Menu
Blog

Test van de Sony Xperia S tablet

Tech

De Xperia S-tablet ziet er heel erg fraai uit. Maar presteert hij even goed als de Galaxy Tabs en de iPad?

20.12.2012 Cédric Godart

In september 2011 lanceerde Sony twee aparte tablets. Aan de ene kant was er de tablet P, waarvan het formaat geïnspireerd was op spelconsoles met twee schermen:  een commerciële flop. Aan de andere was er de tablet S, een groot esthetisch succes, maar geen echte concurrent voor Samsung en de iPad.
Sony besloot daar wat aan te doen en lanceert dus de Sony Tablet Xperia S. Zijn grootste pluspunt? Hij is veel lichter en heeft een veel betere autonomie: 7u30 gemiddeld, de vorige modellen hielden het niet langer uit dan 5u met intensief gebruik, de helft van de iPad.
Zijn design is nog steeds even apart. Je hebt de indruk een boek horizontaal in handen te hebben, waarvan de bovenkant geplooid werd. En hij is flinterdun.
Het scherm is iets kleiner dan dat van de klassieke iPad en de resolutie is erg teleurstellend (bijna dezelfde resolutie als die van een Xperia T... en dat is een smartphone!). Sony heeft de leesbaarheid en vooral de helderheid van het scherm verbeterd, wat het een beetje beter maakt.
De Xperia S draait nog steeds op Android 4.0, maar het systeem werd hier en daar aangepast.

Wat vinden we leuk?

> Het is mogelijk om meerdere "gebruikersaccounts" aan te maken, ook als de Xperia S nog niet naar Android 4.2 geüpdatet werd, zoals de Nexus 7. Elke gebruiker heeft dan zijn eigen omgeving op de tablet (applicaties, muziek, foto's), zonder toegang te krijgen tot de bestanden van de anderen. Praktisch voor gezinnen!
> Applicaties en spellen draaien vlotjes, veel vlotter dan op het vorige model. De opslagcapaciteit start vanaf 16 GB en kan aan de hand van een geheugenkaart uitgebreid worden.
> Je hebt de keuze uit een versie met wifi of een versie met wifi en 3G (geen 4G), van 16 tot 64 GB.
> De applicaties van Sony zijn zeer mooi. Net zoals op andere Xperia-telefoons heb je hier ook Walkman voor muziek, Films voor video's en Albums voor foto's.
> Hij is water- en spatbestendig.

Wat is spijtig?

> Als je al een Xperia-smartphone hebt, zal je de kabel van je tablet niet kunnen gebruiken met je smartphone en omgekeerd, wat wel mogelijk is tussen een iPod, iPhone en iPad. Bovendien kan je de tablet niet via de USB-kabel laten opladen, je hebt een andere adapter hiervoor nodig.
> Het is ook niet mogelijk om je muziek, foto's en video's met Sony Bridge voor Mac te synchroniseren, zoals dat wel het geval is met de smartphones. Hoe moet je het dan doen? Geen idee. Het is echt spijtig want aan de hand van een leuke app zou je je Xperia-smartphone op je tablet kunnen aansluiten om de internetverbinding van je telefoon te sharen.
> De iPhone en de iPad, de Galaxy-smartphone en –tablet en zelfs de BlackBerry en de PlayBook communiceren op een harmonieuze wijze met elkaar. Waarom moet je dan van kabel én software veranderen om een Xperia-telefoon en –tablet te gebruiken? Niet logisch toch?

Wat nog?

Hij mist niets. Hij is de perfecte reisgezel voor een lange vlucht. Of je nu een film wilt kijken (met uitstekende beeld en geluid), of de krant, een tijdschrift of boek wilt lezen. Je kan zelfs surfen dankzij Chrome of andere Android-browsers. De 8-megapixelcamera maakt degelijke foto's, maar heeft geen flits. Met de frontcamera kan je videochatten via Skype en Google Talk, de kwaliteit is ook stukken beter dan de vorige Sony S-tablet.

Conclusie

Het is een stap in de goede richting, ook al mist het aan cohesie met de andere producten van Sony: smartphones, consoles... Maar de Xperia S is wellicht de enige tablet met infrarood: hij is dus een uitstekende afstandsbediening voor welk scherm dan ook (ook een televisie)... van Samsung.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.