Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Test van de Nokia Asha 302 met QWERTY-toetsenbord

Tech

Voor slechts 99 euro heb je een mobieltje dat op een BlackBerry of Nokia e-series lijkt met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Nochtans is de Asha 302 niet echt een smartphone, ook al beschikt hij over de belangrijkste functies, waaronder applicaties.

12.11.2012 Cédric Godart

Voor een goedkoop toestel ziet hij er echt niet cheap uit. De Asha 302 heeft een stevige afwerking van topkwaliteit met chroomranden.De zilverkleurige achterkant kan je eraf halen om toegang te krijgen tot de geheugenkaart, de simkaart en de vervangbare batterij. Je krijgt echt de indruk dat je een toprange smartphone in handen hebt. En als je hem van dichterbij bekijkt, is hij net een zakentelefoon.

Zijn toetsenbord is relatief goed geplaatst. In een tiental minuten ben je eraan gewend. De cijfers bevinden zich in het midden en worden via de Shift-toets geactiveerd. Daarnaast vind je andere knoppen: een navi- en menu-toets, en toetsen om te bellen, je berichten te zien en op te hangen. Er ontbreekt niets. Gelukkig want je hebt dus ook geen aanraakscherm.

Voor een toestel dat minder dan 100 euro kost, is hij redelijk goed uitgerust: Bluetooth, EDGE, 3G+ en zelfs wifi. Je hebt echter geen gps.

Nokia Browser, de webbrowser, vonden we bijzonder goed. De pagina's worden eerst verkleind voordat ze weergegeven worden. Zo zijn de afbeeldingen lichter en worden pagina's veel sneller geüpload. Probeer echter niet al te geavanceerde websites te bezoeken, de processor kan dat niet aan. Overigens doet hij het wel goed, onder andere met de meeste nieuwssites.

Nokia heeft de Asha-toestellen van een app store voorzien. Daar vind je redelijk veel spellen en kleine Java-applicaties. We werden echt verrast door hun aanbod: AroundMe, CNN, Whatsapp, NMBS, eBuddy, Foursquare, Twitter, Facebook, enz. Nou ja, eenmaal je ze gedownload hebt, merk je op dat ze niet even mooi zijn als hun equivalenten op de iPhone, Windows Phone en Android, maar ze doen hun werk en in de meeste gevallen doen ze het zelfs goed.

Eenvoudige toegang tot sociale netwerken

Op het vlak van multimedia moet je veel minder verwachten. De Asha 302 heeft een zeer eenvoudige mp3-speler (afspeellijsten en niet veel meer). De FM-radio met RDS vangt zenders goed op, voor zover je een koptelefoon met antenne gebruikt. Let op: geen Deezer, noch Spotify e.d. Je zal je mp3's direct op het toestel moeten overzetten, maar eerst zal je een geheugenkaart moeten aanschaffen (idealiter 16 of 32 GB). Bestanden via USB overzetten gebeurt redelijk snel. In minder dan twee minuten hebben we 300 MB aan muziek kunnen overzetten.

De 3,2-megapixelcamera verricht geen wonderen. De foto's zijn redelijk kleurloos, tenzij je ze buiten met uitstekende lichtomstandigheden hebt genomen. De camera van de Asha 302 doet het goed voor zijn prijscategorie, maar behalve om een fotootje te sturen of op Facebook/Twitter te posten, zal hij je verder niet kunnen helpen.

De sociale netwerken werden trouwens helemaal geïntegreerd. Je kan je op je account inloggen om vervolgens alle status updates van Facebook en Twitter op het startscherm te zien. E-mail configureren is even simpel, vooral als je over een Hotmail- of Google-account beschikt, dan gebeurt alles automatisch. Het fysieke toetsenbord is dan heel erg praktisch om lange e-mails te typen.

Conclusie

Indien je op zoek bent naar een goedkope telefoon, met toegang tot applicaties, een camera en fysiek toetsenbord omdat je altijd sms't of e-mailt, heb je met de Asha 302 tegen 99 euro een zeer goede kandidaat gevonden. Een veel betere oplossing dan een goedkope BlackBerry, waarvoor je bovendien een extra abonnement nodig hebt om te kunnen mailen. Een uitstekende compromis.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.