Menu
Blog

De Super Bowl 2020 : 5 zaken die je moet weten

Fun

Ieder jaar staat het land van Donald Trump en Coca-Cola in rep en roer voor het grootste sportevenement ter wereld: de Super Bowl. Heel Amerika volgt de wedstrijd voor de buis of in het stadion. En ook in België kunnen Orange-klanten met Love Trio de wedstrijd live én gratis volgen vanuit hun luie zetel!

03.01.2020 Céline Roman

1. Wat is de Super Bowl?

De Super Bowl is de finale van het kampioenschap American football (NFL) en ook – en vooral? – een ode aan het land van Uncle Sam. Voor merken is het een onmisbare kans om buzz te creëren.
American football leunt dichter aan bij rugby dan bij voetbal zoals wij het kennen, want de spelers mogen de bal met de hand beroeren. Dit moet je weten:

  • elk team bestaat uit 11 spelers.
  • een wedstrijd duurt 60 minuten (4 quarters van 15 minuten). Met de dodespelmomenten, pauzes en reclameonderbrekingen erbij duurt de Super Bowl gemiddeld 4 uur.
  • een reclamespot kost ongeveer 5 miljoen dollar (we hebben het er uitgebreid over in ons artikel 'Super Bowl: wanneer reclame zich terugbetaalt').

2. Vier termen die je zeker moet kennen

  • quarterback: zowat de kapitein van het team (en de populairste jongen in films die zich afspelen op een Amerikaanse highschool).
  • first down: de eerste van vier pogingen die de aanvallende partij heeft om minstens 10 yard terrein te winnen.
  • turnover on down: wanneer de verliezende partij de bal aan de tegenstander moet laten.
  • btouchdown: als een speler met de bal de end-zone van de tegenstander bereikt (je hebt het vast al iemand horen roepen in een Amerikaanse film :-))

3. Super Bowl editie 2019

Vorig jaar versloegen de New England Patriots de Los Angeles Rams en kroonden ze zich met 13-3 tot winnaar in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta. Ze wonnen zo hun zesde Super Bowl.

Verder was het een editie die in de geschiedenisboeken zal blijven verderleven als de 'Super Bore': het was een super langzame wedstrijd met een half-time show (met o.a. Gladys Knight, Maroon 5, Travis Scott en Big Boi) onder niveau en de boycot van grote Amerikaanse sterren na de Colin Kaepernick-affaire.

4. Finale Super Bowl 2020

Op 2 februari (in België op 3 februari) vond de 54e editie plaats in het Hard Rock Stadium in Miami. Dit jaar streden de Kansas City Chiefs tegen de San Francisco 49ers voor de overwinning. Na een superspannende match mochten de Kansas City Chiefs zich uitiendelijk tot winnaar kronen. Man van de match was de Chief's quarterback Patrick Mahomes die in de laatste zeven minuten de wedstrijd volledig liet kantelen in het voordeel van Kansas City.

Super Bowl half-time show

De Super Bowl half-time show kleurde vrouwelijk en Zuid-Amerikaans met het Latina duo Shakira en Jennifer Lopez. Zij maakten er tijdens de pauze een stevig feestje van. Leuk weetje: Shakira vierde haar verjaardag op het podium want zij was die dag ook net jarig.

Bekijk hieronder nog eens de spetterende Super Bowl half-time show video:

5. Super Bowl live: exclusief op Eleven Sports 2

Zin om de Super Bowl live te kijken? Afspraak in de nacht van zondag 2 op maandag 3 februari. De Super Bowl begint om 00u30 op Eleven Sports 2. Zij zenden ook dit jaar weer exclusief het hele event uit (geen Super Bowl op TF1 in België dus).

Zorg er zeker voor dat je genoeg drank en snacks bij de hand hebt, want een typische Super Bowl duurt ongeveer 4 uur waarvan 3,5 uren match en 30 minuten half-time show.

Goed nieuws voor Orange-klanten met Love Trio: alle zenders van Eleven Sports zijn gratis inbegrepen in Love Trio, ons pack met tv, onbeperkt vast internet. Zij kunnen dus vanop de eerste rij genieten van hét Amerikaanse sportevenement van het jaar!

Veel kijkplezier!

Ja, ik wil meer info over Love Trio!

▶️ Ook lezen : 'De Super Bowl en de sterren die er optreden'

▶️ Ook lezen : 'Super Bowl: wanneer reclame zich terugbetaalt'

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.