Menu
Blog

Start to Surf : Surfen in klare taal

Tot uw dienst

De wereld van het mobiele internet kan een duistere plaats lijken, waar het makkelijk verdwalen is. Enkele sleutelwoorden kunnen je al een pak wijzer maken. Om je te helpen, verzamelden we alle termen die je kunnen helpen om er beter je weg te vinden.

27.08.2018 Céline Roman

NETWERK

Edge: herken je aan het symbooltje E op je smartphone. Edge is de tweede generatie mobiel internet, ook wel afgekort tot 2G. In theorie haal je snelheden tot 384 kbps (Kilobytes par seconde). Voldoende om je e-mails te lezen en eenvoudige websites te bezoeken.

3G: de derde generatie mobiel internet. Met 3G surf je nog sneller, tot ongeveer 2 Mbps (Mégabytes par seconde). Download de bijlagen van je e-mails in geen tijd en surf probleemloos op de meeste websites.

H en H+: dat is hetzelfde als 3G+. Zeg maar, 3G maar dan met een flinke upgrade. Je haalt snelheden tot 7,2 Mbps zodat je comfortabel muziek kan beluisteren en surfen op het net. H+ is een nog betere technologie en haalt snelheden tot 42 Mbps!

4G: de vierde generatie mobiel internet, ook LTE (Long Term Evolution) genoemd. De eerste mobiele internetverbinding die dezelfde snelheden haalt als een adsl-verbinding: tot 100 Mbps.

4G+: de laatste nieuwe ontwikkeling. Deze technologie is drie keer sneller dan 4G en verhoogt ook de snelheid op het gewone 4G-netwerk.

VOLTE (Voice over LTE): nieuwe technologie die Orange sinds begin juni 2018 aanbiedt. Wanneer je vroeger belde, schakelde je telefoon over van 4G naar 3G/2G. Voortaan kan je dus ook bellen via het 4G-netwerk. Dat levert twee voordelen op: de geluidskwaliteit gaat er aanzienlijk op vooruit en je kan blijven surfen via 4G terwijl je belt. Opgelet: niet alle toestellen zijn compatibel met deze technologie.

VOWIFI (Voice Over Wifi): nieuwe technologie die Orange sinds begin juni 2018 aanbiedt. Met VOWIFI bel je via wifi.

Tip: 4G en 4 GB zijn twee verschillende zaken. 4 GB (gigabyte) is een eenheid om virtuele opslagruimte te meten. 4 GB is 4 keer 1 GB (lees onze blogpost om te weten wat je met 1 GB kan doen).

SMARTPHONE

OS: het OS (operating system of besturingssysteem) is de software die op je smartphone geïnstalleerd zodat je hem kan gebruiken. De markt wordt gedomineerd door drie merken: IOS (van Apple), Android (van Google) en Windows (van Microsoft).

Personal Hotspot: het principe waarbij je je smartphone en je mobiele verbinding als wifi-toegangspunt gebruikt voor je andere toestellen (smartphones, computers enz.).

Online Store: de store (of online winkel) is meestal een applicatie die standaard op je smartphone is geïnstalleerd. Hier kan je alle applicaties (vinden en) downloaden die je wenst voor je dagelijkse mobiele gebruik: Facebook, Weer, NMBS, Coyote enz.

Applicatie: ook afgekort tot 'app'. Applicaties zijn programmaatjes die speciaal ontworpen zijn om op je smartphone te gebruiken. Ze bestaan veelal in verschillende versies, afhankelijk van je OS.

Gps: de afkorting van Global Positioning System. De meeste smartphones hebben vandaag een gps. Een gps maakt het mogelijk om extra functies te gebruiken binnen bepaalde applicaties (zoals Snapchat, MIVB enz.) en is onmisbaar voor andere (zoals Coyote of Google Maps).

NFC: of Near Field Communication. Een technologie die op bepaalde smartphonemodellen aanwezig is en waarmee je via een app bankverrichtingen kan uitvoeren met je telefoon. Deze veilige technologie wordt nog verfijnd en maakt je dagelijkse betalingen een pak eenvoudiger.

Tip: de meeste populaire applicaties zijn gratis. Maar er zijn er ook waarvoor je moet betalen. Denk aan spelletjes. Kijk dus altijd goed na of een applicatie gratis is voor je de app downloadt op je smartphone.

Lees onze blogpost : Hoe weet ik welke apps het meeste data verbruiken?

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.