Menu
Blog

Test van de tablet Galaxy Tab 3

Tech

Deze tablet Galaxy Tab 3 van Samsung is goedkoper dan een iPad en staat met zijn 10 inch garant voor een heleboel apps en een uitstekende autonomie.

14.11.2013 Cédric Godart

Meteen iets over de techniek, dan? De Galaxy Tab 3 beschikt over een scherm van 10,1 inch voorzien van PLS-technologie: een dual core-processor en een speciale chip voor grafische toepassingen. Een kleine computer zonder toetsenbord dus. De opslagcapaciteit is goed voor 16 GB. In tegenstelling tot de iPad kun je het geheugen met nog eens 64 GB uitbreiden via een micro-SD-kaart. Alles is standaard: Bluetooth, micro-USB, en een 3,5 mm-jack voor het geluid.

Deze Tab 3 heeft ook twee camera’s. Een frontale van 1,3 megapixel (vergelijkbaar met een goede webcam) en één achteraan van 3,2 megapixel. De tablet is uitgerust met Android 4.2, maar de interface Touchwiz: voor wie al een Samsung-smartphone heeft, is de interface identiek.

Wij vonden de achterkant van de tablet wel iets hebben: de kast voelt vrij glad en aangenaam aan, en lijkt sterk op die van de Galaxy S4. Alles is mooi afgerond, zonder vervelende hoeken, waardoor hij makkelijk in de hand ligt. De Tab 3 is dun en zodra je hem in een dock zet levert hij veel betere geluidskwaliteit dan een iPad. Dat komt door de betere plaatsing van de luidsprekers.

Geen HD

De schermresolutie is enigszins ontgoochelend. Sony biedt meteen full HD aan, maar Samsung moet het nog stellen met een resolutie van 1.280 bij 800 pixel. Leg je de Tab 3 naast de Nexus 10 van Google (ook Samsung-makelij), dan is het contrast nogal frappant. Het scherm geeft details minder nauwkeurig weer.

Net als Sony en HTC heeft Samsung een geïntegreerde infraroodpoort. Een overblijfsel uit het verleden, zou je denken, maar je kunt er wel je tv, Blu Ray of hifi keten mee bedienen vanaf je tablet. Trouwens, je Samsung-tablet aan je tv koppelen is een slim en eenvoudig idee. Zo kun je content van het ene naar het andere toestel sturen (foto’s, muziek, video’s). Sony en LG doen het al.

De multimedia-apps zijn talrijk en kwalitatief hoogstaand. De video verdient een speciale vermelding, want hij kan nagenoeg elk formaat aan, ook gedownloade bestanden. Samsung is erg kwistig met apps. In die mate zelfs dat het verwarrend wordt, omdat je te veel apps krijgt voorgeschoteld die precies hetzelfde doen (Android- en Samsung-apps). Stores zijn er ook te veel. Misschien is het hoog tijd dat je met één login overal kunt downloaden, zoals bij Apple, zonder dat je verschillende accounts moet aanmaken.

In een notendop:

- Is dit een goede tablet voor games? Ja, hij is snel, werk vlot, maar beschikt niet over full HD. Hij is wel opvallend licht, waardoor hij heel leuk is als spelconsole.

- Om films te bekijken? Ook hier geen full HD, maar wel een onberispelijke compatibiliteit.

- Muziek? Niets op aan te merken. Het geluid is van bijzonder goede kwaliteit.

- Doet de autonomie wat ze moet doen? Dikwijls bijna 11 uur zonder verpinken. Herladen duurt dan weer vrij lang: 3u30 tot 4 uur.

- Kun je mooie filmpjes en foto’s maken? Neen, de kwaliteit is matig. Te veel ‘ruis’ als het licht niet goed zit, al geeft de frontale camera met Skype of Google Talk (Hangout) wel puike resultaten.

- En het virtuele toetsenbord? Net als de iPad: perfect voor korte tekstjes, maar lastiger als je volledige zinnen moet tikken. De vocale ondersteuning van Google doet het dan weer prima.

De Samsung Galaxy Tab 3 is bij ons in twee uitvoeringen beschikbaar. De Samsung Galaxy Tab 3 10:1 is verkrijgbaar voor €469,99, en de Samsung Galaxy Tab 3 10:1 LTE is verkrijgbaar voor €509,99. Welke kies jij?

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.