Schermtijd beperken bij je kind: 7 tips van een kinderpsychologe

Je kind komt thuis na school en grijpt meteen naar de afstandsbediening. Terwijl kleurpotloden vroeger favoriet waren, is de tablet nu dé grote kindervriend die overal mee naartoe gaat. En ook de smartphone is niet meer weg te denken uit hun jonge leven.

15.10.2019
Door Simon V

Maar hoe maak je nu afspraken over schermgebruik – zonder drama als gevolg? Kinderpsychologe Laura Mignolet, gespecialiseerd in opvoedondersteuning en gedragscounseling bij kinderen en jongeren, geeft je als ouder enkele nuttige tips.

1. Wees consequent over schermtijd

Ik krijg in mijn praktijk steeds meer vragen over schermgebruik bij kinderen. Ik raad ouders dan vooral aan om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn. Spreek af hoe lang je kind elke dag voor een scherm mag doorbrengen en wijk hier niet van af. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn.

“Kinderen moeten vooral weten waar ze aan toe zijn.”

2. Neem geen schermtijd af als straf

Pak de schermtijd van je kind niet af als straf wanneer hij of zij iets fout doet, maar gebruik het als een positieve stimulans. Ik introduceer de tv, computer, iPad of smartphone graag als beloning. Maken de kids – wonder boven wonder –  zonder morren de vaatwasmachine leeg? Of gaat zoon- of dochterlief zonder drama naar bed? Dan kun je hen de volgende dag belonen met een half uurtje tv kijken of gamen.

3. Ga in dialoog

Probeer je kind duidelijk te maken waarom je hem of haar niet eindeloos tv laat kijken. Neem de tablet niet zomaar af, maar leg hen uit dat je begaan bent met hun gezondheid.

4. Maak gebruik van controle-apps

Een gesprek is altijd de eerste oplossing. Staat je kind daar niet voor open? Dan kunnen applicaties zoals bijvoorbeeld Ourpact (gratis beschikbaar voor iOS en Android) een oplossing bieden. Met zo’n screentime management-app kun je (helaas) niet zien wat je bengels online uitspoken, maar je bent wel in staat om het schermgebruik van je kids te monitoren.

“Met een app kun je het schermgebruik van je kinderen monitoren.”

Ook YouTube heeft nu een handige app voor kinderen: YouTube Kids. Met deze applicatie kun je als ouder niet alleen de gebruikstijd van YouTube instellen, maar heb je ook controle over de inhoud die je kids te zien krijgen. Je leest er alles over in ons YouTube Kids-artikel.

5. Zorg voor familiemomenten en échte sociale contacten

Bij Fortnite en andere games spelen je kinderen samen met (of tegen) anderen, maar uiteindelijk zitten ze wel alleen achter de computer. Leer hen de waarde van echte sociale contacten kennen en laat hen die momenten  ook ervaren. Familiemomenten zijn kostbaar en laten je kind inzien dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan het internet.

6. Bied hen andere activiteiten aan

Wanneer je kind zich verveelt, is het logisch dat hij of zij vraagt om tv te kijken. Zorg daarom voor leuke activiteiten tijdens de vakantie en na school. Met een hobby heeft je kind minder tijd om op de tablet te zitten.

7. Besef dat schermen niet altijd slecht zijn

Na een lange schooldag kan het voor je kind ontspannend zijn om wat tv te kijken of om een computerspel te spelen. Je hoeft het dus niet altijd te verbieden. Bovendien heb je als ouder soms ook wel eens nood aan wat me-time.

“Als ouder heb je soms ook wel eens nood aan wat me-time. “

Breng je als ouder zelf ook heel wat tijd voor een scherm door? We geven je graag wat tips om ook je eigen schermgebruik binnen de perken te houden. Zo geef je alvast het goede voorbeeld aan je kinderen.

Tips om je eigen schermtijd binnen de perken te houden