Menu
Blog

Stories in mobiele apps: hoe vind je er je weg in?

Tech

Korte visuele berichten zijn razend populair. Stories vind je tegenwoordig op verschillende apps zoals Twitter, Instagram maar ook op WhatsApp. Hoe begin je eraan? Wat is het verschil met mobiele messaging apps? Volg onze rondleiding!

22.01.2021 Simon VAN CAUTEREN

Wat is een story ?

Klinkt de term je nog niet bekend in de oren? Een story of “verhaal” is niet meer of minder dan een foto of korte video die je post op sociale media en die je volgers niet langer dan één dag kunnen bekijken.

Daarna verdwijnt de story voorgoed, tenzij hij werd bewaard.

Wie heeft de stories bedacht?

Snapchat kwam in 2011 op het idee om stories te maken en werd er al snel populair mee.

Waarom zijn stories zo populair?

Je kan er heel eenvoudig video’s of foto’s mee posten en anderen beleven mee wat je op dat ogenblik aan het doen of maken bent. Daarom zijn stories nu uitgegroeid tot een vast onderdeel van de meeste messaging apps en sociale media.

Ik post onbeperkt stories met Go Unlimited

Stories per app

We overlopen even de populairste apps die stories aanbieden, zowel voor iPhone als Android.

Snapchat, de uitvinder van de stories

Inderdaad, Snapchat was de eerste app die op het idee kwam om stories te creëren. En dat idee kreeg heel veel navolging. Eigenlijk is een Story in Snapchat een collectie van je Snaps die worden afgespeeld in de volgorde waarin je ze hebt gemaakt. Je verhaal is 24 uur te bekijken.

▶️ Snapchat is beschikbaar voor iPhone en Android.

Fleets, de stories van Twitter

Ook Twitter waagt zich sinds kort aan stories, maar geeft ze een eigen naam: Fleets.

Je deelt Fleets in real time met je volgers, maar openbare reacties of commentaren zijn niet mogelijk. Fleets verdwijnen weer na 24 uur. Een Fleet kan tekst, video’s, GIF’s en foto’s bevatten.

Als je tweets zijn afgeschermd, zijn je Fleets ook alleen toegankelijk voor volgers die jij hebt toegelaten.

▶️ Twitter is beschikbaar voor iPhone en Android.

Stories in Facebook

Met Facebook Stories is het mogelijk om foto’s en korte video’s op het volledige scherm te delen. De inhoud blijft 24 uur zichtbaar en mag maximaal 20 seconden duren. Ideaal voor live conversaties! De video is dan alleen beschikbaar in je verhaal wanneer je uitzendt.

▶️ Facebook is beschikbaar voor iPhone en Android.

Instagram Stories

Instagram kreeg lang het verwijt dat het Snapchat zou hebben gekopieerd. Maar Instagram stories zijn ondertussen wel heel succesvol. De stories (Instagram noemt ze ook Verhalen) zijn foto’s of video’s die na 24 uur uit je overzicht en je profiel verdwijnen, tenzij je ze als ‘hoogtepunt’ toevoegt aan je Instagram-profiel. Het is ook mogelijk om live te gaan met Instagram Stories. Zo’n live-video deel je maximaal één uur in real time.

In de tab ‘Zoeken en Ontdekken’ vind je ook openbare stories over onderwerpen die je interesseren. Je hoeft daarvoor alleen maar even te zoeken naar profielen of hashtags.

▶️ Instagram is beschikbaar voor iPhone en Android.

Goed om te weten; volg ons op Instagram, dan zul je merken dat wij ook Stories gebruiken! Orange België zit trouwens ook op Facebook en Twitter en bovendien ook op Linkedln onder andere voor zelfstandigen en kleine ondernemingen.

Statusupdates delen in WhatsApp (en op Facebook)

De messaging app WhatsApp biedt je de mogelijkheid om WhatsApp-statusupdates te delen. Je ziet deze updates in de app, maar het is even goed mogelijk om ze te delen via Facebook verhalen als je beide accounts aan elkaar hebt gekoppeld.

▶️ WhatsApp is beschikbaar voor iPhone en Android.

Ik heb een nieuwe smartphone nodig, toon mij de promo’s!

Lees ook deze artikels:
▶️ De beste apps voor videobellen met mijn vrienden
▶️ Threads, de ideale nieuwe communicatie-app?
▶️ Hoe neem je een telefoongesprek op met je smartphone?

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.