Menu

Start to Surf : Neem een duik in je surfvolume

Met al die megabytes (MB) en gigabytes (GB) dreig je al gauw door de bomen het bos niet meer te zien. Wat kan je waarmee doen? Dankzij onze tips maak je optimaal gebruik van je databundel.

27.08.2018
Door Céline R

E-MAILS
Verbruik: heel licht. Vandaag kan je naar schatting gemiddeld 1000 e-mails verzenden met 1 GB.
Wat ook heel handig is, is dat je meteen wordt verwittigd wanneer je een nieuwe e-mail ontvangt – ongeacht waar je bent. Uiteraard kan je die mails ook beantwoorden of een foto nemen en direct versturen.

SOCIALE NETWERKEN
Verbruik: heel licht. We schatten dat je met 1 GB ongeveer 10 uur op Facebook kan surfen en liken.
Elk sociaal netwerk heeft natuurlijk een eigen medium waarop het vooral inzet: bij sommige sociale netwerken staan foto's en video's centraal (Facebook, Instagram en Snapchat), terwijl andere zich focussen op tekst (Twitter) of geolokalisatie (Tinder).
Het ene netwerk neemt dan ook een grotere hap uit je surfvolume dan het andere (Tekst < Foto < Video).
Je hebt altijd minder volume nodig om tekst te downloaden dan bijvoorbeeld een foto. En een video weegt nog zwaarder door.

INTERNET
Verbruik: licht. Met 1 GB kan je naar schatting 2560 pagina's bezoeken (het equivalent van gemiddeld 20 uur surfen).
Goed om te weten: van de meeste websites bestaat er inmiddels ook een aangepaste versie voor mobiele apparaten. Die zijn gebruiksvriendelijker en verbruiken minder data.
Surfen doe je via een browser. Net als op een computer kan je ook Chrome, Internet Explorer, Firefox en Safari installeren op je smartphone.
Jij beslist welke browser je het liefst op je telefoon hebt :-)

APPS
Verbruik: zwaar (voor downloads en updates: ongeveer 40 MB)
Variabel gebruik, afhankelijk van de inhoud van de app. Met 1 GB kan je gemiddeld 25 apps downloaden.
Een app is een programmaatje dat je in een online store downloadt (de App Store (Apple), Google Play (Android) of Windows Store) en op je smartphone installeert.
Hoe zwaarder de app, hoe meer data je nodig hebt om de app te downloaden.
Elke update komt overeen met een nieuwe download. We raden je dus sterk aan om te wachten tot je wifi hebt alvorens je updates te installeren.
Ook om een app te gebruiken, kan je surfvolume nodig hebben. Over het algemeen kan je nog voor je de app downloadt controleren hoeveel surfvolume je daarvoor nodig hebt. Dan kan je kiezen of je de app wil downloaden via mobiel internet of via wifi.

​MUZIEK
Verbruik: zwaar (reken 4 MB om een liedje te downloaden en 0,6 MB per minuut streaming met normale geluidskwaliteit)
Met 1 GB kan je gemiddeld 250 liedjes downloaden of  14u muziek streamen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek te beluisteren op je smartphone: download de liedjes rechtstreeks in een online store of beluister ze via een streamingapplicatie, gratis of tegen betaling (Spotify, Deezer enz.).
De kwaliteit en lengte van het afgespeelde liedje beïnvloeden uiteraard je dataverbruik.
Van sommige applicaties is er ook een betalende versie, waarmee je offline naar muziek kan luisteren.

VIDEO'S
Verbruik: zwaar (reken 3,5 MB per minuut dat je kijkt; met 1 GB kan je dus ongeveer anderhalf uur streamen met standaardkwaliteit, of de helft minder lang wanneer je de kwaliteit verhoogt naar HD 1080p)
De kwaliteit en lengte van de video's beïnvloeden uiteraard je dataverbruik.
Goed om te weten: video-apps detecteren automatisch je verbinding en passen de kwaliteit overeenkomstig aan (HD in 4G en MD of SD in 3G).

Dit is, kort samengevat, alles wat je moet weten over je verbruik om zorgvuldiger met je data om te springen.