Menu
Blog

Typische bedrijfsproblemen vermijden: IT-oplossingen to the rescue

Werk

Technologie effent het pad voor kleinere ondernemingen, waardoor zij meer gewicht in de schaal kunnen leggen. Investeringen in – en een duidelijke visie op – IT worden namelijk steeds vaker in verband gebracht met verbeterde bedrijfsprestaties. Daarbij denk je waarschijnlijk meteen aan communicatietools, maar verder hebben kleine ondernemingen ook nog baat bij tal van andere IT-oplossingen. We zetten de handigste op een rijtje.

07.07.2017 Céline Roman

De cloud: data delen

Medewerkers in kleine ondernemingen zijn meestal niet gebonden aan een kantoor. Ze werken net zo goed bij klanten, van thuis uit of – waarom ook niet – in de koffiebar om de hoek. En die situatie brengt zijn eigen IT-uitdagingen met zich mee. Data moeten namelijk vanaf eender welke locatie gedeeld kunnen worden – met jou, en met klanten. Daarom kun je als bedrijf niet zonder cloudopslag: om back-ups te maken, files te delen die te groot zijn om via mail te verzenden, enzoverder.

Dropbox is een van de bekendste cloudopslagdiensten, waartoe je via de Dropbox app of website toegang krijgt (gratis tot 2 GB aan opslagruimte, maar betalend voor businessaccounts met onbeperkte opslag). Maar als bedrijf kun je wellicht meer kanten uit met Google Drive, dat niet zomaar een cloudopslagplatform is, maar je ook toelaat om in ‘live’ samen aan documenten – Docs, Sheets en Slides – te werken vanop eender welke locatie.

De 80-20-regel of het Pareto-principe

Volgens het Pareto-principe heb je 80 procent van je sales te danken aan 20 procent van je klanten. Zeker als kleine onderneming is het dan ook bijzonder relevant om te kunnen achterhalen waar die 20 procent precies zit, en hoe je ze het beste bereikt. De IT-oplossing die je daarbij van dienst kan zijn? Een CRM-systeem of een systeem voor Customer Relationship Management. Salesforce is een bekend alles-in-een-platform dat meestal door grotere bedrijven wordt gebruikt, maar er is ook een budgetvriendelijke versie voor kleinere ondernemingen op de markt, voor onder meer leadgeneratie, contactbeheer en prognoses. Op zoek naar gratis CRM-software? Dan kun je bijvoorbeeld met Zoho CRM aan de slag (met maximum tien gebruikers).

‘IT-oplossing’: klinkt makkelijk, maar dat is het niet (altijd)

De meeste ICT-specialisten zelf zijn overigens niet zo tuk op de term ‘IT-oplossing’, omdat die zo bedrieglijk simpel klinkt. En gelijk hebben ze. IT-infrastructuren staan meestal niet in een-twee-drie op poten, en ook hun kronkels rechttrekken is iets complexer dan bijvoorbeeld een afvoerbuis ontstoppen. ICT-oplossingen zijn dus wat ze zijn, oplossingen – en geen toverstafjes. Onze gouden tip is dan ook: wees zelf bereid om de handen uit de mouwen te steken en blijf ook bij dit aspect van je zaak nauw betrokken. Want jij kent je business als geen ander!

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.