Menu
Blog

De beste clouddiensten in België: alles wat je moet weten

Tech

Hoewel we er niet vaak bij stilstaan, gebruiken we steeds vaker de cloud. Deze technologie biedt dan ook heel wat voordelen! In deze blog leggen we je uit wat de cloud (computing) is, wat je ermee kan doen en vergelijken we de beste clouddiensten van België.

24.03.2021 Maité Delgado

Alles wat je moet weten over de cloud 

Wat is de cloud? 

Cloud betekent in het Engels wolk en verwijst naar ‘cloud computing’. Simpel uitgedrukt wordt daarmee verwezen naar alle computerdiensten die via het internet verlopen. Denk bijvoorbeeld aan online bankieren, je sociale media en zelfs online shoppen.

Al die data staan niet langer fysiek op je computer, externe harde schijf of geheugenkaart: ze worden via het internet naar een server gestuurd en leven vanaf dan ‘in de cloud’. Wanneer je specifieke informatie nodig hebt, raadpleeg je ze gewoon via het net.

Ik profiteer maximaal van de cloud met Love Duo!

6 voordelen van cloud computing

Het grootste voordeel van de cloud is ongetwijfeld dat je overal ter wereld – zolang je maar internet hebt – toegang hebt tot alle informatie die je in de cloud hebt opgeslagen. En dat opent een wereld aan mogelijkheden! Hier zijn 67 voordelen van de cloud.

  1. Je kan zowel documenten, muziek, video’s en foto’s in de cloud bewaren. Dat betekent dat je die bestanden op afstand opslaat op een server en ze vervolgens met verschillende toestellen weer kan ophalen. Foto’s die je via je laptop uploadt naar de cloud kan je bijvoorbeeld ook op je smartphone bekijken.

  2. Je bestanden zijn veilig in geval van brand, inbraak of diefstal. Soms slaat het noodlot toe. Zelfs wanneer je toestellen stuk (of gestolen) zijn, weet je dat je informatie nog steeds beschikbaar blijft. Van je favoriete vakantiefoto’s tot belangrijke documenten: cloud opslag is altijd een slimme zet!

  3. Je kan persoonlijke gegevens synchroniseren op verschillende toestellen. E-mails, je kalender, contacten, … dankzij de cloud staat alles op een server en dus niet langer enkel op een smartphone, pc of laptop. Zodra een evenement wordt toegevoegd aan de kalender op je smartphone, verschijnt dat ook automatisch in de kalender op je laptop.

  4. Je kan webapplicaties gebruiken zoals Word Online, Google Docs, Gmail of ContactOffice. In plaats van verschillende programma’s te installeren, gebruik je gewoon je webbrowser. 

  5. Je kan online gamen. Dankzij cloud gaming hoef je niet langer gigabytes aan programma’s te installeren op je computer of smartphone. Log gewoon in en duik meteen in je favoriete games!

  6. Je kan de cloud gebruiken als automatische back-up. Ben jij ook zo iemand die pas aan back-ups denkt wanneer het (bijna) te laat is? Door alles te synchroniseren met de cloud zorg je met minimale inspanning voor maximale zekerheid. En wanneer je een nieuw toestel koopt, kan je dankzij een goede wachtwoordenbeheerder meteen weer overal aan! Van back-ups gesproken … Zowel de Google Play als Apple Store puilen uit van de apps voor back-ups. Welke de beste zijn, is voor ons ook een raadsel. Het zijn er gewoon té veel om ze allemaal te kunnen testen. :) Heb jij wel een favoriete app voor het maken van back-ups? Raad je app dan zeker aan op Tribe, onze online community!

Als we dan toch een nadeel zouden moeten noemen van cloud computing, is het het feit dat je steeds (vast of mobiel) internet nodig hebt. Gelukkig hoef je je ook daar geen zorgen over te maken dankzij de Love packs van Orange: da’s goedkoop onbeperkt vast internet aangevuld met mobiel internet (Love Duo) en eventueel ook digitale tv (Love Trio).

Ja, ik wil onbeperkt internet!

Beste clouddiensten in België: dit zijn onze favorieten

Wil je je persoonlijke bestanden zoals video’s, documenten en foto’s in de cloud bewaren? Dan vind je op het internet een waaier een aanbieders. Om jou de keuzestress te besparen, vergelijken we hier de belangrijkste clouddiensten.

Clouddienst   Gratis cloud opslag beschikbaar? Maximale opslag Voor wie?
Google One Ja, tot 15 GB. 100 GB, 200 GB of 2 TB Als je een gmail-adres hebt.
OneDrive Ja, tot 5 GB. 1 TB Als je Windows of Microsoft Office gebruikt.
iCloud Ja, tot 5 GB. 50 GB, 200 GB of 2 TB. Als je vooral met Apple-toestellen werkt zoals een iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch.
Dropbox Ja, tot 5 GB. 2 TB (persoonlijk) tot onbeperkt (zakelijk) Als je met verschillende besturingssystemen werkt. Ideaal voor families!
Box Ja, tot 10 GB. 100 GB Als je werkt met Microsoft Office 365 of GSuite.
MediaFire Ja, tot 10 GB. 1 TB (persoonlijk) tot 100 TB (zakelijk) Als je bestanden extra veilig wil delen en werkt met grote bestanden (tot 20 GB).

 

Welke clouddienst je ook kiest, een stabiele en snelle internetverbinding is van cruciaal belang om maximaal te kunnen profiteren van alle voordelen. Met Love Duo bieden we je een voordelige formule aan met mobiel internet én onbeperkt vast internet.

Ja, ik kies voor Love Duo! 

