Tien jaar iPhone: 8 interessante weetjes

Nog maar enkele weken en de iPhone 8 komt eraan. Tijd voor een terugblik op de rijke geschiedenis van dit toestel dat Apple in 2007 uitvond en dat de wereld van de mobiele telefonie op zijn kop zette.

17.08.2017
Door Cédric

Het toestel had anders kunnen heten
De iPhone werd officieel op 29 juni 2007 gelanceerd in de Verenigde Staten. Andere namen die in aanmerking kwamen, waren TelePod, TriPod, Mobi en zelfs iPad. Steve Jobs koos uiteindelijk iPhone als de naam van het toestel dat een keerpunt betekende in de geschiedenis van de smartphones.

Er zat zelfs geen 3G op
De eerste iPhone was een EDGE-toestel. Steve Jobs vond dat voldoende, omdat hij voorrang aan wifi wilde geven en de batterijduur van de iPhone niet te krap mocht zijn. Pas in 2008 kon de iPhone ook 3G aan en op 4G was het wachten tot 2012, met de iPhone 5.

In België arriveerde de iPhone pas in 2008
Als je niet wou wachten op de officiële lancering in ons land, moest je de iPhone in 2007 zelf importeren, vaak uit de VS (en het toestel deblokkeren, wat niet echt wettelijk was). In juli 2008 was het dan zover: ook ons land kreeg officieel toegang tot de iPhone 3G, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. En je vond het toestel toen exclusief bij … Mobistar (de vroegere naam van Orange, weet je nog wel?).

Aanvankelijk zaten er geen apps op
Toen Steve Jobs de allereerste iPhone in 2007 presenteerde, beweerde hij dat een appstore helemaal niet nodig was … Gebruikers moesten het stellen met het web en Safari. Apple geloofde sterk in “web apps”, die je gewoon in je browser gebruikt. Uiteindelijk waren het hackers die erin slaagden de iPhone-code te breken en echte apps te installeren. Apple reageerde door zijn eigen appstore te ontwikkelen en tools voor ontwikkelaars te publiceren. In maart 2008 kreeg het mobiele besturingssysteem van Apple dan zijn eigen App Store, met compatibele software voor de iPhone en de iPod Touch. Een jaar later overschreed Apple al de kaap van 500 miljoen downloads en claimde het 15.000 apps aan te bieden. Dat was ongezien, vooral omdat toen nog de besturingssystemen BlackBerry en Symbian (Nokia, SonyEricsson, Siemens) nog de toon aangaven.

Nooit een toetsenbord sinds 2007
Toch meende Phil Schiller, de marketingdirecteur van Apple in 2007, dat succes onmogelijk was met alleen maar een virtueel toetsenbord. Hij dacht dat de producent het toetsenbord van de BlackBerry moest imiteren … en hij vergiste zich. Apple bleef hardnekkig vasthouden aan zijn virtueel toetsenbord, dat het voortdurend verbeterde. Nu is het de norm voor vrijwel alle smartphones en tablets, op een (heel klein) aantal uitzonderingen na.

Altijd maar groter
Sinds het prille begin en tot aan de iPhone 4S bleef het formaat van de smartphone ongewijzigd: 3,5 inch. Volgens Steve Jobs was dat formaat gewoon … ideaal. Maar andere fabrikanten vonden groter ook beter en Apple moest wel reageren. De iPhone 5, die in september 2012 uitkwam, had al een scherm van 4 inch. In 2014 stapte de iPhone 6 over op 4,7 inch (nog altijd de norm) en vanaf de iPhone 6 Plus beschikt ook Apple over een “phablet” om het met zijn 5,5 inch op te nemen tegen de Galaxy Note.

Camera: nooit alleen maar een kwestie van megapixels
Misschien weet je nog dat de allereerste iPhone een camera van slechts 2 megapixel had (en daar voor die tijd best aardige foto’s mee maakte). Vanaf de iPhone 3GS voegde Apple daar met een beetje tegenzin nog 1 megapixel aan toe, maar het was de iPhone 4 die de stap naar 5 megapixel en HD video zette. De krachtigste iPhone-sensor biedt momenteel 12 megapixel. Hoewel andere fabrikanten daar een flink stuk boven gaan, is de iPhone 7 Plus met zijn dubbele sensor deze zomer nog een van de beste toestellen, zelfs in vergelijking met Samsung, LG en Sony.

Nu is het wachten op de iPhone 8
Ook de namen iPhone 7S en 7S Plus circuleren. Zoals elk jaar volgt er meer officieel nieuws tijdens de keynote presentatie van Apple, begin september. Ondertussen doen allerlei geruchten de ronde. Op de 8e iPhone in de reeks rust in elk geval een zware verantwoordelijkheid: hij komt exact 10 jaar na de eerste en moet dus wel zo innoverend mogelijk zijn.

Wat we nu al weten (ook al gaat het nog maar om geruchten)?

- Sommigen denken dat ons in september een iPhone 7S (en 7S Plus) te wachten staat en dat de iPhone 8 gepland is voor eind dit jaar of zelfs 2018;
- Er wordt zelfs gezegd dat het toestel een heel andere naam zou kunnen krijgen, zoals iPhone X (dus met de 10 van zijn verjaardag);
- Andere bronnen voorspellen dat de prijs hoger zal liggen dan bij vorige generaties, met een instapversie van meer dan 1.000 euro en uitvoeringen die tot 1.500 euro gaan (inderdaad, veel geld …);
- Voorspellingen over de technische aspecten hebben het over een aluminium frame, een OLED-scherm dat bijna de hele oppervlakte van de iPhone bedekt (zoals bij de nieuwste iPad Pro), een TouchID-vingerafdruksensor in het scherm en draadloos opladen (maar dan op z’n Apple’s);
- De iPhone 8 (of X) zou ook een USB-C-aansluiting krijgen, naast de typische Lightning-stekker. Daardoor zou niet alleen sneller opladen mogelijk worden (niets te vroeg, als je ziet wat Android biedt), maar ook aansluiting van de iPhone op de talrijke computers met een USB-C-poort, waaronder de … Mac.

Begin september weten we meer. Iedereen mag een gokje wagen, maar één zaak staat vast: de toekomstige iPhone(s) ligt (liggen) deze herfst voor je klaar bij Orange.