Menu
Blog

Onze test van de iPhone 12: een uitblinker op elk niveau

Tech

Een beter scherm, een lichter en toch krachtiger toestel, mooiere foto’s, … de iPhone 12 ontgoochelt niet. Zoek je de beste Apple-smartphone die je precies biedt wat je nodig hebt? Wij hebben de iPhone 12 grondig getest om al je vragen te beantwoorden.

Promo: geniet van 200 € korting bij het kopen van je favoriete iPhone 12 in combinatie met een Go Unlimited-abonnement. 

04.11.2020 Cédric Godart

Ga rechtstreeks naar:

Hoe geslaagd is het design van de iPhone 12? 

Apple_iPhone12_new_design.jpg

Als je het nieuwe model uit de doos neemt, valt het meteen op: aan het ontwerp van de iPhone 12 is veel zorg besteed. Hij verschilt van de iPhone 11 omdat hij met zijn rechte zijkanten en hoekig ontwerp eerder aansluit bij de iPad Pro. Het toestel ligt dus vast en veilig in de hand en ontglipt je niet gemakkelijk. Ook in dat opzicht lijken de iPhone en de iPad nu meer op elkaar.

De iPhone 12 is ook veel slanker en lichter dan zijn voorganger: deze Apple-smartphone speelde dit jaar 30 gram kwijt! Een vergelijking tussen de iPhone 11 en de iPhone 12 levert de volgende technische kenmerken op:

    iPhone 11     iPhone 12
Hoogte   15,09 mm    14,67 mm
Breedte   7,57 mm     7,15 mm
Gewicht  194 gram   162 gram
Dikte     0,83 mm   0,74 mm  
Waterdichtheid    2 m (30 min) 6 m (30 min)

 

De aluminium randen zijn erg geslaagd en aangenaam in het gebruik. Alle knoppen staan op hun vertrouwde plaats. Wel is het even opletten voor vette vingervegen, onder andere door de glazen achterkant. Gebruik eventueel een beschermhoesje.

Ik wil mijn iPhone 12 nu met promo kopen!

iPhone-test: is hij krachtiger? 

Ja, en dat voel je zelfs bij dagelijks gebruik. Apple koos een A14 Bionic als chip, waardoor alles nog vlotter werkt en het RAM-geheugen kan toenemen. Toch levert de nieuwe processor vooral bij het gamen aanzienlijke winst op.

Toch zijn we ook een beetje ontgoocheld: het basismodel heeft maar 64 GB aan boord. Maar je hebt wel de keuze: voor 50 € krijg je 128 GB en als je 256 GB wil, moet je 170 € neertellen. Hoeveel geheugenruimte heb je nodig voor je foto’s, muziek en apps? Denk goed na over je keuze, want achteraf een geheugenkaartje toevoegen kan niet. En 64 GB zou wel eens heel krap kunnen blijken. Een tip: kijk even hoeveel geheugen je gebruikt op je huidige smartphone en neem wat extra marge, dan weet je hoeveel opslagcapaciteit je iPhone 12 moet hebben.

Hoe goed is het nieuwe scherm?

In vergelijking met 2019 is één design-element onveranderd gebleven: het scherm is nog altijd 6,1 inch groot. Maar de ongewijzigde afmetingen van het scherm beletten niet dat het nu 85,8% van de voorzijde bedekt (bij de iPhone 11 was dat 79,2%). Apple stapt af van de lcd-technologie: de iPhone 12 kreeg een OLED-scherm, meer bepaald van het type Super Retina XDR, met een uitstekende lichtsterkte en een ideaal contrast. De True Tone-technologie is de kers op de taart: de helderheid van het scherm past zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Als je er één keer van hebt geproefd, op je iPhone of iPad, kun je het nog moeilijk missen.

Is de iPhone 12 schokbestendig?

Ja, het scherm kan dit jaar veel beter tegen een stootje. We geven toe dat we het niet over ons hart kregen om het toestel moedwillig te laten crashen, maar er bestaan websites die aantonen dat het scherm van de iPhone 12 tot vier keer beter bestand is tegen allerlei onheil. Je moet het toestel verschillende keren vanop meer dan 3 meter op beton laten vallen vóór er barstjes verschijnen. De rug in glas blijft kwetsbaarder daarom is een schermbeveiliging en een achtercover sterk aangeraden.

Hoe lang houdt de iPhone 12 stand met één batterijlading? 

De iPhone 12 komt langer toe met één volle batterij dan de iPhone 11 en toch is de batterij nu compacter. Een fijne verrassing, want in 2019 was de batterij al sterk verbeterd ten opzichte van eerdere generaties.

Bij doorsnee gebruik - bellen, sms’jes versturen, foto’s maken en apps gebruiken - houdt de iPhone het ongeveer 17 uur vol en dat is 2 uur langer dan het oude model. Wij voerden onze test uit met wifi met een optimale 4G-ontvangst (3 of 4 staafjes).

De nieuwe iPhone 2020 is geschikt voor 5G, aangezien dit nog niet beschikbaar is konden wij de batterijduur niet testen bij 5G.

