Menu
Blog

Test van de Lumia 820 van Nokia

Tech

Klein, stevig en kleurrijk: de Lumia 820 van Nokia heeft ons overtuigd.

25.01.2013 Cédric Godart

Eind december 2012 hebben we een test van de Nokia Lumia 920 gepubliceerd, maar zijn lancering werd tot eind februari 2013 uitgesteld. In de afwachting biedt Nokia een compacter en aantrekkelijk toestel aan: de Lumia 820.

Hij beschikt over een snelle dualcore processor, veel RAM-geheugen, 8 GB intern geheugen dat je aan de hand van een micro-SD-kaart kan uitbreiden (tot 32 GB), een mooi 4,3 inch scherm, een 8-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens en full HD-video, 3G+, 4G, wifi, Bluetooth, een gps en een reeks fraaie en kleurrijke cases. Het is redelijk duidelijk: deze kleine telefoon ontbreekt echt niets! Alles werd tot in de kleinste details doordacht: zelfs de in-ear-oordopjes passen bij de kleur van je telefoon.

Net zoals de Lumia 920, kan je de 820 draadloos opladen. Je hoeft hem slechts op een aangepaste oplader te plaatsen (die krijg je nog tot 31 maart gratis bij deze gsm!). Eigenlijk kan je de telefoon niet met de standaard case draadloos opladen, maar het Belgische model wordt met een inductie compatibele case geleverd. Zodra je de telefoon erin plaatst, hoef je de USB-kabel niet meer te gebruiken om je telefoon op te laden.

Hoe ligt hij in de hand? De power- en volumeknop, en de ontspanner zijn handig geplaatst. Ook als je hem in een handsfree-kit plaatst, in de auto bijvoorbeeld, zullen geen knoppen per ongeluk ingedrukt worden, zoals dat wel het geval is met onder andere de Xperia T van Sony en andere toestellen. De micro-USB-aansluiting bevindt zich onderaan het toestel en die voor de koptelefoon bovenaan, wat echt zeer praktisch is.

Het scherm displayt stukken minder pixels dan de iPhone en nieuwste Android-telefoons. Nochtans is dat geen probleem voor Windows Phone omdat het besturingsysteem over een interface met tegels beschikt die zich daar prima aan aanpast. Webpagina's, foto's, muziek: alles ziet er keurig uit op dit toestel, tenzij het uiterst belangrijk is voor jou om een video in Full HD op een dergelijk scherm af te spelen, maar dat is wellicht te geavanceerd voor de doorsnee gebruiker.

Aarzel je tussen de Lumia 820 en de Lumia 920?

We kunnen je hierbij helpen!

Worden alle applicaties van Nokia ondersteund? Ja! Nokia Drive, Maps, Transport/Transit (De Lijn, MIVB), Weerbericht, Smart Shoot, Cinemagraph, TuneIn Radio Nokia Edition, Nokia Xpress (webbrowser die webpagina's comprimeert), enz. We vragen ons gewoon nog af waarom Nokia nog niet Nokia Music (onbeperkte en gratis muziek) en Nokia Reading (gratis boeken) in België aanbiedt.

Welke applicaties zullen er missen als ik van een iPhone of Android-telefoon switch? Instagram. Verder bestaat er een soortgelijke applicatie voor zowat alles. Gmaps voor Google Maps, Facebook, Foursquare, Twitter, FidMe, PDF, enz. Voorlopig is er nog geen applicatie voor Spotify, maar dat zal niet meer lang duren. Deezer en Rdio zijn er wel. Belgische kranten lezen en online bankieren gebeurt nu nog via mobiele websites, want weinig apps worden ontwikkeld buiten de systemen van Android en de iPhone op dat vlak. Ook de BlackBerry lijdt daaronder..

Wat is zijn autonomie? Een hele dag met intensief gebruik. Uit onze test blijkt dat hij het iets minder lang dan de Lumia 920 uithoudt, maar we hebben hem ook van alles laten doorstaan.

Hoe scoort hij op het vlak van foto en video? In tegenstelling tot de Lumia 920 beschikt hij niet over de PureView-technologie, maar hij trekt zijn plan met degelijke lichtomstandigheden. Hij levert even goede resultaten op als de iPhone 5, de Sony Xperia S en de Samsung Galaxy S3. De Full HD video heeft ons helemaal overtuigd.

Hoe leesbaar is het scherm in de zon? Net zoals de Lumia 920 blijft de leesbaarheid acceptabel. Noch de iPhone, noch de Samsung Galaxy S3 doen het even goed op dat vlak. Enkel Sony scoort even goed.

Is hij zwaar? Nogal! Hij weegt 160 gram, dat is 50 gram meer dan de iPhone 5 en 30 gram meer dan de Samsung Galaxy S3. Zijn ontwerp heeft hier veel mee te maken.

Conclusie

Voor 499 euro is hij ongelofelijk goed uitgerust. We stellen zijn case die draadloos opladen mogelijk maakt bijzonder op prijs. Zijn autonomie zit op één lijn met die van zijn concurrenten.

Qua multimedia ontbreekt er niets (muziek, foto, video). De interface van Windows Phone 8 blijft fraai en praktisch (zodra je zijn werking begrepen hebt en het gebruik onder de knie hebt). De leukste optie blijft de mogelijkheid om het onthaalscherm te personaliseren in functie van je behoeften, lievelingskleuren en meest gebruikte applicaties. Het is bijna een spelletje!

We vonden dat de Lumia 820 een stevig en duurzaam toestel is. Na een week lange test hebben we maar één ding gemist: Spotify. Dit terzijde konden we alles in de Windows Phone Store vinden, zelfs televisieprogramma's. Deze telefoon behaalt dus een zeer hoge score.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.