Menu
Blog

5 tips voor meer (echte) me-time

Fun

Tijd voor jezelf nemen betekent niet noodzakelijk een halve dag naar de sauna gaan. In de loop van de dag heb je aan enkele minuten genoeg om je vrijer en meer verbonden met jezelf te voelen. Wij leggen uit hoe je dat doet.

18.10.2019 Cédric Godart

Elke dag even tijd voor jezelf nemen is absoluut nodig. Niet alleen om te ontspannen, maar ook om je eigen batterijen op te laden.. Heb je maar even, of 20 minuten of enkele uren? Speelt eigenlijk geen rol, als je het maar doet.

Wij geven je graag 5 me-time tips.

Neem 5 minuten (echte) tijd voor mezelf

Even tijd voor jezelf nemen, dat doe je bijvoorbeeld met een ontspanningsapp. Headspace en Petit Bambou zijn twee interessante voorbeelden uit het ruime aanbod. Deze apps bieden korte sessies aan (je hebt genoeg aan 5 tot 10 minuten) en langere sessies als je meer tijd hebt. Je voelt al heel snel - soms al na enkele dagen - het positieve effect op je stressniveau, je slaap en je concentratie. Relaxen kan ook tijdens je werkuren door even te mediteren tijdens een korte pauze. In onze apps voor oktober vind je verschillende suggesties voor apps om te relaxen en beter te leren ademen.

Ga lunchen (met jezelf)

Ga eens een keer niet met collega’s over het werk babbelen en roddelen … Ga eens naar een broodjeszaak of een rustig restaurantje. Doe dat bij voorkeur in het midden van de week, om je werkritme te doorbreken. Laat je gedachten de vrije loop, met je telefoon op stil. Neem de tijd om te eten.

Ga even helemaal offline

Bouw elke dag een rustmoment in: je smartphone helemaal uitgeschakeld, geen oproepen, geen sociale media. Stop je telefoon in een lade, zodat je hem niet meer ziet. Kies een offline bezigheid: lees een boek of tijdschrift, maak een wandeling of kijk gewoon een beetje uit het raam. Wist je bijvoorbeeld dat je in de instellingen van je toestel de maximale schermtijd kunt instellen?

Doe jezelf een leuke activiteit cadeau

Een avondje op café gaan of met een vriend(in) naar de cinema gaan: veel mensen vinden dat ontspannend. Alleen zit je in de bioscoop weeral voor een scherm. Iets gaan drinken is wel sociaal, maar niet bijster origineel. Wat kan je dan wel doen? Doorbreek de routine en doe eens iets anders met je vrienden. Wat dacht je van een partijtje minigolf? Of een kook- of doe-het-zelf-cursus? Zo ben je er eens even helemaal tussenuit, zonder aan je werk of familie te denken. Zo’n speciale activiteit zal je beslist veel langer bijblijven.

Vernieuw je doucheritueel (met een streepje muziek)

Hoe gek het ook klinkt, je douche is vaak nog het enige moment van de dag waarop echt even alleen bent met jezelf. Geniet er daarom zoveel mogelijk van. Enkele kleine details kunnen het verschil maken: luister naar een ontspannende playlist, ga voor aromatherapie of, als je een bad neemt, dompel je onder in geurige bubbels of je favoriete badolie.

Elke zichzelf respecterende streaming app bevat wel enkele zen playlists. Zo kun je op Spotify gratis naar “Peaceful Retreat” luisteren. En als je Apple Music gebruikt, dan raden wij je “Gentle Touch” aan. Op Deezer vonden we “Relaxation Zen”, met maar liefst 22 uur ononderbroken muziek.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.