Super! Toon mij de iPhone 12

Nieuw: wat heb je aan Magsafe? 

magsafe_charger_pdp_image_position-2.jpg

Deze nieuwe smartphone innoveert met Magsafe, een technologie die gebruik maakt van magneten, onder andere om draadloos op te laden. Wij namen de proef op de som en combineerden de iPhone 12 met een Magsafe-lader van Apple (die 45 € kost). De magnetische houder zorgt ervoor dat de telefoon correct op de lader ligt. In vergelijking met een klassieke Qi-lader verloopt het draadloos opladen dubbel zo snel, maar nog altijd minder snel dan met een lader met snoer (tip: gebruik een USB-C naar Lightning adapter).

Volgens ons is het voordeel van Magsafe dat het nu mogelijk wordt om nieuwe covers en accessoires (zoals een mini-portefeuille) gemakkelijker vast te klikken. Binnenkort komen er beslist laders op de markt die het veel eenvoudiger zullen maken om je iPhone, Airpods of Apple Watch in een handomdraai op te laden.

Toon mij de MagSafe-oplader! 

Zijn de fotosensoren echt beter? 

De iPhone 12 maakt uitstekende foto’s, zowel overdag als ’s nachts. De iPhone 11 had de lat al heel hoog gelegd, maar het nieuwe toestel heeft een grotere lensopening. De groothoeksensor van de iPhone 12 vangt veel meer licht en dat zie je, bijvoorbeeld als je ’s avonds foto’s neemt. Er is een handige functie toegevoegd: gebruik je Apple Watch als ontspanner van het fototoestel.

De iPhone 12 moet een paar dingen missen ten opzichte van de iPhone 12 Pro, zoals een telelens en Lidar. Maar laat je niet afschrikken: ook bij dit toestel zijn de kleuren realistisch en levendig en zijn portretten een genot om naar te kijken. Er zijn weinig omstandigheden te bedenken waar het fototoestel het laat afweten. Dat is onder andere te danken aan de fotobewerking met artificiële intelligentie, zodat je in de meeste gevallen heel weinig zelf moet instellen om onberispelijke resultaten te boeken.

Professionele fotografen zullen zich eerder aangetrokken voelen tot de iPhone 12 Pro, want die biedt hen meer mogelijkheden, zoals het nieuwe RAW-formaat. Dit fotoformaat is trouwens een van de verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro, die buiten het foto- en videogedeelte vrijwel identiek zijn.

Wil je alles weten over de vier verschillende iPhone 12-modellen? Lees dan onze vergelijking.

Nieuwste iPhone: TouchID of FaceID ? 

Er zit geen vingerafdruksensor op het toestel (zelfs niet onder het scherm), maar wel een nog snellere gezichtsherkenning. De selfiecamera haalt ook dit jaar 12 megapixel en maakt nog altijd even schitterende foto’s (zoals selfies in portretstand) en zelfs bij het FaceTimen blinkt het uit.

Is de videocamera doorslaggevend?

Absoluut. Hij zet zelfs indrukwekkende resultaten neer, onder andere dankziij de optische stabilisatie. De HDR-functie zorgt ervoor dat je filmpjes zowel overdag als ’s avonds van uitstekende kwaliteit zijn. Video’s in HDR met Dolby Vision zijn mogelijk. 4K is beperkt tot 60 beelden per seconden (60 FPS). Wij apprecieerden vooral de continue autofocus bij het filmen. Onze conclusie is duidelijk: voor ons is deze iPhone een uitstekende smartphone om te filmen.

Compatibel met 4G, 5G en wifi-bellen?

Ja, de iPhone 12 is compatibel met het 5G-netwerk van Orange dat binnenkort beschikbaar is, maar hoe goed het toestel daarin slaagt, kunnen we nu nog niet testen. Maar het staat in elk geval vast dat je iPhone klaar is voor de toekomst. De 4G-ontvangst lijkt ons ook beter dan met de oudere modellen. We hebben met de iPhone 12 4G-bereik in een garage, terwijl een iPhone X daar geen signaal ontvangt.

De iPhone 12 is ook compatibel met eSIM van Orange. Je kunt ermee wifi-bellen (VoWiFi) en via 4G bellen (VoLTE). Die functies zijn zelfs gratis, je hoeft ze alleen maar te activeren. Wij hebben de iPhone 11 gerestored en zodra het op onze iPhone 12 was geïnstalleerd, beschikten we onmiddellijk over wifi- en 4G-bellen.

iPhone 12: voor wie?

De nieuwe iPhone 12 legt vrijwel over de hele lijn een foutloos parcours af: een nieuw, robuuster ontwerp met rechte randen, een hogere fotokwaliteit (scherpstelling, helderheid, portretten), snellere gezichtsherkenning, langere batterijduur, draadloos opladen met Magsafe, 5G-compatibel. Met uitzondering van het geheugen van 64 GB, dat op de instapversie te krap zou kunnen blijken, hoeft dit toestel in vrijwel geen enkel opzicht onder te doen voor de iPhone 12 Pro. Alleen het fotogedeelte van de iPhone 12 Pro is straffer (en eerder voor professionals bedoeld). Dit is waarschijnlijk de beste Apple-smartphone van het moment, met de beste prijs-kwaliteitverhouding, voor het grootste aantal gebruikers.

Ik ben overtuigd! Ik wil mijn iPhone 12 bestellen

Lees ook:

▶️ Nieuwe iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max: welke kiezen?
▶️ Nieuwe iPhone SE (2020): alles wat je moet weten
▶️ Oproepen via 4G (VoLTE) en WIFI (VoWiFi) voor al onze klanten. Exclusief in België.

 

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.