Menu
Blog

Test van de Nokia Lumia 610

Tech

Hij kost minder dan 200 euro en is dus ook de goedkoopste Windows Phone 7 uit de Lumia-reeks van Nokia. Het goede nieuws is dat de prestaties er niet onder geleden hebben.

20.11.2012 Cédric Godart

De modellen 710, 800 en 900 hebben een klein broertje erbij gekregen.

 
Bijdrage van Nokia steeds overtuigender
 
Hij ziet er leuk uit en ligt redelijk lekker in de hand, ook al is hij van een plastic vervaardigd dat van minder goede kwaliteit is dan bij de Lumia 800 en 900. Hij lijkt uiteindelijk meer op de 710. Daarnaast zit hij nogal goed in elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld geen ruimte tussen de batterij en de behuizing.
 
Weinig knoppen zullen je storen als hij in je hand zit. Je hebt er drie op de voorkant: back, home en search. De volumeknop, de aan- en uitknop en de ontspanner bevinden zich aan de rechterkant. De micro-USB-aansluiting bevindt zich aan de bovenkant, naast de jack. Op de achterkant is er een luidspreker – van goede kwaliteit qua kracht – en de camera met ledflits.
 
Draait de telefoon wel vlotjes? Beter dan je het zou verwachten in ieder geval. Maar denk niet dat je meerdere applicaties in de achtergrond kan laten draaien. Vergeleken met de Lumia 900 zal de 610 er veel langer over doen om een applicatie op te starten indien deze nog niet in het geheugen zit. Facebook, Twitter en TuneIn doen er bijvoorbeeld wat langer over om hun onthaalpagina te laden. Let wel op, alle grote applicaties zal je niet in de Marketplace vinden, dat betreft voornamelijk spellen (kwestie van vermogen). 
 
In het Nokia-gedeelte van de Marketplace (100.000 applicaties) vind je Nokia Maps (uiteraard), Nokia Drive, Nokia Transport, CNN, WRC Live, een speciale versie van TuneIn Radio, een tool om je contacten te beheren en een netwerk in te stellen, en een DLNA-applicatie om muziek, foto's en video's op een compatibel apparaat uit te zenden (stereo, televisie, mediaspeler).
 
Een van de grootste pluspunten van Nokia blijft zijn navigatie-applicatie. Met Nokia Drive en Nokia Maps kan je onder andere kaarten downloaden om ze offline te gebruiken. Je hebt dus geen internetverbinding nodig in het buitenland.
 
Voorlopig moet de Lumia 610 zich tevredenstellen met 8 GB opslagruimte. Je kan geen micro-SD-kaart gebruiken. Het is een beetje krap. Je kan bijvoorbeeld niet alle Europese kaarten, noch al je muziek, foto's en video's op je telefoon opslaan. We gebruikten Spotify tijdens de test en hebben 2 GB aan muziek, foto's en Benelux-kaarten op de telefoon opgeslagen. Bleek dat we 70% van de opslagruimte gebruikten. 8 GB is echt niet veel. De muziekspeler en de audioweergave zijn wel keurig, zelfs als je het geluid op maximum zet.
De camera levert even goede resultaten op als een BlackBerry. De foto's zijn scherp en van goede kwaliteit. Hoewel ze soms kleurloos kunnen zijn, ook al waren de lichtomstandigheden keurig. Video's vallen echter een beetje tegen. 
 
Conclusie
 
Ben je op zoek naar een goedkope, degelijk gebouwde en stevige smartphone die minder dan 200 euro kost? Dan is deze Lumia 610 Windows Phone zeker aan te raden. Bovendien vind je er ook de meeste applicaties in de app store terug, zoals Facebook, Skype, TuneIn, enz. Wat mist er qua applicaties? Belgische media, Instagram, nuttige applicaties voor internetbankieren en het openbaar vervoer... Hoewel je dankzij de webbrowser Internet Explorer 9 wel de mobiele websites kan raadplegen in geval dat de applicatie nog niet beschikbaar is (NMBS, MIVB, BNP Paribas Fortis, Keytrade, ING, enz.).
Let wel op als je dikke vingers hebt: het is niet altijd even gemakkelijk op een 3,7 inch scherm te typen in portret-modus met het virtuele toetsenbord.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.