#StoepStories: maak jong en oud blij met je stoepkrijt!

Taartjes eten bij oma en opa. Elkaar eens goed knuffelen. Zorgeloos rondhangen met je vrienden. Het lijkt allemaal al zo lang geleden. Daarom lanceren we #StoepStories: een hartverwarmend initiatief om met stoepkrijt elkaar een hart onder de riem te steken en de verveling tegen te gaan. Kortom, vanop een veilige afstand toch even dicht bij elkaar zijn.

12.05.2020
Door Simon V

We hebben allemaal familie of vrienden die we al wekenlang moeten missen. Da’s soms best lastig. Met #StoepStories brengen we daar verandering in!

Een warme boodschap om elkaar moed in te spreken, een grappige tekening die je doet lachen… met stoepkrijt maak je jong en oud blij.

Het concept is heel eenvoudig: op een stukje stoep – voor de deur van buren, vrienden of familie – teken je met krijt een warme boodschap of grappige tekening

Deel je krijtkunsten zeker ook met ons op Instagram of Facebook. Tag @orange_belgium en gebruik de hashtags #StoepStories en #BlijfThuisJeDingDoen om er zeker van te zijn dat iedereen je #StoepStories kan bewonderen!

Wat heb je nodig voor #StoepStories

Weinig! Meer bepaald deze 3 dingen:

 • Krijt
 • Een stukje stoep voor de deur van familie of vrienden
 • Een stevige portie enthousiasme

Zou je graag meedoen aan #StoepStories, maar heb je geen inspiratie of kan je niet zo goed tekenen? Of misschien heb je gewoon geen stoepkrijt in huis? Geen zorgen: op deze pagina helpen we je op weg met DIY alternatieven en tips voor de mooiste straatkunst.

Hou deze pagina dus zeker in het oog!

Tip #1 – Geen krijt in huis? Maak je DIY krijtgraffiti!

Niet iedereen heeft stoepkrijt liggen, en da’s helemaal oké. Met deze ingrediënten uit de keukenkast of supermarkt maak je je eigen krijtgraffiti (zonder krijt!):

 
 
 • ⅔ glas maizena
 • ⅔ glas bicarbonaat (of bakpoeder)
 • 1 glas water
 • Een beetje kleurstof
 • Een spuitbusje (waarmee je bijvoorbeeld de planten in huis bevochtigt).

Heb je alles? In deze 5 eenvoudige stappen maak je zelf je stoere krijtgraffiti!

Stap 1. Doe de maizena in het water en voeg al roerend het bicarbonaat toe.

Stap 1 DIY Krijtgraffiti

Stap 2. Met enkele druppeltjes kleurstof geef je je witte brouwseltje meteen kleur! Blijf even roeren tot je mengsel één egale kleur heeft. Wil je krijtgraffiti in verschillende kleurtjes? Herhaal stap 1 en 2, maar voeg gewoon een andere kleurstof toe.

Stap 2 DIY Krijtgraffiti

Stap 3. Vul je spuitbussen.

Stap 3 DIY Krijtgraffiti

Stap 4. Download hier je sjablonen en knip de letters uit.

Stap 4 DIY Krijtgraffiti

Stap 5. Let’s go!

Stap 5 DIY Krijtgraffiti

Kortom, easy én stiekem cooler dan stoepkrijt.

Stap 6 DIY Krijtgraffiti

Zin om je krijtgraffiti te delen op Facebook of Instagram? Tag @orange_belgium en gebruik de hashtags #Stoepstories en #BlijfThuisJeDingDoen!

Tip #2 – Leer van een pro zoals De Krijtman

De Krijtman is het pseudoniem van Gert-Jan van der Kooij. Deze Nederlandse krijtartiest vrolijkte als professioneel stoepkrijttekenaar al heel wat trottoirs op en organiseert zelfs workshops. Nu heeft hij een pak handige tips voor jou!

1. Veeg je krijt uit voor volle kleuren

Om ervoor te zorgen dat de straatsteen volledig ingekleurd is, veeg je na het kleuren even over de vlakken met je hand of een doekje.

