Menu
Blog

Sporthorloge, Smartwatch of Activity Tracker: welk model past bij jou?

Tech

De beste sporthorloges, smartwatches en activity trackers hebben een stappenteller, ingebouwde gps en tal van functies om je een gezond duwtje in de rug te geven. Wat is het verschil tussen deze gadgets? Wij zetten alles op een rijtje!

19.08.2021 Maité Delgado

Wat is het verschil tussen een sporthorloge, smartwatch en activity tracker?

Smartwatches, sporthorloges, activity trackers, … al deze slimme gadgets lijken op elkaar en dat maakt het soms moeilijk kiezen. Toch hebben ze ook elk hun eigen specifieke eigenschappen waardoor ze beter geschikt zijn voor bepaalde activiteiten.

Op deze pagina ontdek je welk toestel bij jou past én delen we onze favoriete merken. Blijf dus zeker lezen of klik meteen door naar je favoriete topic: 

1. Smartwatch: een smartphone om je pols

Hoewel ze er vaak uitzien als een normaal horloge kan een smartwatch zoveel meer. Met dit toestelletje kan je onder andere bellen, sms’jes lezen, Spotify bedienen en je laten herinneren aan belangrijke agenda-afspraken. 

Om maximaal te genieten van je smartwatch kies je best voor een horloge dat compatibel is met je smartphone. Heb jij bijvoorbeeld een iPhone? Dan kies je best voor een Apple Watch. Heb je een Samsung? Dan is de volgende smartwatch misschien wel iets voor jou!

Galaxy Watch 3: de beste Samsung smartwatch 

Neen, we overdrijven niet. De Galaxy Watch 3 is echt een toptoestel. Dit krachtige toestel combineert de beste tech van zowel de Galaxy Watch 2 als de Galaxy Activity 2. Anders gezegd, een powerhouse dat je zowel kan gebruiken als slimme horloge, sportwatch en alles ertussenin.

Tot slot zijn we echt volledig verliefd op het design: robuust met klassieke uitstraling dankzij de lederen bandjes. De Samsung Galaxy Watch 3 is zowel beschikbaar voor heren (45mm, zwart) als dames (41mm, rosé).

Whoa, ik wil zo’n smartwatch voor heren! Zalig, toon mij de smartwatch voor dames!

2. Activity tracker: een vriendje voor het dagdagelijkse leven

Word jij vrolijk van statistiekjes en wil je graag bewust bezig zijn met je gezondheid? Dan is een activity tracker met gps waarschijnlijk meer je ding! Naast de ingebouwde stappenteller houden deze trackers ook je slaappatroon, hartslag en aantal verbrande calorieën bij. Daarnaast kan je zelf een doel instellen om bijvoorbeeld per uur 250 stappen te zetten: is het uur bijna om en zit je te veel stil? Dan krijg je een melding om in actie te schieten! 

Kortom, deze fitness trackers combineren het beste van twee werelden en houden zo het midden tussen een smartwatch en sporthorloge. Dat verklaart meteen ook waarom ze zo razend populair zijn.

De beste activity trackers voor dames en heren 

Onder de populairste namen vind je onder meer de Fitbit Charge en Fitbit Versa. Ook wij bieden enkele toppers aan met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!

  • De Huawei Band 3 Pro is een goedkope tracker met een waaier aan opties: stappen tellen, je slaap monitoren, je route tracken, … het kan allemaal met deze fitness tracker. Als we toch een minpuntje moeten noemen: de batterij gaat ‘maar’ 2 weken mee.

Show me!

  • De Samsung Galaxy Fit 2 valt op met z’n elegante AMOLED-scherm dat dunner en steviger is dan dat van z’n voorganger. Bovendien kan deze Samsung tracker ook automatisch detecteren of je wandelt, loopt of fietst. Handig! Tot slot gaat de batterij maar liefst 21 dagen mee.

Yes, da’s iets voor mij!

