Menu
Blog

#BlijfThuisChillen met onze 5 tips om stressloos van thuis te werken

Thuis

Sinds woensdag 18 maart gelden strikte regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel bedrijven ontdekken hoe ze anders kunnen werken tijdens deze lockdown. Telewerken wordt de norm. Met welke tools en welke aanpak lukt dit optimaal? Onze 5 tips.

24.03.2020 Cédric Godart

1. Een goede organisatie doet wonderen 

Efficiënt van thuis uit werken is perfect mogelijk. De belangrijkste tip? Denk goed na waar je je bureau installeert. Het moet een kamer zijn die tijdens de hele lockdown-periode dienst kan doen. Je hebt een vaste plek nodig waar je pc, tablet, schrijfgerief en smartphone binnen handbereik liggen. Met een zo goed mogelijke verlichting (daglicht is ideaal). 
Zit ook je hele gezin in lockdown? Kies dan een vertrek waar het geluid zo weinig mogelijk doordringt of vraag je gezinsleden om het een beetje kalmer aan proberen te doen als je werkt (je kan maar proberen … :)). 

Veel telewerkers weten dat een strikte dagindeling enorm helpt. Doe dus maar net of je naar kantoor vertrekt (maar het mag allemaal wel een beetje relaxter …). Respecteer je ochtendritueel - wassen, aankleden, ontbijt … - en stel het begin van je werkdag niet uit. Misschien werk je zelfs sneller dan anders (zonder collega’s om je af te leiden …) en ben je dus eerder klaar.

▶️ Lees ook: Coronavirus: nuttige info, apps en telefoonnummers voor je smartphone

2. Gun jezelf een pauze 

Dat je thuis minder gestoord wordt dan op kantoor, is leuk, maar als je te lang aan één stuk doorwerkt, daalt je productiviteit. Leg jezelf een haalbaar tempo op en neem (bijvoorbeeld) om de 45 minuten een korte pauze. Ideaal om: 

 • een warm drankje klaar te maken
 • een wandeling in de tuin te maken
 • even rond te neuzen op sociale media
 • het nieuws te volgen

Natuurlijk is de verleiding groot om je pauzes wat te rekken. Maar het is niet de bedoeling dat je de halve dag doorbrengt op de sociale media of met chatten. Je bent ten slotte aan het werk!

3. Muziek bevordert de concentratie

Arbeidsvitaminen helpen je thuis door je werkdag: zet een radiozender met muziek of je favoriete playlist op. Vermijd nieuwszenders, die zijn nefast voor je concentratie.

Is er veel lawaai in huis? Onze tip: je concentratie schiet de hoogte in als je een koptelefoon opzet. En het is een duidelijk signaal voor je omgeving dat je bezig bent (maar vertel er wel bij dat je niet zit te gamen …). 

5 playlists om lekker door te werken

Hou je focus met onze playlists, speciaal uitgezocht voor al wie in deze coronatijden thuis moet werken.

 • Lo-Fi Beats: geluiden om geconcentreerd en toch ontspannen te werken, op Spotify
 • Deep Focus: richt al je aandacht op je werk met ambient en post-rock op Spotify
 • Focus At Work: de perfecte mix om thuis te werken op Deezer
 • Oud for Brain Food: instrumentale muziek voor optimale concentratie op YouTube Music
 • Back to Work: muziek om te studeren, je te concentreren en te werken op Apple Music

Ben je eerder op zoek naar de ideale radiozender, die helemaal past bij jouw mood van het moment? Check dan Orange Radio, voor iPhone of Android. Keuze uit 25.000 zenders en meer dan 5.000 podcasts

Ik download Orange Radio voor iPhone Ik wil Orange Radio voor Android

4. 3 essentiële apps om thuis te werken

Mailen blijft superbelangrijk om contact te houden, maar met deze apps lijkt het bijna of je op kantoor bent, tussen je collega’s.

Organisatie: Slack

10 miljoen gebruikers, elke dag opnieuw: veel grote en kleine bedrijven kunnen niet meer zonder Slack. Deze samenwerkingstool is ideaal voor projectopvolging als de leden van het team fysiek van elkaar gescheiden zijn.

