Menu
Blog

Hoe je smartphone op een veilige manier reinigen en ontsmetten?

Tech

Als het coronavirus ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat vaak handen wassen superbelangrijk is. En als je weet dat virussen en bacteriën zich lekker thuis voelen op een smartphone, is reinigen en ontsmetten de boodschap. En dat kan onder andere met ontsmettingsdoekjes of via UV-licht ontsmetting. We vertellen je er alles over.

14.07.2020 Simon VAN CAUTEREN

Volgens een studie door het Britse bedrijf Initial Washroom Hygiene zouden onze gsms zeven keer meer bacteriën bevatten dan een wc. En eigenlijk is dat maar normaal: wij nemen ons toestel tientallen keren per dag in de hand en raken het op alle mogelijke manieren aan. 

Anderzijds weten we nu ook dat het COVID-19-virus tot een week kan overleven op een smartphonescherm. Reden genoeg om het toestel zorgvuldig te ontsmetten, maar wel op de juiste manier: zonder het te beschadigen. Waarom zou je meerdere keren per dag je handen wassen, als je ze daarna opnieuw besmet door het scherm van je smartphone aan te raken?

Tips voor een hygiënische smartphone

Apple heeft op zijn website een gids gezet voor iPhone-gebruikers. Ook voor smartphones van andere merken zijn er allerlei methodes om bacteriën en virussen te verwijderen. We zetten ze op een rij voor jou.

Ontsmettingsdoekjes

Je smartphone ontsmetten is bijna letterlijk van levensbelang en echt niet duur of moeilijk. Gebruik gewoon eenklassiek ontsmettingsdoekje. Op die manier is je smartphone al snel weer brandschoon en beschadig je hem niet. Vergeet de achterkant en de knoppen van je toestel niet, je gebruikt daar trouwens best aan apart doekje voor.

Minder efficiënt, maar het kan: water en zeep

Heb je een waterdichte telefoon? Dan zou je kunnen overwegen om hem te reinigen met wat zeepwater en een zacht doekje. Let op: je gsm kopje-onder laten gaan in het afwaswater is geen goed idee en wordt zelfs formeel afgeraden. Op deze video zie je hoe je het wel juist aanpakt.

Screen protector

Als er op je gsm een beschermfolie zit, ben je gered. Je raakt dan immers niet je scherm zelf aan, maar het extra laagje dat erop zit. En dat laagje is makkelijk schoon te maken. Je kan het bovendien gewoon vervangen als je merkt dat het beschadigd is door je toestel vaak schoon te maken.

Yes, ik heb een screen protector nodig

UV-licht ontsmetting

Er is nog een oplossing om bacteriën en virussen te verwijderen van je smartphone: met ultraviolet licht van type C, ook wel UV-C genoemd. Eigenlijk is dit geen nieuw procedé, want dokterspraktijken en laboratoria gebruiken het al vele jaren om medische toestellen en instrumenten te ontsmetten. De Bigben UV Sterilisator die we bij Orange aanbieden, doodt 99,9% van de bacteriën met UV-licht. 

Ja, ik wil een UV Sterilisator om mijn smartphone te ontsmetten Toon mij de smartphone superdeals vanaf 1 € 

Lees ook:

▶️ Ons oordeel over de Xiaomi Mi 10 5G? Lees het in onze review

▶️ Nieuwe Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra: welk model kiezen?

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.