Menu
Blog

Smartphones voor senioren: zo begin je eraan!

Tech

Bijna 3 op 4 Belgen heeft een mobiel toestel. Ook senioren ontdekken steeds vaker de voordelen van de smartphone. Overweeg jij om er één te kopen en kan je wel wat hulp gebruiken bij je aankoop? Wij helpen je graag met enkele handige tips!

22.02.2021 Simon VAN CAUTEREN

Smartphones associeer je misschien vooral met tieners. Toch biedt dit toestel ook voor iets ouderen heel wat extra voordelen in vergelijking met de klassieke gsm met toetsen.

 

Hier zijn 6 voorbeelden hoe een smartphone je leven gemakkelijker maakt:

  • Je kan videobellen met je (klein)kinderen. Zelfs wanneer je fysiek niet bij elkaar kan zijn, brengt de smartphone je even bij elkaar. 
  • Je kan gratis spelletjes spelen. Vroeger was er Solitaire op de computer, nu is er Candy Crush Saga via de smartphone. Zowel in de App Store of Google Play Store vind je honderden spelletjes die je gratis kan downloaden en spelen op je smartphone. 
  • Je kan telefoongesprekken beantwoorden via je gehoorapparaat. Steeds meer hoorapparaten kunnen rechtstreeks verbonden worden met een smartphone. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle gehoorapparaten met een ‘Made for iPhone’-label. Als je dit label ziet, weet je dat je onder andere telefoongesprekken kan beantwoorden via je hoortoestel. 
  • Je kan het lettertype vergroten. Misschien wel een van de grootste voordelen van een smartphone ten opzichte van een klassieke gsm. Dankzij het grote scherm kan je het lettertype gerust een paar maatjes groter zetten. Gedaan met turen naar té kleine lettertjes! 
  • Je kan altijd iemand bereiken in noodgevallen. Is je (groot)ouder of ben jij zelf slecht te been? Heel wat smartphones voor senioren zijn uitgerust met een noodknop. Zo blijf je altijd in verbinding met de buitenwereld en kan je ook in noodgevallen meteen iemand bellen. 
  • Je hebt meer zekerheid. Heel wat toestellen hebben ingebouwde veiligheidsmechanismen om gebruikers beter te beschermen. Een iPhone in combinatie met een Apple Watch belt bijvoorbeeld automatisch de hulpdiensten als die via het slimme horloge het signaal krijgt dat de gebruiker gevallen is en niet meteen opstaat.

Ben je bezorgd over het kostenplaatje van zo’n smartphone? Hoeft niet! Bij ons profiteer je van aantrekkelijke kortingen als je je aankoop combineert met een mobiel abonnement. Zo bespaar jij tot honderden euro’s op de beste toestellen!

Waar zijn die smartphones? Daar zijn die smartphones!

De beste smartphones voor (minder) jong & oud

Als je een smartphone wil kopen, merk je al snel dat je een overvloed aan keuze hebt. Bovendien brengt elk merk voortdurend nieuwe modellen op de markt. Daarom helpen wij je kiezen! In dit overzicht vind je de 4 beste smartphones voor senioren die jong van geest zijn.

    1. Samsung Galaxy S10 Lite

Hoewel dit grote toestel iets minder vlot in de hand ligt, raden we de Samsung Galaxy S10 Lite aan voor iedereen die houdt van een groot scherm. Bovendien kan de stevige behuizing tegen een stootje.

Voordelen

Nadelen

Weegt weinig Geen enkele fysieke knop

Stevige frame & groot scherm

Android-systeem vraagt wat oefening

Je kan het lettertype aanpassen Niet zo handig door de grootte

Yes, ik wil een Galaxy S10 Lite

    2. Apple iPhone 7

Nog altijd een van de populairste iPhones voor jong en oud. De iPhone 7 is zeer gebruiksvriendelijk en ligt bovendien zeer goed in de hand.

Voordelen

Nadelen

Gemakkelijk om te gebruiken Een iets ouder toestel: updates kunnen zwaar
wegen op de hardware
Past gemakkelijk in je broekzak

Gevoelig voor krassen

Je kan het lettertype aanpassen Trager in vergelijking met
nieuwste smartphones

Ok, doe voor mij maar een iPhone 7!

   3. Apple iPhone 8

Het grote broertje van de iPhone 7 en minstens even gebruiksvriendelijk! De iPhone 8 is een plezier om mee te bellen, sms’en, videochatten en zoveel meer.

Voordelen

Nadelen

Fysieke knop op de voorzijde Gevoelig voor krassen

Past gemakkelijk in je broekzak

Trager in vergelijking met nieuwste smartphones

Intuïtief qua gebruik

Iets ouder model (2017)

Zo’n iPhone 8 is iets voor mij

      4. Apple iPhone SE

De opvolger van de iPhone 8 en meteen ook de goedkoopste iPhone op de markt. De nieuwste iPhone SE 2020 is de perfecte keuze voor iedereen die het beste van Apple in huis wil halen tegen een zacht prijsje.

