Menu

Series versneld kijken: randverschijnsel of toekomst?

Een geluidsbestand vertraagd afspelen om het tot op de letter nauwkeurig te kunnen uitschrijven, dat hebben al veel mensen gedaan. Een pak minder hebben er al een video versneld afgespeeld om zo minder tijd voor het scherm te slijten. En laat dat nu net de trend zijn die onder serieliefhebbers heerst!

19.05.2017
Door Céline R

Beter timemanagement voor seriekijkers

De nieuwe, kwaliteitsvolle series vliegen ons om de oren, zeker met de opkomst van Netflix en Amazon in de sector. Zo werden in de Verenigde Staten in 2015 412 series uitgezonden. De oplossing om er zo veel mogelijk mee te pikken, is dan om ze versneld te bekijken.
Een journalist van The Washington Post is helemaal overtuigd. Hij zegt dat hij er soms meer plezier in schept om een serie versneld te bekijken dan op normale snelheid. In sitcoms bijvoorbeeld volgen de grappen elkaar een stuk sneller op.
Daarnaast stelt hij vast dat hij niet meer in staat is een serie op normale snelheid te bekijken (het liefst stelt hij de snelheid in op 160%). En vooral, hij kijkt niet van begin tot eind. Hij bekijkt de serie zoals je een boek leest: hij skipt fragmenten en keert indien nodig terug. En uiteraard, als je alle afleveringen en seizoenen van een serie versneld bekijkt spaar je gigantisch veel tijd uit!
Hij meent dat deze praktijk zich zal verbreiden en een beetje zal uitgroeien tot het equivalent van diagonaal lezen.

Vanuit technisch standpunt

Video's versneld afspelen, zelfs op Netflix of YouTube, is een koud kunstje. Er bestaat immers een extensie voor op Google Chrome.
Voor podcasts is in de applicatie Overcast een 'smartspeed'-functie ingebouwd waarmee je ze versneld kan afspelen.

Beperkingen en vooruitzichten

Het probleem is dat je zo'n kunstwerk dan op een heel andere manier bekijkt: je hebt geen eerbied meer voor stiltes, of voor de muziekkeuze.
David Chen maakt podcasts. Hij veroordeelt het fenomeen, omdat het luisteraars zou transformeren in consumenten. Hij lanceerde een poll op Twitter, waar 1.500 mensen op antwoordden. Blijkt dat 79% van hen geen series versneld bekijkt.
Als dit fenomeen zich verspreidt, mogen we een reactie van de producenten van series verwachten. Als er mensen zijn die bereid zijn om aan kwaliteit in te boeten, bestaat er misschien wel een publiek voor alternatieve versies van series zoals wij ze nu kennen.
Het idee dat de producenten in de toekomst zelf versies voor bingewatchers zouden gaan verspreiden lijkt ons zo gek nog niet. Zo zouden ze kunnen de zijverhalen schrappen, de snelheid van het bestand standaard verhogen, scènes verwijderen, het aantal stiltes beperken enz.

En jij? Ben jij een voorstander van versneld kijken?

Ontdek onze Orange TV-aanbieding