Een app om voedselverspilling tegen te gaan

In België gaan ergens tussen het veld en ons bord tonnen voedsel verloren in de voedingsketen.
Gelukkig bestaan er ook apps die ons helpen dat fenomeen te bestrijden. Onze favoriet vind je hieronder.

12.08.2019
Door Simon V

Voedselverspilling in België: de cijfers

Het weggooien van eetbaar voedsel zorgt voor 8 % van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd.

Erger nog: een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt niet opgegeten, maar gewoon weggegooid. Alleen al in Brussel belandt jaarlijks meer dan 25.000 ton voedsel in de vuilnisbak. En dat heeft een directe weerslag op het milieu.

Welke voedingswaren het vaakst in de vuilnisbak belanden? Brood, fruit, groenten, yoghurt, gebak; vaak producten die nog maar net vervallen zijn. Voedingsmiddelen nemen12 % van het volume van de vuilniszak van gezinnen in  en ... tot 23 % van die van bedrijven. En dus ook supermarkten.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig oplossingen voor, bijvoorbeeld de app Too Good To Go.

Too Good To Go: de app tegen voedselverspilling

Too Good To Go betekent zoveel als "te goed om weg te gooien". En daarmee is zowat alles gezegd. De app - gratis te downloaden op iPhone en natuurlijk ook op Android - steunt op het principe van verrassingspakketten.

Verrassing omdat het pakket dat je via de app koopt producten bevat die een lokale handelaar die dag niet verkocht kreeg. Je weet dus nooit precies wat er in je pakket zal zitten.

Maar alles is vers en niets is vervallen. De onverkochte waren zijn gewoon producten die men de volgende dag niet meer kan verkopen.

De handelaars geven je graag een pakket mee... met soms een fikse korting op de normale verkoopprijs. En het maakt niet uit waar je woont. Want hoewel de app in de hoofdstad werd gelanceerd, is het bedrijf nu overal in ons land actief: in Brussel maar ook in Vlaanderen en Wallonië.

Gezocht: nieuwe partners

Maar opdat de mayonaise zou pakken, heb je natuurlijk verkopers nodig. Naast grote winkels zoals Carrefour Express, EXKi en Färm hebben al 2.280 Belgische handelaars zich ingeschreven. En dat aantal dikt elke maand aan.

Interesse? Registreer je op de website toogoodtogo.be. Tegen het einde van de dag vul je op een persoonlijk dashboard je onverkochte producten in, waarna buurtbewoners voor sluitingstijd hun pakket kunnen komen ophalen.

Kortom, iedereen wint erbij. Zo gaat er veel minder voedsel verloren en wordt er minder verspild.