Menu
Blog

Welkom bij Smart Home van Orange: alles wat je moet weten

Tech

Met Orange Smart Home maak je je leven een pak makkelijker, veiliger en comfortabeler. En je bespaart er ook nog eens energie mee! Ontdek hier alle voordelen van een smart home-systeem én welke 5 apparaten je zeker in huis moet hebben

21.05.2021 Maité Delgado

Wat is een smart home? 

Welkom in het tijdperk van de Internet of Things (IoT) waarin steeds meer apparaten verbonden zijn via het internet. In 2020 zijn dat er wereldwijd maar liefst 26 miljard! In een smarthome of slim huis wordt het IoT ingezet om het leven van z’n bewoners gemakkelijker, comfortabeler en veiliger te maken via home automation.

Soms wordt naast smart home ook de term connected home gebruikt: daarmee wordt verwezen naar slimme domotica-systemen die je bestuurt met een app of spraakcommando. Zo kan je bijvoorbeeld met je smartphone vanop de zetel de lichten dimmen voor dat tikkeltje extra romantiek op zaterdagavond.

Wat zijn de voordelen van een smart home?

Je hebt het vast en zeker al eens meegemaakt: net wanneer je eindelijk in bed ligt of op weg bent naar een belangrijke afspraak, begin je je plots af te vragen of je het licht in de keuken hebt uitgedaan. Zo vervelend, right? Niet in een slim huishouden! Daar kan je met een slimme schakelaar alle lampen vanop afstand uitschakelen.

Het grootste voordeel van een smart home-systeem is dan ook zonder twijfel het gebruiksgemak. Bovendien zorgen we ervoor dat je met één enkele app – onze Orange Smart Home-app  – zowat alle toestellen binnen handbereik hebt. Verifieer bij de aankoop van slimme domotica ook zeker of je apparaat een ‘powered by Tuya’-label heeft: zo ben je zeker dat je met je smartphone zowat je volledige huis kan bedienen.

Nice, vertel me meer over Orange Smart Home! 

Maar een slim huis biedt nog heel wat andere voordelen!

  • Hou het veilig: met smart home-beveiliging kan je via connected camera’s bijvoorbeeld zien wie er voor de deur staat of wat je hond doet als je niet thuis bent. Ook ideaal als je even op vakantie gaat en zeker wil zijn dat alles in orde is!
  • Zorg voor elkaar: Heb je een hulpbehoevende ouder of familielid? Met slimme apparaten help je hen zelfstandig blijven en hou je een oogje in het zeil.
  • Bespaar op je energiefactuur: een smart home geeft je meer inzichten in je water- en elektriciteitsverbruik. Op basis daarvan kunnen bijvoorbeeld slimme lampen zichzelf automatisch uitschakelen als er niemand thuis is, of zorgt de slimme stekker voor een optimaal energieverbruik. Goed voor de planeet én je portefeuille. 
  • Have fun: je tv bedienen met je smartphone, muziek streamen via Google Home of Amazon Alexa, de lampjes van de kerstboom draadloos bedienen via de smart stekker, je thuiszittende hond of kat via de smart camera tonen aan collega’s … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat (binnenkort).

Hoe kan je je huis slim maken?

In een connected home of smart home zijn apparaten met elkaar verbonden via het internet. Om je huis slim te maken heb je daarom eerst en vooral een uitstekende wifiverbinding nodig. Hapert het internet in je (wo)mancave of klagen de kinderen over een slechte verbinding in hun slaapkamers? Dat kan zijn omdat er een te grote afstand is tussen de modem en je toestellen. 

Als dat het geval is, raden we je WiFi Comfort aan: een snelle en eenvoudige oplossing om je wifisignaal te versterken. Op plekken met een zwakke wifiverbinding plaats je een van onze wifi-modules. Die modules communiceren met elkaar en geven zo je wifiverbinding een boost doorheen het hele huis. 

Ja, ik wil thuis m’n wifisignaal versterken. 

Daarnaast heb je ook een hub, platform en/of de gratis Orange Smart Home app nodig. Concreet ziet dat er zo uit: 

  • Wanneer een slimme stekker of slimme camera niet rechtstreeks met je smartphone kan communiceren, hebben ze een soort tussenpersoon nodig: de hub. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Google Nest Hub en de Google Nest Mini. Bovendien kan je bijvoorbeeld de Google Nest Hub ook gebruiken als tablet, slimme speaker én originele fotolijst. Ook de Google Nest Mini functioneert perfect als slimme speaker. Meer weten over deze slimme apparaten? Klik snel door naar onze blog! 

➡️ Cool, vertel me meer over de Google Nest Hub en Nest Mini!

  • Het platform is de overkoepelende software die ervoor zorgt dat je ook met je stem via de Orange Smart Home-app je slimme huishouden kan besturen. Als je ‘Hey Google!’ zegt, trek je bijvoorbeeld de aandacht van de Google Assistant. Afhankelijk van waar je bent en wat je wil, kan je met de Google Home app, Google Nest Hub of Google Nest Mini muziek streamen, je slimme verlichting dimmen of livestream van je slimme camera bekijken. 