Experimenteer ook met het uitvegen van verschillende kleuren: door een blauw vlak uit te vegen in een geel vlak creëer je bijvoorbeeld een subtiele groene overgang.

Inkleuren tip 1
Inkleuren tip 2
Inkleuren tip 3

2. Cirkel tekenen? Gebruik een koordje als passer

Knoop de twee eindjes van een koord aan elkaar. Plaats nu je vinger in de lus om hem op z’n plek te houden. In het andere uiteinde plaats je je krijtje. Begin nu rond te gaan met het krijtje: zorg ervoor dat het koordje altijd gespannen blijft. 

Het resultaat is een prachtige cirkel!

Cirkel met krijt tip 1
Cirkel met krijt tip 2
Cirkel met krijt tip 3

3. Experimenteer met letters

Je kan je boodschap op verschillende manieren opschrijven: drukletters, cursief, met of zonder schaduweffect, in een of meerdere kleuren… kortom, laat je creativiteit de vrije loop.

Letter maken tip 1
Letter maken tip 2

Letter maken tip 3

Klaar voor het echte werk? Deel je creatie op Instagram of Facebook met de hashtags #StoepStories en #BlijfThuisJeDingDoen. Tag ook zeker @orange_belgium.

Tip #3 – Maak van je krijttekening een levend schilderij!

Benieuwd hoe je je #StoepStories kan omtoveren tot levende schilderijen? Met deze tip tonen we je hoe je krijttekeningen kan maken met je kind (of andere gezinsleden) in de hoofdrol. 

Vraag je kind bijvoorbeeld wat ze graag aan oma of opa zouden geven. Ballonnen? Prima, teken eerst een aantal kleurrijke ballonnen op de stoep. Laat daarna je kind op de stoep gaan liggen, met een uitgestrekte arm en vuistje – net alsof ze de koordjes van de ballonnen zouden vasthouden.

Of misschien is zoon- of dochterlief een prachtige vlinder? Op het internet vind je alvast inspiratie genoeg voor de mooiste schilderijen!

Nu nog snel een foto trekken en delen op Instagram of Facebook met de hashtags #BlijfThuisJeDingDoen en #StoepStories. Tag ook zeker @orange_belgium!

Tip #4 – Vandaag spelen we een #StoepStories spel!

Met stoepkrijt kan je veel meer doen dan enkel mooie tekeningen maken. Je kan je #StoepStories bijvoorbeeld interactief maken door er een spel van te maken! In deze tip hebben we speciaal voor jou 3 leuke spelletjes geselecteerd die je – vanop een veilige afstand – kan spelen met vrienden of familie op de stoep. 

Krijtspelletjes

 • In de roos
 • OXO
 • Krijtrebus

Laat je inspireren en ga daarna zelf aan de slag! Wil je ons mee laten genieten? Deel een foto of filmpje op Instagram of Facebook! Tag @orange_belgium en gebruik de hashtags #StoepStories en #BlijfThuisJeDingDoen. Veel plezier!

Spel 1 – In de roos!

Teken een kleine cirkel op de grond en trek er een grotere cirkel rond. Herhaal dit zo vaak je wil (of kan) tot je minstens 4 ringen getekend hebt. Vervolgens geef je elke cirkel een getal om te bepalen hoeveel die waard is. 

De buitenste cirkel is het minste punten waard (10), hoe dichter je naar het midden gaat – hoe meer punten de cirkel waard wordt. Sprongetjes van tien maken het gemakkelijk voor iedereen.

Trek tot slot een lijn op een tweetal meter van de buitenste cirkel: dit wordt de startlijn voor de spelers.

Nu kan het spel beginnen. Alle spelers – zorg steeds voor een veilige afstand! – proberen nu zoveel mogelijk punten te scoren. Ga hiervoor aan de startlijn staan en gooi nu om de beurt 3 items naar de roos: hiervoor kan je blokjes, sponsjes of – als het lekker warm wordt – zelfs waterballonnen gebruiken.

Voor elke worp krijg je evenveel punten als de cirkel waard is. Hoe dichter je bij het midden geraakt, hoe meer punten je scoort!

