Straks barst de Super Bowl weer los op je scherm

Fun

Ieder jaar staat het land van Donald Trump en Coca-Cola in rep en roer voor het grootste sportevenement ter wereld: de Super Bowl. Heel Amerika volgt de wedstrijd voor de buis of in het stadion. Voor merken is het een onmisbare kans om buzz te creëren.

28.01.2019
Door Céline R

Wat is de Super Bowl?

De Super Bowl is de finale van het kampioenschap American football (NFL) en tevens – vooral? – een ode aan het land van Uncle Sam.
American football leunt dichter aan bij rugby dan bij voetbal zoals wij het kennen, want de spelers mogen de bal met de hand beroeren. Dit moet je weten:
- elk team bestaat uit 11 spelers.
- een wedstrijd duurt 60 minuten (4 quarters van 15 minuten). Met de dodespelmomenten, pauzes en reclameonderbrekingen erbij duurt de Super Bowl gemiddeld 4 uur.
- een reclamespot kost ongeveer 5 miljoen dollar (we hebben het er uitgebreid over in ons artikel 'Super Bowl: wanneer reclame zich terugbetaalt').

Vier termen die je zeker moet kennen

- quarterback: zowat de kapitein van het team (en de populairste jongen in films die zich afspelen op een Amerikaanse highschool).
- first down: de eerste van vier pogingen die de aanvallende partij heeft om minstens 10 yard terrein te winnen.
- turnover on down: wanneer de verliezende partij de bal aan de tegenstander moet laten.
- touchdown: als een speler met de bal de end-zone van de tegenstander bereikt (je hebt het vast al iemand horen roepen in een Amerikaanse film :-))

De Super Bowl 2019

Vorig jaar versloegen de Philadelphia Eagles de New England Patriots met 41-33, meteen goed voor de allereerste Super Bowl in de geschiedenis van het team. Andere hoogtepunten waren het optreden van Justin Timberlake, een mooi eerbetoon aan Prince, en de vertolking van het volkslied door zangeres Pink!.
Op 3 februari 2019 vindt in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta alweer de 53ste editie van de Super Bowl plaats, tussen de Los Angeles Rams en de New England Patriots. In de halftime worden we verwend met een optreden van Maroon 5.

Volg de Super Bowl op de eerste rij met Eleven Sports 1 en 2, gratis bij je Love

De Super Bowl en de sterren die er optreden