Menu

Sony Xperia E4, groot en echt niet duur

99 euro! Voor die prijs mag je niet te moeilijk doen. Maar haalt deze Sony-smartphone met het formaat van de Z3 ook behoorlijke prestaties?

09.04.2015
Door Cédric

Sony prijst de E4 aan als een toestel dat op grote voet leeft, met een uitzonderlijke batterijduur en de laagste prijs in de lente van 2015. Inderdaad, dit toestel is groot, met een scherm van 5 inch, zoals de Samsung Galaxy S5 of de Xperia Z3. Er zit geen 4G op (alleen 3G en wifi), maar je maakt wel foto’s van 5 megapixel in HD-resolutie (terwijl het scherm dan weer geen HD biedt). De Android-versie is recent (4.4.4 KitKat). Gebruik je het toestel vooral om te telefoneren, dan zou de batterij (2.500 mAh) het 24 uur moeten uithouden. En inderdaad, tijdens onze tests komen we aardig in de buurt.

De media zijn het erover eens (en wij sluiten ons daarbij aan) dat de E4 een flinke uitrusting heeft meegekregen. Het geheugen is weliswaar maar 4 GB groot, maar dat boost je gemakkelijk zelf tot 64 GB met een micro-SD-kaartje. Alleszins een rendabele investering, gezien de prijs van de geheugenkaartjes.

De quadcoreprocessor voelt zich gesteund door 1 GB aan werkgeheugen, dus flink meer dan de Samsung Galaxy J1 … terwijl je minder betaalt! Door de afgeronde hoeken (“OmniBalance” noemt Sony dat) straalt het toestel ook veel meer klasse uit dan de Samsung J1. Je moet het wel met kunststof stellen, maar de vage indruk ontstaat dat het toestel meer waard is dan de prijs laat vermoeden.

Onze gebruiksindrukken zijn wat tegenstrijdig. Functies en apps werken bijna even vloeiend als op een middenklassetoestel. De foto’s doen niet onder voor de beelden van een iPhone 5 of Galaxy S4. Maar als je meer de limieten opzoekt (zoom,  macro, scherpstellen na opname), komen de zwakke punten aan het licht. Dit is geen Xperia uit de topklasse. Anderzijds is de interface voor geluid en audio even verzorgd als op de Z2 of de Z3 en leek het volume ons krachtig, zonder oversturing. Het toestel filmt in HD en doet zelfs vrij goed.

Een upgrade naar Android 5.0 is gepland voor de zomer. De E4 is onbetwistbaar een van de mooiste verrassingen van de eerste helft van 2015. Op dit toestel kan je vertrouwen: het staat zijn mannetje. Het is groot, solide en de batterijduur steekt ver boven het gemiddelde uit. En ten slotte: een gewicht van 150 g is absoluut niet slecht voor zo’n kanjer.