Hoeveel schermtijd is gezond voor mijn kind? Tips voor jong & oud(ers)!
Tot uw dienst
We kunnen er niet om heen: schermen worden steeds belangrijker in ons leven – en ook in dat van onze kinderen. Toch blijft schermtijd in veel gezinnen een gevoelig onderwerp. Hoeveel schermtijd is gezond voor je kind? En hoe maak je er goede afspraken rond? In deze blog helpen we je op weg met praktische tips!
Computer, smartphone, smart tv, spelconsole, tablet, … de digitale media hebben een vast plaatsje veroverd in onze leefwereld. Toch is het – zeker voor jonge gebruikers – niet altijd gemakkelijk om even bewust met al die toestellen om te gaan. Als ouder heb je jezelf vast en zeker al eens een van deze vragen gesteld:
- Hoeveel schermtijd is gezond voor kinderen?
- Welke impact hebben schermen op je kind?
- Hoe maak je goede afspraken?
- Schermtijd en volwassenen: geef het goede voorbeeld
Hoeveel schermtijd is gezond voor kinderen?
Hangt af van de context. Volgens Medianest is het zelfs niet altijd een goed idee om alle schermtijd te limiteren tot bijvoorbeeld “een (half) uur per dag”. Waarom? Simpel: schermtijd voor huiswerk of sociaal contact is moeilijk te vergelijken met een paar uurtjes gamen of sociale media.
Scheer dus niet meteen alle schermen over één kam en analyseer eerst en vooral hoe je kinderen hun schermtijd gebruiken. Heeft je kind voldoende slaap (9-11 uur) en beweging (minstens 1 uurtje per dag) én zit er een mooie balans tussen schoolgerelateerde activiteiten, ontspanning en interactie met vrienden of familie? Dan hoef je je geen zorgen te maken!
En uiteraard kan je schermtijd ook gebruiken voor wat quality time met het hele gezin! Luister bijvoorbeeld eens samen naar een podcast, verdiep je met de kids in een educatieve app, speel een gezelschapsspel met de grootouders, maak samen een knotsgek TikTok-filmpje of zoek een toffe co-op game voor de hele familie. De mogelijkheden zijn tegenwoordig bijna eindeloos!
Toch willen we hier een belangrijke kanttekening maken voor de jongste gebruikers. Kleine kinderen moeten nog heel wat motorische, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Moedig dit ook actief aan en introduceer schermen slechts stap-voor-stap in hun leven vanaf het derde levensjaar.
Welke impact hebben schermen op je kind?
Zoals bij alles geldt: overdaad schaadt. Kinderen die – net zoals volwassenen – van ‘s morgens tot diep in de nacht aan schermen gekluisterd zitten, hebben een verhoogde kans op onder meer overgewicht en slaapproblemen. Wat dan weer aanleiding kan geven tot slechtere schoolresultaten, depressie en ga zo maar door.
Toch hoef je hier niet meteen te panikeren! Dankzij de digitalisering hebben kinderen van vandaag meer mogelijkheden dan ooit tevoren. Hier zijn enkele interessante voordelen:
- Sterke communicatieve vaardigheden. Bellen, sms’en, chatten, videobellen … kinderen hebben meer mogelijkheden dan ooit tevoren om sterke communicatieve skills uit te bouwen.
- Sociale beestjes. Skype, WhatsApp, FaceTime, … dankzij de moderne technologieën kunnen kinderen bijvoorbeeld videobellen met grootouders of vrienden die ze even niet kunnen zien. Handig als je even op reis bent of – minder fijn – in lockdown zit.
- Blijven leren. Van educatieve tv-programma’s zoals Karrewiet tot leerrijke YouTube-filmpjes: schermen hebben een hele wereld aan kennis geopend. Duik er samen met je kind in en moedig hun nieuwsgierigheid aan!
Hoe maak je goede afspraken?
Goede afspraken maken goede vrienden — ook rond schermtijd. Toch hoeven deze afspraken niet in steen gegraveerd te staan: sinds de start van de coronacrisis zitten we bijvoorbeeld allemaal wat vaker achter een scherm en daar is niets mis mee.
