Menu

Supervoordelige Galaxy S7 of S8: vergelijk en kies

Nog maar enkele nachtjes slapen en de Samsung Galaxy S9 is er. Terwijl de S8 pas vorig jaar rond deze tijd zijn opwachting maakte. En de S7 van 2016 nog altijd heel verleidelijk oogt en overtuigende argumenten uitspeelt, zoals een enorme prijsdaling tot … 349 euro, zelfs zonder abonnementsverplichting. Wij leggen beide modellen op de rooster, zodat jij beslist met kennis van zaken.

14.03.2018
Door Cédric

Waarin verschillen beide modellen?

De S8 is voorzien van een Infinity-scherm, met extreem dunne randen. De beeldverhouding is niet langer 16/9, maar 18,5/9. We besparen u de technische details en onthouden vooral dat de voorkant van de S7 voor 73% uit scherm bestaat, tegenover 85% bij de S8.
Het grootste uiterlijke verschil tussen de Galaxy S7 en de Galaxy S8 valt meteen op: het Infinity-scherm van 5,8 inch. De Koreaanse fabrikant heeft het die naam gegeven, omdat het weliswaar niet randloos is, maar vooral aan de zijkanten toch slechts heel fijne randjes heeft.

Waarin verschillen ze minder?

In de algemene vormgeving. Bij het ontwerpen van de S8 is Samsung uitgegaan van de sterkte punten van het vorige model. Je merkt de vooruitgang die werd geboekt, maar de verschillen zijn veel minder opvallend dan tussen de S6 en de S7, nu drie jaar geleden.

En is er een verschil merkbaar in de foto’s?

In theorie niet: in de S8 zit dezelfde sensor als in de S7. De foto’s zijn in elk geval heel mooi, bij elke lichtsterkte, maar er is toch een kleine kanttekening nodig. Foto’s met één hand maken gaat vlotter met de S8 en de ingebouwde zoom beperkt de verliezen. Anderzijds dagen wij je uit om met beide toestellen foto’s te nemen en goed zichtbare verschillen te vinden. Gewoon omdat ze allebei in alle situaties heel sterke resultaten neerzetten. Bij de sensor aan de voorzijde is het verschil groter: de S8 heeft een sensor van 8 megapixel, terwijl die van de S7 maar 5 megapixel sterk is en dat merk je aan de selfies.

Een verschil in batterijduur?

Neen, niet echt. De processor van de S8 zou volgens Samsung zuiniger met energie moeten omspringen, maar in de praktijk zijn de resultaten van beide toestellen (elk met een batterij van 3000 mAh) vrijwel identiek. Soms stelden we zelfs het tegenovergestelde vast: de batterij van de S8 is iets sneller uitgeput wegens het grotere scherm en de hogere resolutie, vooral als je de gewoonte hebt om het scherm een groot gedeelte van de dag aan te laten staan. Toch kan je in beide gevallen en zelfs bij intensief gebruik met één volle batterij gemakkelijk het einde van een lange dag halen.

En hoe zit het met Android Oreo 8.0?

Dat is een kwestie van tijd. Begin januari hebben wij vernomen dat Samsung momenteel werkt aan een versie van Android Oreo die geschikt is voor de Galaxy A3, A5, S7 en S7 Edge en voor de S3 tablet. Er is nog geen officiële datum vrijgegeven, maar de S7 zou nog in de eerste helft van dit jaar Android 8.0 krijgen, dus waarschijnlijk vóór de zomer. Momenteel is de S7 uitgerust met Android 7.1, met de interface van Samsung.

Wat verandert er in Android 8? De definitieve lijst van nieuwigheden is nog niet bekend, maar Android 8 zou notificatie-badges op de icoontjes toevoegen (zoals bij iOS), een picture-in-picture modus voor video’s, een nieuw systeem van notificaties en gloednieuwe en meer realistische emoji’s. Dus als je nu de S7 koopt, ben je zeker dat je de volgende maanden naar Android 8 zal doorschuiven.

En hoe zit het met die superlage prijs?

Klaar voor een schok? Want dit gaat je van je sokken blazen: er geldt momenteel een cashback van 50 euro, waardoor de Galaxy S7 van Samsung slechts 399 euro incl. btw kost (normaal: 449,99 euro)! Zonder abonnement. Dit is een uitzonderlijke prijs en gezien de capaciteiten van dit toestel zou het zonde zijn om er geen gebruik van te maken. En met een Orange-abonnement betaal je slechts … 79 euro!

Is de S8 meer iets voor jou?

Hij is beschikbaar vanaf 699,99 euro zonder abonnement en kost 549,99 euro met abonnement.

Klaar voor de vergelijking? Daar gaan we!!

Galaxy S7

Galaxy S8

Exynos 8890-processor op 2,3 Ghz met 4 GB RAM-geheugen, een grafische chip en 32 GB opslagruimte (plus microSD-kaartje)

Exynos 8895-processor op 2,3 Ghz ARM8 met 4 GB RAM-geheugen, een grafische chip, 64 GB opslagruimte (plus microSD-kaartje)

12 megapixelcamera (5 aan de voorkant) en 4K video

12 megapixelcamera (8 aan de voorkant) en 4K video

EDGE, 3G+ en 4G+ (theoretisch 450 Mbps)

EDGE, 3G+ en 4G+ (tot 1 Gbps)

Micro-USB-connector

Omkeerbare USB Type-C connector

152 gram

152 gram (ex aquo)