Menu
Blog

Smartphone-etiquette aan de feesttafel: zo hou je het gezellig met Kerstmis

Fun

Eindelijk, het is bijna Kerstmis! De tijd van cadeautjes en lekker eten, maar ook dé periode om met je familie door te brengen. Want wat is er leuker dan met z’n allen een authentieke – nét iets te droge – kerstbuche te verorberen terwijl je gezellig bijpraat? Tip: laat je smartphone dit jaar even in je broekzak zitten en hou je aan deze vijf etiquetteregels. Zo blijft het plezierig aan de feesttafel. Succes!

24.12.2019 Simon VAN CAUTEREN

1. Stille nacht

Wil je in de smaak vallen bij je schoonfamilie of indruk maken op je eigen ouders? Zet je smartphone dan een avondje op stil. Dat lees je goed, volledige stilte, niet op trilstand dus! Niets storender – én gênanter – dan een smartphone die rinkelt terwijl je neefje zijn nieuwjaarsbrief voorleest of je oma haar emotionele kerstspeech geeft.

2. Familie boven alles

Heb jij de gewoonte om je smartphone op tafel te leggen? Steek hem dit jaar in je handtas of in je broekzak. Wanneer je je toestel tussen de kalkoen en cranberries legt, is de kans groot dat je telefoon het diner niet overleeft.

Bovendien blijkt uit ons recent onderzoek dat 82% van de Belgen zich ergert aan smartphones aan tafel. Je geeft je tafelgenoten namelijk het gevoel dat je op iets belangrijks wacht. En wat gaat er nu boven familie?

3. What happens at de kersttafel …

Heeft je nonkel een wijntje te veel op? Beslist je tante om dit jaar voor een ugly kersttrui te gaan? Weersta dan de verleiding om dit hilarische tafereel vast te leggen met je smartphone. Zo’n dingen hou je beter binnenskamers.

4. Foodbloggen verboden

Je moeder – of de traiteur – duikt waarschijnlijk dagenlang de keuken in om de meest fotogenieke gerechten op tafel te toveren. Logisch dat je het spectaculaire gebraad wilt delen op Instagram, maar maak er nu ook geen fotoshoot van. Neem één foto en leg je smartphone daarna weer netjes weg.

5. We spelen een spel vanavond

Lukt het je écht niet om je smartphone een avond met rust te laten of heb je schrik voor afkickverschijnselen? Gebruik hem dan om je familie te entertainen en organiseer een sfeervolle quiz. Installeer bijvoorbeeld de app Songpop (voor iPhone en Android) en raad om ter snelste welk liedje er afgespeeld wordt. Wie weet eindigt de avond wel met een dance battle tegen je oma!

Minder schermtijd in 2020

Wil je tijdens Kerstmis minder tijd aan je smartphone besteden of wil je je schermgebruik aanpakken in het nieuwe jaar? Lees dan snel onze tips. Wie weet hou je je in 2020 wél eens aan je goede voornemens.

Ja, geef mij tips over een gezonde schermtijd

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.