Menu

Verdien geld tijdens je vakantie: verhuur je flat op Airbnb

Heb je een huis of flat gekocht? Verdien er tijdens je vakantie geld mee door je eigendom aan particulieren te verhuren. Hoe? Dat leggen we je zo uit...

18.06.2018
Door Céline R

Je bent geen hotel, maar je hebt wel een slaapplaats en een badkamer die je enkele dagen of weken per jaar aan toeristen kan verhuren? Met wat geluk betaalt je volgende reis zich vanzelf terug...

Airbnb en aanverwanten

Tegenwoordig mag je volgens de wet je eigendom te huur aanbieden op online platformen zoals Airbnb, om maar meteen het meest gekende voorbeeld te geven. Of je kan je sofa verhuren via meer gespecialiseerde apps zoals Couchsurfing, Gamping of misterb&b (een soort Airbnb voor gays).
Couchsurfing is een community waar reizigers een gratis slaapplek kunnen vinden. Het systeem werkt in twee richtingen: je gasten verblijven gratis bij jou, en andersom vind jij ook snel een gratis slaapplek als je zelf op reis bent. In diezelfde sfeer biedt GuesttoGuest particulieren zelfs de mogelijkheid om hun huis of appartement te ruilen, zomaar... gratis en voor niks. Het aanbod omvat inmiddels ruim 250 000 huizen en appartementen wereldwijd!

Bang voor schade aan eigendommen?

De meeste websites bieden een garantie en verzekeringen aan, naast een formulier om de mensen die je kamer of verblijf huren, te beoordelen. Zo weet je ongeveer met wie je te maken krijgt.

Is het legaal?

Ja, maar dat betekent niet dat je om het even wat mag doen. De wet is in elke stad anders. Huurders mogen zelf niet onderverhuren, tenzij ze een akkoord hebben met hun huisbaas.
Ben je een huiseigenaar die in Brussel woont? Dan ben je voortaan bij wet verplicht om al je huurinkomsten aan te geven, aan de hand van een speciaal formulier. Idem in Vlaanderen en Wallonië, waar twee jaar geleden een wettelijk kader werd ingevoerd om de verhuur van logies op platformen zoals Airbnb beter te omkaderen.

Met Smart Lock speel je nóg meer op veilig

Smart Lock is een Europese uitvinding die je direct aan je Airbnb-account kan koppelen. Smart Lock van Nuki is een soort elektronisch deurslot dat je enkel met een beveiligde app kan openen.
Zit je al op het vliegtuig terwijl je gasten pas om 15 uur aankomen? Voortaan hoef je de sleutel niet meer fysiek te overhandigen en kan je er een tijdsslot op zetten, een beetje zoals met de magneetkaarten in hotels. Dat alles via de website van Nuki of op de mobiele app. Het slimme slot kost 299 euro.