Menu

Smaakt de Vlaamse ‘Bake Off’ even zoet als het Britse origineel?

Zelfs bij ons in Vlaanderen doet de naam Mary Berry bij de meeste televisiekijkers (en amateurbakkers) een belletje rinkelen, zó populair is Britain’s baking grandma en het succesvolle programma waarin ze als jurylid optrad: ‘The Great British Bake Off’. Sinds kort hebben we op Vier ook onze eigen versie van de bakwedstrijd. Maar smaakt ‘Bake Off Vlaanderen’ even zoet als de shortbread cookies die door Queen Mary steevast streng beoordeeld werden? Nou, meestal wel.

29.09.2017
Door Céline R

‘Bake Off Vlaanderen’: de baktent moet nog mythische allures krijgen

Mogen bakken in dé tent: voor de Britse deelnemers aan GBBO is het niets minder dan een eer. Omdat de jury warme autoriteit uitstraalt (al werd Mary Berry recent wel vervangen door de toch iets minder charismatische Prue Leith). Omdat de Engelse countryside het perfecte decor vormt voor een bakwedstrijd. En natuurlijk omdat de Britten zo verknocht zijn aan de zelfgebakken lekkernijen die ze bij hun afternoon tea serveren.

Die mythische allures heeft onze Vlaamse baktent vooralsnog niet. Juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn doen hun best, maar ze hebben niet het charisma dat Paul Hollywood en Mary Berry wél hadden. En wij Vlamingen hebben dan wel onze spritskoeken en fruitvlaaien, een échte baktraditie zoals die van de Britten missen we toch.

Maar niet getreurd: er zijn ook kersen op de taart. Zelfs slagroom.

De Vlaamse Bake Off-kandidaten: uitstekend gecast

Het format van ‘Bake Off’ werd internationaal verkocht en elk land maakt er zijn eigen versie van. Eén van de dingen die overal terugkeren is de typecasting van de kandidaten. Ja hoor, ook in ‘Bake Off Vlaanderen’ duiken enkele vaste ‘personages’ op, zoals De Verleidelijke Vrouw (Elena), De Belg-van-een-andere-origine (Colombiaan Alexander), De Bakkende Huisvrouw (Anne-Mie), en Het Jonge Talent (Hannelore). De kersjes op de Bake Off-taart dus.

Opbrouck – van Duin: 1 – 1 

Wie dan voor de slagroom zorgt? Dat moet presentator Wim Opbrouck zijn. Hij beschikt over alle eigenschappen waarover een ‘Bake Off’-presentator moet beschikken. Opbrouck is aardig voor de kandidaten: hij slaat een arm om hun schouder wanneer ze hun baksel verknoeid hebben omdat ze de eieren in hun deeg vergaten te doen. Hij straalt een warme jovialiteit uit én hij houdt duidelijk van eten. Zijn ongekunstelde interesse in mensen en hun bezigheden stelt zowel de kandidaten als de juryleden op hun gemak. Kortom, Wim Opbrouck is ontwapenend. Nu maar wachten tot hij een verrassende variant bedenkt op de slagzin ‘Bakkers klaar? Bakken maar!’ Het liefst eentje die nóg beter is dan André van Duins ‘Ovens aan? Laat je maar gaan!’.

Ontdek onze Love-aanbod