3. Sportwatch: jouw personal coach 2.0

Ben jij een echte fitnessfan? Een sporthorloge monitort tijdens het sporten jouw prestaties tot op de meter en seconde. Daarnaast meten de beste sporthorloges ook je conditie via de maximale zuurstofopname in je bloed (VO2 max). 

En voor de waterratten onder ons: een sportwatch kan ook tijdens het zwemmen een meerwaarde betekenen! Controleer bij je aankoop wel eerst of je toestel waterdicht is.

Dit is ons favoriete sporthorloge

In vergelijking met smartwatches zien sporthorloges er vaak een pak robuuster uit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze in de eerste plaats ontworpen zijn om je te helpen bij het sporten. Toch zijn wij erin geslaagd om een sporthorloge te vinden dat krachtig én elegant is: de Galaxy Watch Active 2.

Dit sporthorloge (40mm of 44mm) monitort je activiteiten en beschikt ook over een ECG hartslag- en bloeddrukmeter. Zo hou je via de Samsung Health Monitor app een duidelijk overzicht bij van je gezondheid. 

Nog een pluspunt: de Galaxy Watch Active 2 beschikt over een ingebouwde muziekspeler. Ideaal om tijdens het lopen via bijvoorbeeld Samsung Galaxy Buds Pro naar fijne muziek of een toffe podcast te luisteren!

Ja, ik zoek een sporthorloge voor heren! Ja, ik zoek een sporthorloge voor dames!

Hier moet je op letten bij je aankoop!

Een smartwatch, sporthorloge en activity tracker hebben dus elk hun specialiteiten. Hou daar ook rekening mee: zoek je een stappenteller waarmee je ook kan bellen? Dan is een smartwatch helemaal je ding. Heb je liever een uitgebreid overzicht van je conditie? De activity tracker staat paraat! Voor echte sporthelden is een sporthorloge dan weer de perfecte aankoop. Of geschenk. ;-)

Daarnaast raden we je aan om deze 4 dingen steeds te controleren:

  • Hoeveel batterij heeft je wearable? Zeker bij intensief gebruik is het belangrijk dat je tracker of slimme horloge over een stevige portie energie beschikt.
  • Hoe comfortabel zit ie? Veel mensen dragen bijvoorbeeld activity trackers ook ‘s nachts om hun slaap te monitoren. Dan is het echt cruciaal dat je toestel goed aanvoelt. Scroll gewoon even door de reviews en je krijgt meteen een goed beeld!
  • Is de smartwatch compatibel met je smartphone? Activity trackers communiceren met je smartphone via een aparte app die vaak zowel werkt op Android als Apple-toestellen. Voor smartwatches is dat niét het geval. Controleer dus goed of er een match is! 
  • Verkies je een touchscreen of heb je ook graag fysieke toetsen? Ook dit verschilt van toestel tot toestel. Activity trackers hebben met hun minimalistische rechthoekige vorm bijvoorbeeld zelden knoppen – een smartwatch dan weer wel.
  • Beschikt de tracker of watch over een simslot voor je simkaart? Cruciaal als je je toestel ook wil gebruiken om te bellen.

Een nieuwe smartphone nodig voor je coole tracker?

Welke tracker of slimme horloge je ook kiest, je zal (meestal) een app moeten installeren op je smartphone om maximaal voordeel te halen uit je wearables. Via zo’n applicatie heb je bijvoorbeeld een overzicht van je wekelijkse/maandelijkse statistieken, kan je lid worden van een community en data meer in detail bekijken.

Uiteraard is het dan fijn om een gsm te hebben die dat ook allemaal aankan. Gelukkig vind je bij Orange altijd toffe promo’s op de beste smartphones! Is jouw huidige toestel toe aan vervanging? Neem eens een kijkje in onze eshop en laat je verrassen.

You had me at promo’s!

Lees ook:

▶️ Welke draadloze oortjes kies je in 2021?
▶️ Zo ga je slim om met je schermen
▶️ Welkom bij Smart Home van Orange: dit moet je weten

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!