Menu
Blog

Valse online verkoopsites: hoe herken je ze?

Tot uw dienst

De laatste maanden zagen we een toename in het aantal klachten wegens oplichting op online verkoopsites en in het aantal interventieaanvragen wegens frauduleuze betalingen. Om te vermijden dat jij aan oplichters ten prooi valt, helpen we je frauduleuze websites te herkennen.

05.04.2019 Céline Roman

Het sleutelwoord: waakzaamheid

Steeds meer mensen doen hun aankopen online, op het internet. De lijst is eindeloos: kleding, reizen, elektrische huishoudtoestellen, geneesmiddelen, tweedehandsspullen, concerttickets, eten enz. Er is niets dat je er niet kan kopen!
Helaas bestaat ook het risico dat bepaalde online verkoopsites je proberen op te lichten.
Fraude bestaat in verschillende vormen.
- Phishing is een techniek die oplichters gebruiken om identiteitsfraude te plegen door je persoonsgegevens te ontvreemden. De fraudeur doet zich voor als een betrouwbare website (van je bank, een overheidsdienst of een verkoopsite met een goede reputatie) en vraagt je om hem je vertrouwelijke gegevens te verstrekken: het nummer van je bankkaart, een kopie van je identiteitskaart, je adres enz. Meestal ontvang je een mail waarin hij je vraagt om je aan te melden op een website die - bijna - een exacte kopie is van de 'echte website'.
- Hacking is een andere veelgebruikte techniek. Sommige hackers vallen officiële websites aan om de gaten in hun beveiliging bloot te leggen, andere doen het voor eigen glorie. Via de zwakke plekken in een systeem banen ze zich een weg naar binnen, met als bedoeling vaak cruciale informatie te stelen.
- Bij skimming plaatsen oplichters op een betaalautomaat een speciaal apparaatje dat de gegevens van je bankkaart kopieert. Meestal gaat het om georganiseerde bendes.
Of je nu vaak online koopt of bijna nooit, besef goed dat de vindingrijkheid van fraudeurs geen grenzen kent als het erop aankomt mensen online op te lichten.
Waakzaamheid is dus van onschatbaar belang. Maar waarop moet je letten?

Frauduleuze websites: hoe herken je ze?

Is de aanbieding te mooi of zijn de prijzen belachelijk laag? Dan moet er een alarmbelletje afgaan. Of het product bestaat niet en wordt dus niet opgestuurd. Of het is namaak en je aankoop zal aan de douane tegengehouden worden.
Als de website weinig verzorgd is of vol spelfouten staat. Zoiets is uiteraard subjectief, maar als je weinig links, weinig of geen kleuren, (bijna) geen afbeeldingen ziet... wees dan op je hoede.
Als je toch nog twijfels hebt, lees dan de algemene verkoopvoorwaarden. Bepaalde frauduleuze websites doen zelfs niet de moeite om valse verkoopvoorwaarden op te stellen. Als je er toch vindt, controleer dan of de naam van het bedrijf en het ondernemingsnummer erin worden vermeld, de hoofdzetel, de leveringsvoorwaarden enz.
Vergeet ook niet dat Google (of een andere zoekmachine) een schat van informatie is (die je weliswaar altijd heel kritisch moet benaderen).
Veel slachtoffers die online werden opgelicht, delen hun slechte ervaringen ook op internet. Google en consoorten staan dus boordevol interessante informatie over websites die je niet helemaal vertrouwt.

Nog enkele laatste tips om te vermijden dat je online wordt opgelicht

Het eerste dat je moet controleren zijn de betaalmethoden die op de site worden aangeboden. Mijd anonieme betaalmethoden zoals Western Union, MoneyGram enz. Die worden heel vaak aangeboden op tweedehandsverkoopsites bijvoorbeeld, een favoriet doelwit van veel fraudeurs.
De zogezegde koper wil met tussenpersonen werken en vraagt daarvoor bepaalde persoonsgegevens.
Meestal moet je een e-mailadres invullen om je te registreren op de website of een bestelling te bevestigen. Je kan dus een adres aanmaken dat je alleen voor je online aankopen gebruikt. Die mailbox zal vanzelfsprekend minder persoonlijke gegevens bevatten dan je 'persoonlijke mailbox'.
Voor de levering kan je kiezen om je aankoop bij een afhaalpunt te laten bezorgen of op het werk, als dat natuurlijk mag van je werkgever. Zo hoef je je eigen adres niet mee te delen.
Tot slot raadt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie, het gebruik van een prepaidkaart aan: "Laad het bedrag op dat je nodig hebt voor je bestelling. Als je gegevens dan gestolen worden, kan de oplichter geen andere aankopen doen omdat het bedrag beperkt is tot het bedrag dat je hebt opgeladen".
De laatste – en misschien wel belangrijkste – tip die we je kunnen geven, is om je privacy niet zomaar prijs te geven op sociale netwerken.
Geef je adres of bankgegevens niet in, post geen foto's van je huis of van je kinderen, loop er niet mee te koop wanneer je de volgende keer op vakantie vertrekt en publiceer geen foto's van al je aankopen online. Mensen met kwade bedoelingen kunnen die info gebruiken om je op te lichten.

Link naar het jaarverslag van de Ombudsdienst voor financiële diensten (Ombudsfin)

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.