Menu
Blog

Test van de LG Optimus L9

Tech

In België wachten we nog steeds op de Google Nexus 4 die door LG vervaardigd wordt, ondertussen gaat het merk door met het releasen van midrange toestellen. De nieuwste heet Optimus L9.

15.02.2013 Cédric Godart

Met zijn grote scherm (4,7 inch) valt deze Android-smartphone beslist op. En als je hem van dichterbij bekijkt, merk je op dat hij ook niet probeert een toprange smartphone te zijn (veel kunststof), noch de krachtigste toestel van het jaar...
In principe zou zijn "1 Ghz dualcore processor" het moeten aankunnen, maar tijdens de testen vielen de beperkingen van het toestel meteen op toen we HD-video's en 3D-spellen probeerden af te spelen. De interne opslag van 4 GB is trouwens ook krapjes om uren muziek op de telefoon op te slaan. Maar dankzij de grootte van het scherm (dat dus niet HD is) en het redelijk goed bedachte virtuele toetsenbord is het typen van berichten geen probleem.

Eigengemaakt, maar kon beter

LG heeft een eigen interface ontworpen voor Android (versie 4.0 Ice Cream Sandwich op het geteste model), maar die is lang niet even geavanceerd als die van HTC en Sony. Enkele eigen applicaties toevoegen vond LG goed genoeg. Voorbeelden: een tool om notities te nemen (QuickMemo) en een vertaalapplicatie. Daarnaast krijgen we ook een kleine mp3-speler die wel goed bedacht en gebruiksvriendelijk is. Als je over een Google Music-account beschikt (het is mogelijk ook al is deze dienst nog niet officieel in België beschikbaar) zal je LG-toestel je muziek in de wolken herkennen zonder dat je iets hoeft te doen.
In het algemeen reageert het toestel goed, maar soms heeft hij het moeilijk wanneer te veel applicaties tegelijk draaien of als hij te veel foto's moet beheren.
Net zoals Sony, blijkt dat LG ook in de nfc-technologie gelooft en heeft de telefoon van "smarttags" uitgerust. Weet je niet wat ze zijn? Via nfc kan je telefoon functies uitvoeren door hem dicht bij deze smarttags te houden. Bijvoorbeeld: je kruipt achter het stuur, je telefoon komt in de buurt van de smarttag in je auto, de Bluetooth gaat aan en maakt een verbinding aan met de autoradio om liedjes af te spelen. Nog een voorbeeld: je gaat slapen, je telefoon komt langs de smarttag op je nachttafel, hij gaat automatisch naar de stille modus over en zet een alarm aan. Dat is een super handige functie, die je oneindig kan personaliseren, maar misschien (voorlopig) een beetje te geek.
De camera laat te wensen over desondanks de 5-megapixels en flits. De foto's vallen mee zolang de lichtomstandigheden optimaal zijn, hoewel ze toch kleurloos en niet altijd scherp zijn (dat ligt aan de stabilisator en de kleurenweergave). Je kan wel in Full HD 1080p filmen, maar opnieuw zullen de resultaten tegenvallen vergeleken met wat andere Android-toestellen (van Sony en Samsung) tegenwoordig kunnen.

Conclusie

In 't kort: deze LG Optimus L9 is perfect voor gebruikers die op zoek zijn naar een groot formaat, maar geen grote telefoon. Zijn prestaties op het vlak van foto en video zijn niet bijzonder, de applicaties en spellen draaien goed zolang deze niet al te veel energie opeisen. Wat de autonomie betreft zal het moeilijk zijn de gsm langer dan een werkdag te gebruiken. Vooral als je vaak belt en je regelmatig e-mailt, sms't en naar muziek luistert. Hij kost ongeveer 350 euro.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.