadeautje om Google One te testen.

Alternatief voor Orange Cloud

Gebruik je nu Orange Cloud en ben je bang om je gegevens kwijt te raken? Geen paniek! Het is heel eenvoudig om je gegevens op Orange Cloud te recupereren. Je hebt daarbij de keuze:

Ik wil Google One testen!

Lees ook

▶️ Hoe kan ik mijn wachtwoorden beheren op al mijn toestellen?
▶️ 3 manieren om alle interessante artikels op internet te bewaren
▶️ Sms'en vanaf een pc (en Mac)