Google One

De gratis cloud opslag van Google One is beperkt tot 15 GB. Vanaf 1,99 euro per maand wordt dit uitgebreid naar 100 GB, mét beveiligde opslagruimte (voor Google Drive, Gmail en Google Photos) en automatische back-up van je smartphone: foto's, contacten, berichten en nog veel meer. Heb je een vraag? Dan word je rechtstreeks in contact gebracht met een Google-expert. Tot slot profiteer je van extra voordelen, zoals tegoeden voor Google Play of langere gratis proefperiodes voor andere services van Google. 

Voor wie?
Google One is een voordelige keuze als je al een gmail-adres gebruikt of je gegevens bij Google wil overzetten. Let op: Google One is voorlopig alleen toegankelijk voor particulieren en dus niet voor de professionele gebruikers van GSuite.

OneDrive (Microsoft)

OneDrive van Microsoft bewaart jouw persoonlijke of professionele bestanden op de servers van Microsoft. Je gegevens synchroniseren lukt vlotjes met elk toestel en besturingssysteem: Android, iPhone, iPad, iOS, Windows, Linux, … en dat alles via een webpagina.

Naast de gratis cloud opslag (5 GB) kan je ook kiezen voor de formule Microsoft 365. Hiermee wordt je opslag aanzienlijk uitgebreid tot maximaal 1 TB.

Voor wie? 
OneDrive is helemaal geoptimaliseerd voor de Microsoft-wereld en dus ideaal voor gebruikers van Windows of het Microsoft Office-pakket.

iCloud (Apple)

Als je vooral Apple-toestellen gebruikt, dan ligt iCloud voor de hand. Deze beveiligde dienst voor cloud opslag synchroniseert automatisch met je iPhone, Mac, iPad, Apple Watch en Apple TV. Er bestaat ook een beperkte versie voor Windows met minder functionaliteiten. De iCloud is niet beschikbaar voor Android-gebruikers.

In de gratis versie krijg je 5 GB aan opslagruimte. Met een maandelijks abonnement schakel je over naar 50 GB, 200 GB of zelfs 2 TB.

Voor wie?
De iCloud opslag is volledig afgestemd op de fervente Apple-fan. Gebruik jij voor zowel je persoonlijk als professioneel leven hoofdzakelijk iOS-toestellen? Dan is deze clouddienst jou op het lijf geschreven.

Ok, m’n cloudopslag heb ik al. Nu nog onbeperkt internet.

Dropbox

Een van de oudste en nog steeds beste clouddiensten in België. Het grootste voordeel van Dropbox is dat deze gebruiksvriendelijke interface toegankelijk is voor verschillende besturingssystemen. Bovendien beschikt Dropbox over een Family-optie waarin tot 6 gebruikers kunnen samenwerken in 1 cloud storage.

Zoek je bijvoorbeeld een cloud voor thuis waar alle gezinsleden op een veilige manier hun favoriete vakantiefoto’s kunnen delen, recepten verzamelen, gescande documenten uitwisselen en meer? Dropbox zorgt ervoor!

Er is zowel een gratis versie (5 GB) als betalende formule met 2 TB aan opslagruimte. Voor zakelijke gebruikers kan dit zelfs uitgebreid worden naar onbeperkte opslagruimte.

Voor wie?
Dropbox is de ideale keuze voor gezinnen waar verschillende besturingssystemen door elkaar gebruikt worden zoals een iPhone, Android smartphone, Macbook laptop en Windows pc.
Welk besturingssysteem je ook hebt, Dropbox gaat ervoor!

Box

Deze naam komt je waarschijnlijk iets minder bekend voor. Toch hoeft ie zeker niet onder te doen voor de reuzen onder de clouddiensten! Met Box profiteer je van dezelfde functionaliteiten als bijvoorbeeld iCloud of OneDrive én heb je bovendien toegang tot maar liefst 10 GB aan gratis cloud opslag. Kleine opmerking: in de gratis versie kan je enkel bestanden van maximaal 250 MB uploaden.

Met de betalende optie breid je je opslagruimte uit tot 100 GB en kan je bestanden tot 5 GB uploaden.

Voor wie?
Box is net zoals Dropbox toegankelijk voor verschillende besturingssystemen en vooral een aanrader als je integraties zoekt voor Office 365 of GSuite.

MediaFire 

MediaFire biedt naast de klassieke functionaliteiten van een clouddienst ook de optie aan om een ‘one-time link’ aan te maken: dat betekent dat de link die je gebruikt om een bestand te delen slechts één keer gebruikt kan worden. Als je iemand een link stuurt, kan die persoon met andere woorden de link niet doorsturen naar een derde partij. 

Extra bonus: net zoals bij Box krijg je bij MediaFire meteen 10 GB aan gratis cloud opslag.

Met MediaFire Pro breid je die uit tot 100 GB én zeg je vaarwel tegen ads. Bovendien kan je er bestanden uploaden van maximaal 20 GB.

Voor wie?
MediaFire is een gebruiksvriendelijke cloudoptie voor alle besturingssystemen en ideaal als je graag veel gratis opslagruimte hebt. Bovendien zet MediaFire extra in op veiligheid via one-time links.

The cloud’s the limit met Love Duo!

Wil je graag maximaal profiteren van de beste clouddiensten in België? Kies dan voor een internetabonnement met onbeperkt vast internet en een stevige portie mobiele data. Zoals Love Duo!

Love it! Ik wil ook onbeperkt surfen.

Lees ook:

▶️  Hoe beheer je je wachtwoorden op alle toestellen?
▶️  Beste promo’s op smartphones

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!