▶️ Slack is er evengoed voor iPhone en iPad als voor Android, pc en Mac en is bovendien helemaal gratis.  

Communicatie: Zoom 

Momenteel is dit de meestgebruikte gratis app om te communiceren in een professionele omgeving. Een videoconferentie opzetten is kinderspel, met maximaal 100 deelnemers en met kwaliteitsvol beeld en geluid.

Of je een pc of Mac gebruikt, een iPhone of Android-toestel doet er niet toe: volg de link zoom.us/join en vul het nummer van de vergadering in. Je zal gevraagd worden om de app gratis te downloaden (tenzij je dit natuurlijk al gedaan hebt). Het is ook mogelijk om zelf een vergadering op te zetten: je ontvangt dan een nummer dat je aan de andere deelnemers bezorgt, zodat ze kunnen inloggen.

Productiviteit: Google Docs

De kans is groot dat je op kantoor een tekstverwerker als Microsoft Word gebruikt. En thuis? Als je een Google-account hebt, heb je toegang tot Google Docs. En wordt het verschil met op kantoor werken wel heel klein.

Dit zijn de voordelen: 

 • Word-documenten lezen, bewerken en printen;
 • In real time aan hetzelfde document werken met je collega’s (commentaren toevoegen, stukken tekst inlassen, passages corrigeren);
 • Je hebt geen app nodig, want alles speelt zich af in je webbrowser (Safari, Chrome, Firefox, Brave, Opera).

Google Docs is een gratis online tekstverwerker. Op je pc ga je naar docs.google.com. De app voor je Android-toestel vind je in de Play Store. En er is natuurlijk ook een versie voor iPhone en iPad, in de App Store.  

5. Een superbetrouwbare internetverbinding, je levenslijn

Met Love Duo of Love Trio beschik je thuis over een ultrasnelle en onbeperkte internetverbinding. Onze technische teams werken bijna de klok rond om het internetverkeer op de netwerken te monitoren. Zij zorgen ervoor dat je op elk moment een probleemloze en snelle verbinding geniet, via het 4G-netwerk van Orange of thuis.

Goed om te weten: heb je ook een spreadsheet-programma zoals Microsoft Excel nodig, dan bestaat er ook Google Sheets. En voor PowerPoint-presentaties kan je Google Slides gebruiken.

Je kan op ons blijven rekenen!

Extra data voor al onze mobiele klanten

De komende weken is het belangrijk dat je makkelijk in contact kan blijven met je familie, je vrienden, je collega’s, je baas, … En daar willen we je als mobiele Orange-klant graag een handje bij helpen met extra mobiel surfvolume:

 • mobiele abonnees krijgen 5 GB extra data
 • klanten met een herlaadkaart krijgen 3 GB extra bij een herlaadbeurt vanaf 10 €

Ik wil meer info over de extra data Toon mij de Orange-promo’s

We blijven aan je zijden

Ook nu blijven we je natuurlijk dezelfde service bieden die je van ons verwacht. Zit je met een vraag? Check dan eens onze FAQ-pagina. Daarin beantwoorden we de meestgestelde vragen van de afgelopen dagen.

Het antwoord op je vraag niet gevonden of heb je nood aan advies? Ben je op zoek naar een smartphone of een abonnement? Dan helpen we je graag verder via:

 • orange.be
 • 5000 (voor klanten)
  • Maandag - vrijdag: 8u tot 17u
  • Zaterdag - zondag: 10u tot 18.30u
 • de My Orange-app
 • onze Tribe community waarop onze klanten hun ervaringen delen

⚠️ Sinds de aankondiging over het sluiten van onze shops, krijgt onze klantendienst heel veel oproepen. De wachttijden zijn daardoor wat langer dan gewoonlijk. We stellen alles in het werk om jullie vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Alvast bedankt voor jullie geduld en begrip.

Toon mij de FAQ's

▶️ Lees ook: Blijf Thuis Je Ding Doen

▶️ Lees ook: #BlijfThuisChillen met de beste Netflix series

▶️ Lees ook: Coronavirus: nuttige info, apps en telefoonnummers voor je smartphone

 

   

  Found this useful? Share with

  Cedric Godart
  30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.