Menu
Blog

Test van de Sony Xperia Z

Tech

De Z is de grootste en krachtigste telefoon uit de Xperia-reeks. Sony heeft hem van alles voorzien.

08.03.2013 Cédric Godart

Het is alsof makers het onderling afgesproken hebben. Niet alleen is de Xperia Z voorzien van een 5 inch scherm (of 12,7 cm), hij is bovendien breder én groter dan de Galaxy S3 van Samsung (en zijn afwerking zien er minder cheap uit!).

Er steekt niets uit dit toestel, buiten de startknop die zich aan de rechterkant bevindt. Dit bijzonder elegante knopje is typisch Sony. Er steekt dus niets uit: ook niet de 13-megapixelcamera (die je ook gebruikt om te filmen) en zijn flits die zich op de achterkant bevinden. Het enige minpunt? Vingerafdrukken... Je zet er overal: vooraan, achteraan... Wie daar niet tegen kan: wees gewaarschuwd!

Hij weegt 145 gram. De Xperia Z is dus geen vedergewicht. Dit terzijde: het voelt ook niet als een baksteen aan in de broekzak (ja, ja, je zou het niet verwachten, maar hij past wel degelijk in een broekzak). Daarnaast ligt hij zeer natuurlijk in de hand, in tegenstelling tot zijn grootste concurrent de Galaxy Note. Hij is groot, maar niet buiten proporties. Je kan ermee bellen zonder dat mensen je raar gaan zitten kijken.

Adembenemende resultaten op het scherm!

De schermresolutie ligt zeer hoog, je geniet zelfs van een echt HD-beeld met 1920 bij 1080 pixels. Hetzelfde beeld als dat van je HD-televisie! Het beeld is prachtig en je ziet de pixels echt niet. Het 5-inch formaat is perfect voor Android, onder andere voor het toetsenbord. Het toetsenbord van Sony geniet niet van de beste reputatie in de Android-wereld, maar hier ligt het anders: hij is bijzonder eenvoudig en efficiënt te gebruiken, want hij neemt genoeg plaats in op het scherm. We hebben het toetsenbord op drie toestellen getest: de iPhone 5, de BlackBerry Z10 en de Sony Xperia Z. Sony plaatst zich net achter de BlackBerry, maar toch voor de iPhone 5.

Wat betreft de kracht van het toestel, kun je rekenen op zijn geheugen en de processor die degelijk werk leveren. Je kunt eender welke applicatie en welk spelletje dan ook (zelfs in 3D) gebruiken zonder enige beperkingen. De Xperia Z doet het niet onder voor zijn concurrenten, met name Samsung.

Hij draait standaard op de Jelly Bean-versie (4.1) van Android en zal - volgens de maker – zeer binnenkort naar Android 4.2 overschakelen. Het zou amper een paar weken duren. Sony heeft hier en daar wat toegevoegd, vooral op het vlak van het uiterlijk, Android blijft dus redelijk light. De launcher lijkt tenslotte erg op die dat door Google standaard wordt bijgeleverd, maar dan met de afwerkingen van Sony erbij (achtergronden, iconen, launcher). De widgets nemen minder plaats in dan vroeger. Des te beter.

Foto, video en muziek zijn 100% Sony

Maakt hij mooie foto's? Ja. Echt super. De foto's zijn zeer scherp, de details springen in het oog. In wat mindere lichtomstandigheden lukt het hem niet even goed, in tegenstelling tot wat Sony heeft aangekondigd. Het vlakmaken zorgt voor een onnatuurlijk effect. Hetzelfde geldt met HD-video's. Sony biedt zijn eigen applicaties voor muziek, foto's en films aan. De applicatie om foto's te bekijken zou als voorbeeld moeten dienen voor andere makers: je ziet er zowel de foto's die met je computer gesynchroniseerd werden als die dat op internet (Picasa, Facebook) gepubliceerd werden. Via de functie "Map" kan je ze zelfs op een wereldkaart zien.

Op het vlak van geluid scoort hij wat minder. De luidspreker bevindt zich op de zijkant: je vingers kunnen dus gemakkelijk in de weg raken. We merkten echter geen geruis toen we iets zonder koptelefoon of luidspreker afspeelden. Zodra je een koptelefoon van hoge kwaliteit aansluit (die dat door Sony bijgeleverd wordt is prima, daar is Sony toch echt goed in) en je de instellingen van de Walkman-applicatie hebt aangepast (Clear Audio, Basses, Surround) geniet je van een onberispelijke sound. De instellingen zijn tevens beschikbaar in compatibele applicaties. Zoals in Spotify bijvoorbeeld.

Sony laat zich een beetje overal in het toestel merken. Naast Walkman heb je ook Stamina die een erfenis van de Vaio-computers is. Deze applicatie zorgt ervoor dat de telefoon onnodige middelen niet gebruikt (zoals de internetverbinding bijvoorbeeld) wanneer hij in stand-by is. Het resultaat? Je bespaart veel energie. De autonomie valt een beetje tegen zonder Stamina, die bevindt zich dan in het gemiddelde. In dat geval zal je een hele dag (met normaal gebruik) je telefoon kunnen gebruiken. Indien de Stamina-modus geactiveerd is en de netwerkontvangst optimaal is, zal hij een volledige 24 uur kunnen volhouden.

Onze conclusie

Buiten het feit dat je gemakkelijk vingerafdrukken achterlaat, valt er echt niets te zeggen. Hij straalt stevigheid uit. De Xperia Z is zelfs waterdicht, maar dat hebben we dus niet getest. De autonomie, de kwaliteit van het scherm, het geluid, de foto's, de video's, de applicaties, de recente versie van Android en het geheugen (standaard 16 GB, uitbreidbaar met een 2de micro-SD-geheugenkaart): er valt niets te merken aan dit toprange toestel. Zijn prijs ligt uiteraard ook aan de hoge kant: tel toch 639 euro. Ten slotte ligt zijn prijs nog onder die van de Galaxy S3 en de iPhone 5.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.