Menu
Blog

Smartphonegebruik in een vliegtuig: hoe het zit nu?

Tech

Ik ga (waarschijnlijk net als iedereen) héél graag op vakantie, en als het even kan liefst ver weg. Daarvoor neem ik dan het vliegtuig, en het grote minpunt hieraan is dat ik gedurende enkele uren niet ‘geconnecteerd’ ben. Je zit net op je stoel en het cabinepersoneel vraagt om alle elektronische apparaten uit te schakelen tijdens het opstijgen en landen. Bovendien moet je tijdens de vlucht smartphones in vliegtuigmodus zetten. Maar waarom is dat nodig?

16.04.2014 Andy Van Schil

De voornaamste reden is dat smartphones en andere elektronische apparaten zouden kunnen interfereren met de vliegtuigelektronica van sommige vliegtuigen, alsook met de GSM-masten op de grond. Risico's die gemakkelijk getest kunnen worden, maar volgens critici hebben de luchtvaartoverheden gedurende 20 jaar bewust nooit de moeite genomen, ondanks de aanhoudende vraag van klanten en telefoonoperatoren.

Er zou nog een achterliggende reden zijn waarom er steeds gevraagd wordt om alle apparatuur uit te schakelen, zijnde ‘crowd control’. Luchtvaartmaatschappijen vrezen dat wanneer mensen in het vliegtuig gaan bellen, er agressie onder passagiers zou kunnen ontstaan: mensen ergeren zich aan luidruchtige bellers, met als gevolg dat de crew heel wat ruzies moeten sussen.

Ook houden de luchtvaartmaatschappijen mensen het liefst onwetend van de gebeurtenissen op de grond: persoonlijke drama's, terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes zijn onderwerpen waar we maar beter niets over te weten kunnen komen om de kalmte aan boord te bewaren…

Na jarenlang afwachten hebben de voorbije jaren zowel de Amerikaanse als de Europese instanties eindelijk toch tests uitgevoerd, en is men eind 2013 tot de conclusie gekomen dat de meeste cockpits voldoende afgeschermd zijn tegen elektromagnetische storingen, en er dus geen enkel gevaar is. Daarom was de officiële aanbeveling dat elektronische apparaten gebruikt mogen worden tijdens alle fasen van de vlucht. Voordien was het gebruik enkel toegestaan boven 3000 meter hoogte. Ik spring toch nog geen gat in de lucht, want dit gebruik is beperkt: bellen en sms’en blijft verboden, en smartphones dienen nog steeds in vliegtuigmodus te staan. Het gebruik van laptop, tablet of smartphone voor het lezen of bewerken van documenten, het luisteren naar muziek, het bekijken van een video of gamen werd wel mogelijk.

Ondertussen onderzoekt de EU of het kan toestaan om gebruik te maken van het mobiele netwerk in het vliegtuig, maar er verwacht pas een advies verwacht binnen enkele maanden. Tot dan blijft de vliegtuigmodus zeker aan. Het zal sowieso nog een hele tijd duren tot telefoneren toegestaan zal zijn op vliegtuigen.

Momenteel kunnen enkel speciaal uitgeruste vliegtuigen verbinding maken met het netwerk, waarbij de passagier geen verbinding maakt met het grondnetwerk, maar met een veiligheid gecertificeerd boordsysteem. Er zijn nog maar enkele vliegtuigen uitgerust met dit systeem, maar dit aantal zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen.

Dan afwachten tot wanneer de luchtvaartmaatschappijen zelf de veiligheidsvoorschriften aanpassen. Uiteindelijk bepalen zij wat toegestaan is en wat niet, en daar moeten wij rekening mee houden…. Onze conclusie: bellen en sms’en op het vliegtuig, nog niet voor meteen sad.

Wat denk jij ? Is het een goede zaak dat we voorlopig niet kunnen bellen of sms’en of vind jij dat dit moet kunnen? 

5 goede praktijken voor smartphonegebruik thuis… en in het openbaar

Found this useful? Share with

Andy Van Schil