TIP: Selecteer eerst een platform en koop slimme producten in functie van je keuze. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit, Somfy en Homey zijn de populairste spelers op de markt. Klik op onderstaande link voor meer info! 

Ja, ik wil meer info over smart home platformen.

De 5 beste toestellen voor jouw smart home-systeem

Klaar om te genieten van alle voordelen van een smarthome? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Want met Smart Home van Orange kan ook jij vanaf nu met een bescheiden budget je huis slim maken. 

In het Smart Home-aanbod vind je namelijk 5 innovatieve toestellen die ook jouw leven een pak makkelijker, veiliger en comfortabeler maken. Deze slimme apparaten zijn bovendien allemaal compatibel met de gratis Orange Smart Home-app.

1. Slimme babyfoon voor extra gerustheid

Dankzij de qnect slimme babyfoon kan jij heerlijk relaxen terwijl je kleine spruit slaapt. Bij verdachte bewegingen of geluiden en zelfs hoge temperaturen ontvang je meteen een melding op jouw Orange Smart Home-app. En met z’n snoezige knuffelbeervorm past deze babyfoon ook perfect in elke kinderkamer!

Ja, ik wil een slimme babyfoon!

2. Slimme lampen voor extra sfeer

Maak het je thuis extra comfortabel met de Konyks slimme lampen! Zo kan je via de Orange Smart Home app of met je stem de lichten dimmen of automatisch laten uitgaan als er niemand in de kamer is. Of verander de kleur voor extra sfeer! 

Per ongeluk het licht laten branden terwijl er niemand thuis was? Geen probleem! Want met een eenvoudige klik op je smartphone bespaar je direct energie. 

Ja, ik wil slimme lampen!

3. Slimme deursensor voor extra veiligheid

Een openstaande deur of venster kan een belangrijk signaal zijn dat er iets mis is … of je energiefactuur onnodig oploopt. Met de Konyks Senso Charge-slimme deursensor breng je daar verandering in! Deze openingsmelder kan je onder meer verwittigen via de Orange Smart Home-app wanneer bepaalde deuren of ramen opengaan. 

Wil je de slimme sensor gebruiken voor extra comfort? Ook dat kan! Combineer de Senso Charge bijvoorbeeld met de slimme lampen en laat de verlichting automatisch aanspringen wanneer de deur opengaat. 

Ja, ik wil een slimme deursensor!

4. Slimme camera voor extra zicht

Zou je graag een oogje in het zeil willen houden wanneer je niet thuis bent? Met de Konyks Camini Max-camera. Deze slimme indoor camera houdt je dag en nacht op de hoogte en streamt de beelden naar je Nest Hub of je smartphone. 

Ideaal als virtuele babysit wanneer de kinderen alleen thuis zijn, om met een gerust hart op vakantie te vertrekken … of eindelijk te ontdekken wie van je twee honden de vuilnisbak overhoop haalt terwijl jij op het werk zit.

Ja, ik wil een slimme camera! 

5. Slimme stekkers voor extra comfort

Zoek je eenvoudige tip om extra energie te besparen? Met de Konyks Priska+ slimme stekker krijg je meer inzicht en controle over je elektriciteitsverbruik! Via de Orange Smart Home-app kan je stopcontacten manueel aan- en uitzetten; of zelfs automatiseren. Je koffieapparaat automatisch laten starten wanneer je wekker afloopt, je smartphone enkel opladen tussen bepaalde uren of een duidelijk inzicht krijgen in het energieverbruik van toestellen? Deze slimme stekker kan het allemaal.

Ja, ik wil een slimme stekker!

Wat is de Orange Smart Home app?

Met de gratis Orange Smart Home app kan je slimme apparaten automatiseren, bedienen en configureren. Je kan bijvoorbeeld je slimme lampen in de woonkamer programmeren om automatisch aan te springen bij zonsondergang, en automatisch uit te gaan om middernacht. Of configureer de smart plug in de kinderkamer om een nachtlampje te laten branden tussen 19u30 en 4u00. 

Daarnaast kan je ook manueel via de app je slimme stekker uitschakelen, de settings van je smart indoor camera aanpassen, de helderheid van je verlichting aanpassen, of een film selecteren om te streamen naar je smart tv.

Sta je nu al te popelen om slimme domotica aan te schaffen? Kies dan voor items met een ‘Powered by Tuya’-label. Dit label is jouw garantie dat het compatibel is met de Orange Smart Home app. En wees gerust: wereldwijd zijn dat er nu al meer dan 30.000 slimme toestellen ‘powered by Tuya’. Je zal dus zeker je ding vinden! 

Yes, ik wil ook een smart home!

Lees ook:

▶️ Muziek streamen in de auto: tips & tricks
▶️ Disney Plus België: een online filmavondje vol nostalgie
▶️ Orange lanceert het internet van de toekomst

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!