Menu
Blog

De Tour de France throwback: biefstuk in de broek en gaan!

Fun

De Tour is altijd goed voor spanning, sensatie en schandalen.

05.07.2019 Simon VAN CAUTEREN

Toch belooft de race dit jaar pas écht een ‘specialleke’ te worden. Want levende legende Eddy Merckx, ‘de Kannibaal’, won vijftig jaar geleden zijn eerste gele trui, en om dit te vieren start de wielerwedstrijd op de Grote Markt in Brussel.

Hoog tijd dus voor een terugblik op de geschiedenis van deze mythische wedstrijd met enkele sappige anekdotes. Of zoals onze grootvader zou zeggen: ‘In mijnen tijd …’

Niet voor watjes

Terwijl wij languit in de zetel genieten van elke etappe, is de Ronde van Frankrijk drie weken afzien voor de renners.

Al ging het er honderd jaar geleden nóg straffer aan toe dan vandaag in het wielrennen. De wielerhelden legden de hele wedstrijd af op een zware ijzeren fiets en in een wollen trui. (Helaas voor de dames, geen sexy wielerpakjes).

Had je het koud? Dan stak je een krant onder je kleren. Last van zadelpijn? Een biefstuk in de broek deed wonderen!

Oh, en zeiden we al dat een etappe in de Tour tot 467 kilometer kon tellen? Dit traject werd met de vingers in de neus gereden in 17 uur en 45 minuten – slik. Ter vergelijking: de renners leggen nu ‘slechts’ een 165 kilometer per dag af.

Poets wederom poets

Alsof de pittige afstand nog niet genoeg was, kregen de renners vaak te maken met sabotage. Supporters strooiden spijkers voor de wielen van rivalen of hielpen hun favoriet door tegenstanders met tomaten te bekogelen.

De deelnemers zelf waren ook niet vies van een potje valsspelen. In de tweede editie van de Tour werden vier renners gediskwalificeerd omdat ze de trein namen.

Knorrende magen

Tegenwoordig verbranden renners maar liefst 6.000 calorieën per dag tijdens de Tour! Voor je begint te dromen van een carrière als coureur om dan oneindig veel hamburgers te kunnen eten: de topsporters vullen hun reserves vooral aan met smakeloze energierepen en isotone dranken – bummer.

Al hoef je ook niet jaloers te zijn op het dieet van de wielrenners in 1903. Zij reden meestal op een nuchtere maag en stilden hun honger met een slok alcohol en sigaretten. Of ze de steak in hun broek opaten is niet geweten. 

Zin om de renners mee naar de eindmeet te brullen en benieuwd naar het klassement? Kijk dan de Tour de France live, van 6 tot 28 juli op Sporza, gratis inbegrepen in ons Love-aanbod.

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.