Spel 2 – OXO

Deze klassieker leent zich perfect voor #StoepStories! Teken op een plat stuk stoep met krijt een rooster. Hiervoor trek je 3 lijnen en 3 kolommen – laat telkens genoeg ruimte tussen. Beslis nu wie X’s en wie O’s zal tekenen.

Hou er tijdens het spelen ook steeds rekening mee dat je minstens 1,5 meter afstand houdt tussen jezelf en andere spelers. 

Speel je het spel met iemand die het huis niet mag verlaten? Geef de kolommen letters (A, B, C) en de rijen nummers (1,2,3). De persoon die binnen moet blijven kan zijn of haar vakje benoemen door een letter en nummer te combineren – de mensen buiten kunnen dan een X of O invullen in hun plaats.

Tijd om te spelen! De eerste speler zet zijn of haar symbool in het vakje. Dan is het de beurt aan de andere. Ga zo door, dan weer de andere enz. Wie 3 dezelfde symbolen op één rij krijgt – verticaal, horizontaal of diagonaal – wint het spel.

Zijn alle vakjes ingevuld en heeft niemand drie symbolen op een rij? Dan is er geen winnaar.

Spel 3 – De Krijtrebus

Wat als je je #StoepStories zou gebruiken om een toffe rebus uit te tekenen? Een rebus is een soort puzzel waarbij woorden of woorddelen voorgesteld worden door tekeningetjes.

Daarnaast kan je getallen en letters vervangen, verwijderen of toevoegen om zo nieuwe woorden te vormen. Bovendien hebben we een geweldige tip voor jou: op de Rebus Club-website kan je zelf een zin omzetten in een rebus! 

In dit voorbeeld hebben we de zin “Wij zouden je graag heel hard knuffelen” in een rebus gegoten. Cool, hé?

Krijtrebus voorbeeld

Heb je zelf een rebus gemaakt? Laat ons mee puzzelen! Deel een foto op Instagram of Facebook, tag @orange_belgium en gebruik de hashtags #StoepStories en #BlijfThuisJeDingDoen. We zijn benieuwd!

Tip #5 – Maak een #StoepStories speurtocht!

Heb je zelf (klein)kinderen of ken je vrienden met jonge gezinnen? Stippel een #StoepStories speurtocht uit voor de kinderen! Het concept is heel eenvoudig. 

Teken een pijlentocht uit op het voetpad: dit is het parcours dat de kinderen moeten volgen. Onderweg teken je verschillende symbolen. Als de kids die zien, moeten ze een bepaalde opdracht uitvoeren. 

Pijlentocht met krijt

Bijvoorbeeld:

Zwaai naar iedereen!

Zwaaien maar

Doe de handen-wassen-move!

Handen wassen move

Om ter luidste lachen!

Smile

Deel je lijst met symbolen en opdrachten ook zeker met het gezin dat de pijlentocht gaat doen. Zo weet iedereen welke opdrachten er gedaan moeten worden.

De laatste pijl teken je voor je deur met een knuffel-pictogram: de kinderen mogen je nu naar buiten roepen – maar hou steeds minstens 1,5 meter afstand! – en geef elkaar de langste langeafstandsknuffel ter wereld

Laat ons allemaal meegenieten van dit hartverwarmende moment en deel een filmpje op Instagram of Facebook. Tag hiervoor @orange_belgium en gebruik de hashtags #StoepStories en #BlijfThuisJeDingDoen.

#BlijfThuisJeDingDoen. Met Orange

In tijden van Corona is het belangrijker dan ooit om in contact te blijven. Je (groot)ouders videobellen voor het slapengaan, elkaar even facetimen op je dagelijkse wandeling of samen gezelschapsspelletjes spelen op afstand: dankzij de 15 GB van ons Go Intense abonnement blijf je altijd en overal verbonden.

Bovendien profiteer je van een aantrekkelijke korting als je je Go Intense abonnement combineert met één of meerdere Go Intense of Go Unlimited abonnementen.

Ja, vertel me meer over Go Intense!

Op zoek naar meer tips voor quality time met bomma’s en bompa’s in lockdown? Met deze tips amuseert jong en oud zich op een originele manier! Wat dacht je bijvoorbeeld van een potje virtuele zeeslag of familiespelletjes over Skype of Zoom?