Belangrijk is vooral dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Het heeft bijvoorbeeld geen zin dat je je tiener verbiedt om tijdens het eten te chatten met vrienden als je ondertussen zelf druk aan het sms’en bent.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je open communiceert over de afspraken. Kinderpsychologe Laura Mignolet, gespecialiseerd in opvoedondersteuning en gedragscounseling bij kinderen en jongeren, geeft deze 4 praktische tips:
- Wees consequent over schermtijd. Spreek op voorhand af hoe lang je kind elke dag voor een scherm mag doorbrengen en wijk hier niet van af. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. Leg ook duidelijk uit waarom ze niet eindeloos tv mogen kijken.
- Gebruik schermtijd als een positieve stimulans, neem het dus niet af als straf. Introduceer de tv, computer, iPad of smartphone als beloning. Maken de kids zonder morren de vaatwasmachine leeg? Of gaat kindlief zonder drama naar bed? Dan kun je hen de volgende dag belonen met een half uurtje tv kijken of gamen.
- Gebruik controle-apps. Soms is een gesprek onvoldoende. Dan bieden applicaties zoals Ourpact (gratis beschikbaar voor iOS en Android) een oplossing. Zo kan je perfect het schermgebruik van je (b)engels monitoren.
- Ook YouTube heeft nu een handige app voor kinderen: YouTube Kids. Met deze applicatie kun je als ouder de gebruikstijd van YouTube instellen en heb je ook controle over de inhoud die je kinderen te zien krijgen. Handig als de kinderen bijvoorbeeld thuis zijn als jij telewerkt! Je leest er alles over in ons YouTube Kids-artikel.
Een andere goede vuistregel is de 4W-regel van de Gezinsbond.
- Spreek af waar kinderen schermen mogen gebruiken. De smartphone hoort bijvoorbeeld niet thuis aan de eettafel. (Opgelet, geef hier als ouder zeker het goede voorbeeld!)
- Spreek af wanneer ze schermen mogen gebruiken. Bijvoorbeeld ‘s avonds als het huiswerk gedaan is of een uurtje voor het avondeten.
- Spreek af waarom schermen gebruikt worden. De computer is bijvoorbeeld enkel voor huiswerk, Netflix kijken jullie samen op de smart tv in de woonkamer.
- Spreek af wat ze met welk scherm mogen doen. Mag de tablet bijvoorbeeld ook gebruikt worden om YouTube-filmpjes te bekijken of enkel maar om met oma en opa te videobellen?
TIP: download nu je gratis template met daarin de belangrijkste spelregels rond gezonde schermtijd. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het document uitprinten en aanvullen met jullie afspraken.
Schermtijd en volwassenen: geef het goede voorbeeld
Welke afspraken je ook maakt rond beeldschermtijd, onthou vooral ook dat jij als ouder het goede voorbeeld moet (kunnen) geven. Maar … weet jij eigenlijk hoeveel schermtijd je doorbrengt op bijvoorbeeld je iPhone of Android smartphone? Of dat meer of minder is dan de gemiddelde Belg? En hoe je je schermtijd kan instellen en beperken? Ontdek er alles over in onze blog!
Ja, ik wil mijn schermtijd beter beheren!
Orange Mobile Serenity, het beveiligde netwerk
Als je op het mobiele netwerk van Orange surft, is je toestel beschermd tegen bedreigingen uit binnen- en buitenland. Je wordt gewaarschuwd als je frauduleuze websites probeert te openen en je kan ongewenste inhoud blokkeren. Dat alles op een heel gebruiksvriendelijke manier, zonder dat je zelf iets hoeft te installeren of activeren.
Wil je nog meer beveiliging? Download onze twee beveiligingstoepassingen!
De app Orange Mobile Serenity Plus: naast onze antivirussoftware beveilig je op deze manier ook je smartphone en die van je gezin bij het surfen op openbare WiFi-netwerken.
De app Orange mobile Serenity Plus Child: Je kan ook de surfsessies van je kinderen op openbare WiFi-netwerken beveiligen. Je kan beheren welke websites ze kunnen bezoeken, hun e-mailadres beveiligen en hun surftijden instellen.
Lees ook:
▶️ Schermtijd op iPhone en Android instellen
▶️ Alles over gezonde schermtijd
▶️ YouTube Kids: de app voor jonge thuisblijvers
Tags
Found this useful? Share with