Menu
Blog

Schrijf je in voor het volgende Mobile Film Festival

Fun

Dit festival is al sinds 2015 de hoogmis van de 'smartphonekortfilm': filmpjes van één minuut die met een smartphone zijn gemaakt. De organisatie is al druk in de weer met de voorbereiding van de volgende editie van medio 2019. En wat als jij dit jaar eens zou meedoen? Wij leggen je alles uit. Camera, actie!

08.01.2019 Céline Roman

De rechten van de mens, dat was het thema van het Mobile Film Festival 2018. Wie de inzendingen - winnaars én verliezers - nog eens wil bekijken, kan dat doen op de officiële website van het festival. Het thema voor dit jaar wordt klimaat. Daar kan je alle kanten mee uit!

Heb je een idee? Dat is al een goed begin. Wat het materiaal betreft, vertrouwen we je blindelings. Een smartphone waarmee je in HD kan filmen (bijna allemaal dus) moet ruim voldoende zijn om de klus te klaren. Goed begonnen is half gewonnen. Daarom bundelden we een aantal tips en tricks waarmee je vast een goede indruk achterlaat.

Praktische tips vóór het opnemen

Om zo doeltreffend mogelijk te werken, moet je de film goed voorbereiden. Je moet weten welke scènes je wil opnemen, nog voor je je smartphone ter hand neemt. Deel je draaiboek op in scènes met, voor elke scène, het gewenste camerastandpunt. Daarnaast moet je een planning maken, met een overzicht van de plaatsen waar en tijdstippen waarop je wil filmen. Betrek alle leden van de crew bij de voorbereiding en plan repetities. Werk je alleen, ga dan georganiseerd te werk.

Schaf het materiaal aan dat je nodig hebt om het verschil te maken

Klaar om te filmen? Hoewel smartphones steeds beter en krachtiger uitgerust zijn, botsen ze natuurlijk ook op hun limieten: de zoomlenzen zijn digitaal en niet optisch, zodat je toch wat aan beeldkwaliteit inboet, en dan gaan we nog voorbij aan de micro!

Gelukkig komen er ook steeds meer betaalbare accessoires op de markt om de kwaliteit van video's te verbeteren.

> Om de optische kenmerken naar een hoger niveau te tillen, kan je lenzen kopen die je met behulp van een klem op je smartphone bevestigt. Er zijn lenzen waarmee je verder kan inzoomen, en er zijn er die grotere hoeken creëren. En als dat nog niet zou volstaan, kan je ook kiezen voor een externe camera die je via je smartphone bedient om tegelijk uit verschillende hoeken te filmen.


> Voor de stabiliteit: als je genoegen neemt met een vast camerastandpunt, volstaat een tripod. Je hebt er met vaste of met buigzame poten. Geef je de voorkeur aan een mobiele cameravoering, dan schaf je best een stabilizer aan - een doorontwikkelde selfiestick, zeg maar, die het beeld op 2 of 3 assen stabiliseert - en waarmee je automatisch een persoon of voorwerp kan volgen.

> Voor een heldere geluidskwaliteit: kies voor een externe microfoon, zonder draad. Sluit de microfoon aan op je smartphone en neem het geluid zo dicht mogelijk bij de scène op, in stereo.


Nog een laatste tip: probeer verschillende montageapps uit en vind zo de app die jou het beste aanvult. Je kan apps downloaden in de stores of je krijgt er gratis bij randapparatuur, zoals een stabilizer. Bekijk zeker ook onze selectie van de maand! Zo blijf je niet alleen scherp filmen terwijl je in beweging bent (bv. wanneer je een object volgt), maar kan je ook effecten toevoegen (bv. timelapse: het vertragen en versnellen van beelden) en spelen met de belichting, geluidskenmerken, overgangen tussen scènes enz.

Nu je weet hoe je als een pro moet filmen, is het aan jou. Waag je kans op eeuwige glorie tijdens de nieuwe editie van het Mobile Film Festival op de officiële website (in het Engels).

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.