Menu
Blog

Tutorials: video’s om bij te leren en te begrijpen

Fun

Wil je leren naaien, een doe-het-zelfklus uitvoeren, een pc herstellen of leren tekenen? Online vind je hiervoor massa’s tutorials en vaak zijn ze gratis. Naar de les gaan hoeft niet, de tutorials komen naar jou.

23.09.2019 Simon VAN CAUTEREN

Wat is een tutorial?

Een tutorial is een korte instructievideo met praktische tips over een bepaalde taak, een merk of een activiteit. De meeste van die video’s vind je op YouTube en Facebook. De populairste tutorials gaan over make-up, informatica, sport en natuurlijk doe-het-zelven.

Een echte online cursus

Tutorials hebben veel weg van een online opleiding of afstandsonderwijs, maar met enkele extra voordelen: ze zijn vaak gratis en vooral … kort (meestal enkele minuten). Ze zijn doorgaans nogal speels uitgewerkt en soms ronduit grappig.

Zo’n korte instructievideo is soms heel succesvol. Er zijn er die een miljoen keer of meer bekeken worden, vooral in de Verenigde Staten. Een typisch schot in de roos is bijvoorbeeld de “tutorial das knopen” op YouTube. Zoek het maar even op: je vindt filmpjes die meer dan … 2,5 miljoen keer werden bekeken!

Waar vind je tutorials?

Zoals gezegd ga je naar YouTube of Facebook en typ je een zoekopdracht in. Heb je bijvoorbeeld belangstelling voor “Spaanse les online”, wil je alles weten over “smokey eyes” of zoek je een “Lightroom tutorial”? Keuze genoeg!

De meest succesvolle tutorials vind je vaak in het Engels, maar zeker niet altijd. Er bestaan instructievideo’s in zowat alle talen, ook in het Nederlands. Ook een taal leren gaat trouwens op die manier, vaak heel intuïtief en gemakkelijk om te volgen. Zoek maar eens op “Engelse les online”.

Een online academie

De (engelstalige) website tuto.com staat boordevol tutorials over vaak meer gespecialiseerde onderwerpen. Ze komen al dichter in de buurt van echt afstandsleren. Ook hier zijn de onderwerpen zeer divers: van fotografie over patroontekenen tot een muts haken of zelfs … video’s creëren.

Sommige tutorials gaan zelfs over bedrijfsmanagement, recht of informatica. Dergelijke online cursussen vragen een grotere tijdsinvestering en soms moet je er ook voor betalen. Aan online studeren hangt dan een prijskaartje van gemiddeld 15 €, maar die haal je er snel weer uit. Want de video's worden gepresenteerd door echte experts die op een boeiende manier over hun passie vertellen, en dat is zijn geld meer dan waard.

▶️ A volonté tutorials kijken zonder je zorgen te maken over je internetgebruik? Kies dan voor ons Love Trio-pack met onbeperkt en supersnel internet, tv en mobiel.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.