Menu
Blog

Een radicale oplossing voor voetgangers die door hun smartphone worden afgeleid

Fun

In de buurt van Seoel worden voetgangers door een origineel en slim alarm gewaarschuwd wanneer ze een oversteekplaats naderen.

Wij leggen je uit waarom dat ook voor ons interessant kan zijn.

02.07.2019 Simon VAN CAUTEREN

De strijd tegen ronddwalende ‘smombies’

Een smombie (samentrekking van smartphone en zombie) is een voetganger die heel de tijd naar zijn smartphone kijkt. Zo erg zelfs dat hij niet meer ziet wat er rondom hem gebeurt.

In Zuid-Korea, waar 94 % van de volwassen bevolking een smartphone heeft, was de situatie zo gevaarlijk dat de overheid besloot om in te grijpen. En voor één keer deed het dat op een originele en slimme manier. De oplossing kwam niets te vroeg: in 2017 kwamen 1.600 voetgangers om het leven en werden net geen 300 ongevallen veroorzaakt door gsm-gebruik.

In Europa vertoont 17 % van de voetgangers in grootsteden hetzelfde risicogedrag. Volgens een onderzoek door Dekra scrolt 14 % van de Belgische voetgangers tijdens het wandelen op zijn smartphone. De meeste voetgangers schrijven sms'jes of whatsappjes, maar Dekra ziet er ook heel veel met oortjes in. Dat zijn vooral jongere smartphonegebruikers, tussen 25 en 35 jaar.

Een zebrapad dat de aandacht trekt

Daar moest dringend over nagedacht worden. Het resultaat van al dat denkwerk vind je in Ilsan, een voorstad van Seoel. De oversteekplaats daar is uitgerust met hele krachtige warmtecamera's. Zodra de verstrooide voetganger oversteekt, merkt het systeem hem op. Er gaat onmiddellijk een alarm af dat niet alleen de voetganger maar ook de andere deelnemers aan het verkeer waarschuwt.

Het systeem is geniaal. Eerst beginnen er ledlichten te knipperen: eerst rood en daarna blauw. Dan projecteert een laser een boodschap op de grond, met de vraag aan de voetganger om voor zich uit te kijken. Dat gaat alleen als hij de app heeft gedownload, maar die gaat in geen tijd viraal. De resultaten zijn veelbelovend: voetgangers worden er echt oplettender door.

Tot zo’n maatregelen ook bij ons genomen worden, zit er niks anders op dan ons gedrag aan te passen. Kijk goed uit bij het oversteken, kijk op van je smartphone als je een straat wil oversteken en draag geen headset of oortjes op gevaarlijke en luidruchtige plaatsen.

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.