Menu

Test van de Nokia Asha 311

Het is geen gewone telefoon. Het is ook niet echt helemaal een smartphone. De Asha 311 is een nieuw pittig toestel van Nokia met aanraakscherm.

13.11.2012
Door Cédric

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de Asha 311 een lowrange telefoon is die eigenlijk voor ontwikkelingslanden bedoeld was. Maar blijkt van niet. Hij is bedoeld voor degenen die van dezelfde technologie willen genieten als smartphone-gebruikers, maar die het budget niet kunnen of willen spenderen. Tegen 129 euro zal je inderdaad je spaarboekje echt niet leeghalen.

Het uiterlijk van de Asha 311 kan je misleiden. Je ziet dat hij van kunststof gemaakt is, maar het toestel is wel stevig. In ieder geval steviger dan de meeste telefoons uit dezelfde prijsklasse. Het aanraakscherm meet 3 inch. De connectiviteit van het apparaat is redelijk compleet. De jack voor de koptelefoon, de aansluiting voor de oplader en de micro-USB-aansluiting bevinden zich allemaal aan de bovenkant van de telefoon.

Aan de zijkant vind je een vergrendelknop (à la BlackBerry) en de volumeknop. De achterkant kan je eraf halen om de batterij eruit te kunnen halen. Dit betekent dat, indien nodig, je de batterij kan vervangen (wat niet te veel zal kosten). De camera zie je goed op de achterkant.

Het systeem dat je al jaren op "kleine" Nokia-telefoons terugvindt draait naadloos. Navigeren door de menu's en applicaties opstarten gebeurt zeer vlotjes. Dat is niet altijd het geval met lowrange Android-toestellen!

De autonomie is ook zeer keurig. De batterij houdt het veel langer uit dan klassieke smartphones met aanraakscherm (welk merk dan ook).

 

De interface van een smartphone...en apps!

 

Je beschikt over meerdere menu's. De structuur lijkt nogal op die van de N9: een hoofdstartscherm met iconen van applicaties en een tweede scherm met je belangrijkste shortcuts (maar ook iconen, favoriete contacten, datum en uur). Daarnaast is er ook een notificatiebalk om nieuwe berichten, gemiste oproepen, wifi-, Bluetooth-status en netwerk-type (2G, 3G of 3,5G) in één oogopslag te kunnen zien. Navigeren gebeurt enkel via het scherm (er is geen toetsenbord), wat zeer natuurlijk aanvoelt.

Op een 3 inch-scherm is sms'en soms moeilijk. Als je niet al te lange berichten typt zal het wel lukken. Anders zal je waarschijnlijk snel moeten wennen in landschap-modus te typen. 

Naast sms'en en mms'en kan je ook e-mailen. De bekendste providers (Yahoo!, Gmail en Hotmail) worden ondersteund. We stelden het erg op prijs dat Whatsapp voorgeïnstalleerd wordt. Dankzij deze applicatie hoef je nooit meer te betalen om met je vrienden te sms'en, zolang jullie allemaal over de applicatie en mobiel internet/wifi beschikken. Daarnaast krijg je ook Flickr, Facebook, Twitter en Orkut (allemaal gratis).

In de Nokia Store vind je spellen, alsook de gebruikelijke applicaties. Je vindt er uiteraard niet alle applicaties terug die voor toprange smartphones beschikbaar zijn. Hoewel... De lijst van spellen die EA beschikbaar stelt is indrukwekkend. Nokia en de uitgever bieden trouwens een selectie spellen ter waarde van 75 euro gratis aan, onder andere Need for Speed en Tetris. Angry Birds maakt er ook deel van uit. Ten slotte zal je ook vanaf september van Draw Something en Zynga Poker op de Asha-toestellen kunnen genieten.

De 3-megapixelcamera is niet perfect. Buiten zullen de meeste foto's gelukt zijn, maar hoop niet schitterende resultaten te krijgen als het donker is of als je binnen bent. De video’s blijven van VGA-kwaliteit. De resultaten vallen mee. Foto's en video’s zal je zonder probleem op sociale netwerken kunnen posten of met vrienden en familie sharen.

De multimediaspeler – audio, video, radio – is eenvoudig te gebruiken en is voorzien van een intuïtieve interface. Het geluid is keurig. Het wordt uiteraard beter als je een koptelefoon van topkwaliteit gebruikt in plaats van degene die met de telefoon geleverd wordt. Met 100 MB aan opslaggeheugen zal je niet heel erg veel muziek en applicaties kunnen downloaden. Je zal dus een geheugenkaart van 16 of 32 GB moeten kopen, maar deze kosten tegenwoordig niet meer zo veel.

 

Conclusie

 

De Asha 311 is voor jongeren bedoeld die een soort smartphone met vriendelijk prijskaartje willen hebben. Het aanraakscherm is niet ideaal om te sms'en, maar deze gsm is dan ook meer bedoeld om fun te hebben. Met Facebook, Twitter, Angry Birds, Need for Speed en Whatsapp zal je zeker erg veel lol hebben. De autonomie van de telefoon is uitstekend: de batterij hield het meer dan 2 dagen uit tijdens de test, met wifi aan en intens gebruik van de multimedia-functies. Tegen 129 euro kan je niet veel beter vinden.