Voordelen

Nadelen

Fysieke knop op de voorzijde

Geen adapter in de doos

Past gemakkelijk in je broekzak

Geen 3,5mm-aansluiting voor klassieke oortjes

Robuust toestel

Beperkte batterijduur

 Ja, ik wil een iPhone SE 2020!

Handige tips voor je nieuwe smartphone

Proficiat met je aankoop! Om je nieuwe smartphone te leren kennen, raden we je 2 dingen aan. Vraag je knuffelcontact of iemand uit je bubbel om je de belangrijkste zaken uit te leggen. Daarna kan je zelf aan de slag met onderstaande tips!

  1. Wist je dat je smartphone een mini-gereedschapskistje is? Naast de klassieke functies is je toestel uitgerust met een rekenmachine, zaklamp, recorder, wekker en virtueel notitieblokje.
     
  2. Wil je op het internet? Kies voor WiFi. Met een smartphone kan je zowel via 3G, 4G (en binnenkort 5G) – de zogenaamde mobiele data – als via WiFi op het internet. Om onaangename verrassingen op je afrekening te voorkomen, raden we je aan om steeds te kiezen voor het WiFi-netwerk. Een andere tip om je kosten zo laag mogelijk te houden: kies voor een abonnement met onbeperkt vast internet én met mobiele data. Zoals de Love packs van Orange, bijvoorbeeld. Met of zonder digitale tv.

Ja, ik word Love Duo of Trio!

  1. Download deze 5 apps in de App Store of Google Play Store! Apps of applicaties zijn programma’s die je kan installeren op je smartphone. Wij raden je aan om alvast deze 5 te installeren:

                    • WhatsApp: ideaal om te videobellen met vrienden en familie
                    • Facebook en/of Instagram: zit je op sociale media? Zowel Facebook als Instagram
                       hebben een eigen app.
                    • Spotify: nieuwe muziek ontdekken, je favoriete deuntjes beluisteren, radio
                       luisteren … Het kan allemaal met Spotify.
                    • YouTube: oneindig veel filmpjes over oneindig veel onderwerpen! Via YouTube kan je
                     ook bepaalde events helemaal live meevolgen.
                    • Mail/Gmail: installeer een email app om ook op je smartphone je mails te kunnen
                       lezen en beantwoorden.
                    • My Orange: Op de app van Orange België kan je je verbruik opvolgen, facturen
                     raadplegen, betaalkaarten herladen en zoveel meer. Je kan er zelfs je exclusieve
                     Orange Thank You cadeaus selecteren en ontvangen!
     
  2. Leer videobellen als een pro. Geen idee waar te beginnen? Da’s helemaal oké. We hebben voor jou een hele blog met de beste tips voor beginners!
     
  3. Verken de wondere wereld van Google. Wat je ook zoekt, Google heeft het. Deze app is zelf zo populair, dat het een werkwoord werd: googelen. Bovendien helpt Google je zoeken: als je bijvoorbeeld een woord begint te typen, geeft de zoekmachine een aantal suggesties waar je potentieel op zoek naar bent. Typ je niet graag? Klik op het microfoontje bovenaan en start met praten. Google luistert mee en gaat met je vraag aan de slag.
     
  4. Klik nooit op verdachte linkjes. Net zoals in de échte wereld lopen er ook online heel wat schurken rond. Hoe je die herkent en wat jij kan doen, ontdek je in onze blog over cybercrime!
     
  5. Hou je batterij tussen de 30% en 80%. Een smartphone is een computer op zakformaat en vreet dus energie. Door ‘m slim op te laden doe je zowel je portemonnee als de planeet een plezier!
     
  6. Ontsmet regelmatig je smartphone op een veilige manier. Bacteriën en virussen voelen zich prima thuis op je handen … en dus ook op je toestel. Klik snel door naar onze blog en ontdek hoe je je smartphone zo virusvrij mogelijk houdt!

Geraak je er zelf echt niet wijs uit? Over heel België worden ook cursussen gegeven om slim om te leren gaan met je smartphone, computer of tablet. Zo is er bijvoorbeeld Mediawijsheid voor Ouderen: een initiatief voor 65- tot 74-jarigen dat hen leert werken met internet. 

In het najaar vindt in Vlaanderen de Digitale Week plaats. Dit jaar voorziet de organisatie modules op maat van senioren, met activiteiten over heel Vlaanderen. Het programma kan je inkijken op hun website.

Lees ook:

▶️  Smartphone kwijt of gestolen? Zo vind je ‘m altijd terug! 
▶️  Een goede gsm-houder voor in de auto: onze tips

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.