Menu
Blog

Test van de HTC 8x

Tech

Windows Phone 8 is amper verschenen en we kunnen nu al onze indruk van dit nieuwe systeem meedelen dankzij de HTC 8x. De 16 GB-versie is tegen 499 euro bij ons verkrijgbaar.

07.11.2012 Cédric Godart

Het unibody-ontwerp van de HTC 8x is sterk geïnspireerd door Apple. Daarnaast lijkt hij ook op de Lumia-reeks en de N9 van Nokia, tenminste wat het formaat betreft. Dat ligt waarschijnlijk aan de kleur van het de polycarbonaat behuizing, waarvan de textuur zeer zacht aanvoelt waardoor hij ook zeer aangenaam in de hand ligt. Het hele design van dit toestel is smooth, er zijn geen hoeken, noch bulten. Het geheel is erg mooi afgewerkt. Kers op de taart: het is bovendien een stevige telefoon.
De knoppen zijn echter klein en discreet, maar wel perfect geplaatst: jack en powerknop bevinden zich bovenaan, volume en ontspanner rechts. De micro-USB-poort bevindt zich onderaan, je kan de telefoon dus op een compatibel docking station plaatsen (onder andere van Philips).

Beter dan de iPhone 5 in sommige aspecten

Het 4,3 inch scherm (0,3 inch groter dan de nieuwe iPhone 5) wordt extra beschermd. Zijn resolutie komt overeen met die van een HD Ready-televisie. Dat is dus nog beter dan die van de iPhone 5! Het resultaat? De interface is helder, ruim en veel aangenamer en beter uitgerust dan met Windows Phone 7.
Netwerkontvangst is voortreffelijk, onder andere via 3G. Voorlopig is 4G nog niet beschikbaar. Hij beschikt wel over andere datafuncties: Bluetooth, een gps, wifi (n) en nfc om bestanden supersnel over te zetten of om hem met compatibele toestellen te verbinden (zoals het dock). In tegenstelling tot de Lumia 920 kan je deze toprange HTC nog niet draadloos opladen (via inductie). De batterij kan het een hele dag volhouden. Wat perfect normaal is vergeleken met andere smartphones.

Windows Phone 8 en nog meer

HTC heeft sommige aspecten van Windows in de verf gezet. Het minste dat we kunnen zeggen is dat het fraaie resultaten oplevert.
Het homescreen is dynamischer: je kan bijvoorbeeld de grootte van de interactieve iconen (foto's, weerbericht, sms'en, animaties) aanpassen.
De Beats Audio-technologie werd overigens in het menu en de instellingen van Windows geïntegreerd. Het levert uitstekende resultaten op als je een kwaliteitshoofdtelefoon hebt (die van Beats Audio wordt niet bijgeleverd).
HTC heeft ook enkele eigen applicaties toegevoegd, zoals een fotobewerkings-app bijvoorbeeld.
Hij is uitgerust met een 8-megapixelcamera, zoals de Xperia P, de Galaxy Nexus en de iPhone 5. De resultaten zijn keurig, tot in de kleinste details, ook in middelmatige lichtomstandigheden. De ledflits is iets te sterk zodra je te dichtbij komt om een foto te nemen.
Hij filmt (eindelijk) in full HD (1080p). Maar hier zijn de resultaten niet zo indrukwekkend. Bewegingen beheert hij nog niet helemaal. Een update zal nodig zijn.

Qua applicaties zijn nog niet alle apps van Windows Phone 7 geport naar versie 8, maar dat zal niet lang meer duren. We hebben bijvoorbeeld Spotify niet in de app store van Windows kunnen vinden.
Nog een niet te onderschatten detail: dankzij een groot aanbod aan kleuren, kan iedereen de indruk hebben een unieke en persoonlijke telefoon te bezitten.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.