Menu

5 dingen die je als ouder zeker moet weten over TikTok

Het ziet er nu al naar uit dat de TikTok-app alle andere sociale media het nakijken zal geven in 2020. Wereldwijd is het een van de meest gedownloade apps, vooral bij jongeren. Waarom is het zo’n succes? Wij leggen het je graag uit.

17.02.2020
Door Cédric

1. Wat is TikTok ?

TikTok is de app die China in september 2016 op de wereld heeft losgelaten en die ideaal is om korte TikTok-video’s te delen. Dat hoef je de vele miljoenen gebruikers geen twee keer te zeggen: ze dansen, playbacken en maken de klok rond grappige filmpjes. Net als op Snapchat en Instagram is het een koud kunstje om met filters en effecten (versneld, vertraagd) knotsgekke en unieke filmpjes te creëren die vervolgens de wereld rondgaan. 

TikTok was al succesvol in Azië toen het samensmolt met Musica.ly, een mobiele playback-app. Dat was voor tieners wereldwijd het startsein om TikTok helemaal te omarmen. Sommigen hebben zelfs Snapchat overboord gegooid.

▶️ Lees ook: 7 tips van een kinderpsychologe over schermtijd 

2. Hoe werkt TikTok?

De app is voor jongeren ideaal om creatief en soms artistiek aan de slag te gaan. Met muziek die ze eigenzinnig interpreteren, bevestigen ze hun plaats in hun (reële of virtuele) vriendengroep. Veel tieners coveren bestaande nummers en voegen er dansjes en imitaties aan toe en de mogelijke effecten zijn bijna eindeloos. Ook goocheltrucs zijn populair. Uiteindelijk doen ze op TikTok hetzelfde als op andere sociale media: zich laten opmerken, likes en comments verzamelen en hopen dat ze vaak gedeeld worden.

3. Wie gebruikt TikTok?

Deze cijfers spreken boekdelen:

  • Wereldwijd meer dan 800 miljoen gebruikers (meer dan 1,02 miljoen in België)
  • Vorig jaar 1 miljard downloads op iPhone en Android, da's meer dan Instagram en zelfs Facebook
  • Echt iets voor generatie Z: de meeste (80%) gebruikers zijn jonger dan 18 jaar en meestal zijn het meisjes.
  • Gemiddelde gebruiksduur van de app: 52 minuten per dag. Zoiets komt al een beetje in de buurt van een lichte verslaving … 

4. Ouders welkom?

Niet echt en dat is misschien ook maar beter. TikTok is bij uitstek het communicatiemiddel van een nieuwe generatie, een beetje zoals Snapchat dat ooit was. De app opent een nieuwe wereld voor jongeren, met eigen regels en gewoonten, en zij voelen zich er helemaal thuis.

Of ouders er ook hun draai vinden, is niet zo zeker. Ben je nieuwsgierig - of een beetje bezorgd - over wat je kids er uitspoken? Bespreek dat dan gewoon. Vraag of je mag meekijken naar enkele video’s en geef ze terloops wat tips over cybersecurity. Deze 7 tips van een kinderpsychologe over schermtijd zijn ook leerrijk.

En voor de rest: geef je kinderen de ruimte om zich uit te drukken. Toch benieuwd wat er zich daar allemaal afspeelt? Download dan zelf TikTok en volg enkele bekende merken: Guess, Calvin Klein, HP en zelfs ... de zoo van San Diego. Enkele beroemde TikTokkers die je kunt volgen zijn Sarah Bossuwé, Stien Edlund, Amir Motaffaf, Steffimercie5, ... 

Goed om te weten: minimaal 13 jaar

Het TikTok-reglement laat er geen twijfel over bestaan: lid worden kan alleen als je minstens 13 jaar bent. Bij de mobiele app hoort een strikte 12+ notering. Dat maakt het dus ook gemakkelijk om als ouder controle uit te oefenen en de app te blokkeren van een kind dat jonger is dan 13.

5. Hoe creëer je een TikTok-account

Download eerst de app. TikTok is gratis voor iPhone en Android. Als je de app de eerste keer opent, zie je al meteen filmpjes, zonder je in te schrijven. Maar om zelf video’s te delen of om op filmpjes te reageren moet je een account creëren. Dat doe je zo:

  • Onderaan rechts druk je op het profielicoontje;
  • Kies hoe je een account wilt aanmaken (Facebook, Twitter, Google, e-mail, telefoonnummer);
  • Kies een gebruikersnaam en wachtwoord;
  • Bevestig je inschrijving.

Openbaar of privéprofiel?

Net zoals op Instagram kunnen gebruikers op TikTok kiezen voor een privéaccount (standaard staat het op “openbaar”). Ze bepalen dan zelf wie hun video’s kan bekijken. Elke keer als iemand je wil volgen, keur je dat goed (of af). Je kunt ook berichten blokkeren. Dit is de veiligste instelling om de gegevens van je kinderen vertrouwelijk te houden. Vergeet niet om dit eerst ook met hen te bespreken! Misschien kun je van hen nog het één en ander leren!

Ik wil de smartphone-promoties zien om te gaan TikTokken

Lees ook:

▶ Sociale media: hoe je privacy beschermen

▶ Threads, de ideale nieuwe communicatie-app voor de feestdagen?