Menu
Blog

Alles weten over mijn smartphone (7)

Tot uw dienst

Zeven weken geleden vroeg Rose-Marie ons wat je allemaal met een smartphone kan doen. Sindsdien gaan we elke week dieper in op enkele functies. Deze week nemen we een duik in de wereld van de sociale netwerken, want er zijn nu eenmaal van die apps waar je niet meer om heen kan. Welkom in 2017 ...

 

09.03.2017 Céline Roman

Wat is een sociaal netwerk?
Sociale netwerken heb je in verschillende soorten. De bekendste zijn de 'persoonlijke' netwerken zoals Facebook en Instagram, die je in staat stellen in contact te blijven met kennissen, verloren vrienden terug te vinden, en je gevoelens, foto's, gedachten, kortom je hele leven, te delen met je familie en vrienden.
Er zijn ook netwerken die vermaak bieden zoals YouTube, een platform waarop je filmpjes kan posten en bekijken.
Tot slot heb je de 'serieuze' sociale netwerken zoals LinkedIn, waarop je vacatures of je cv kan delen, je professioneel netwerk kan uitbreiden enz.

En welke sociale netwerken kan ik gebruiken met mijn familie en vrienden?
Op Facebook zitten de meeste gebruikers. En die zijn echt van alle leeftijden. Je kan er foto's, video's enz. op je 'prikbord' plaatsen voor je vrienden of zelfs openbaar (als je wil dat iedereen je post kan zien). Let dus heel goed op wat je post en hoe je het post.
Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je eerst je vrienden vinden en hen een vriendschapsverzoek sturen. Jullie moeten allebei het verzoek accepteren (of weigeren). Daarna kan jij de posts van je vrienden bekijken en zij die van jou.
Je kan kiezen om pagina's te volgen die je leuk vindt en om al dan niet meldingen te ontvangen wanneer er iets op de pagina wordt gepost. Zo ben je altijd mee ;-)
Vergeet niet: alles wat op het internet verschijnt, gaat nooit meer helemaal weg.

En liken, wat is dat precies?
Liken is de foto, video of status van een van je vrienden leuk vinden.
Facebook voegde nog andere emoties toe zoals Geweldig, Verdrietig, Grappig, Boos en Verbluft.
Je kan een post niet enkel liken, je kan er ook op reageren of de post delen. Op die manier kunnen ook je vrienden die post zien.

Ik zou graag een foto posten op Facebook, maar ik weet niet goed hoe ...
Dat kan op twee manieren:
- je voegt de foto toe in de Facebook-app door te klikken op 'Wat ben je aan het doen?' en Foto/video aan te klikken. Je kan dan een foto kiezen in je galerij of een nieuwe foto maken;
- of je neemt eerst je foto met de camera op je apparaat en kiest vervolgens de optie 'Delen' en daarna 'Facebook'.

Oké, en wat doe ik als de app me vraagt om personen te taggen?
Als er gezichten op je foto staan, zal Facebook je inderdaad vragen om vrienden te taggen. Als je dat doet, krijgen zij een melding en kunnen ze die tag accepteren of weigeren. Zo houd je zelf de touwtjes in handen.
Tip: je kan je foto ook lokaliseren zodat je vrienden weten waar je je bevindt ;-)

Zijn er nog functies die ik absoluut moet kennen voor ik ermee aan de slag ga?
Je hebt ook Facebook Messenger, waarmee je in real time kan chatten met je vrienden. Dat is behoorlijk praktisch en leuk. Je kan babbelen, gif'jes en video's sturen, games spelen enz.
We kunnen het later hebben over de verschillende diensten voor instant messaging als je dat wil ;-)

Nu hoef je alleen nog maar alles uit te proberen.
Volgende week op het programma: tweets, snaps en hashtags :-)

Alles weten over mijn smartphone (6)
 

 

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.