Menu
Blog

Haal het beste uit je schermtijd: zo hou je het veilig online

Tot uw dienst

Slimme technologieën maken ons leven een pak gemakkelijker en comfortabeler. Telewerken, videobellen, chatten, social media, streamen, … we leven steeds meer online. Het grootste voordeel? We zijn altijd en overal met elkaar verbonden. Tegelijk brengt onze schermtijd ook heel wat nieuwe risico’s met zich mee.

31.05.2021 Maité Delgado

Je zou het haast vergeten, maar websites zoals Facebook en YouTube zijn minder dan 15 jaar oud. En van Netflix of mobiel bankieren was er toen al helemaal geen sprake … Sindsdien is onze schermtijd razendsnel toegenomen.

Tegenwoordig zorgt het internet ervoor dat we ook vanop afstand met elkaar kunnen praten, vergaderen, lachen, herinneringen delen, samen films kijken en zoveel meer.

Jouw handleiding voor verantwoord schermgebruik

Al die schermtijd komt ook met een nieuwe reeks uitdagingen. Van regels rond schermtijd tot cybercrime en cyberpesten: met de volgende tips & tricks haal je steeds het beste uit je schermtijd.

1. Hoeveel schermtijd is gezond? 

Telewerken op je laptop, chatten met vrienden op je smartphone, een potje gamen via de spelconsole en ‘s avonds genieten van de beste Netflix-series op je smart tv … we brengen steeds meer tijd door achter een scherm. Maar bestaat er zoiets als “te veel schermtijd”?

In onze blog leggen we uit hoe je je iPhone en Android-smartphone kan gebruiken om je schermtijd op te volgen. Daarnaast ontdek je ook waarom wij zo fan zijn van de 20-20-20-regel

Cool, ik wil meer weten over m’n schermtijd.

2. Schermtijd en kinderen: zo pak je het aan

Ouders weten als geen ander hoe computers, tablets, smartphones en tv’s voor spanningen kunnen zorgen binnen het huishouden. Bovendien begrijpen we dat het niet altijd eenvoudig is om daar goede afspraken rond te maken als je zelf met vragen zit.

Daarom hebben we speciaal voor ouders (in spé) een blogpost geschreven met daarin de beste tips & tricks van onder meer kinderpsychologe Laura Mignolet. Spoiler alert: de vuistregel ‘een half uur per dag’ is géén aanrader.

Ja, ik wil goede afspraken maken rond schermtijdl

3. Cybercrime: laat je niet vangen! 

Ook in België worden steeds meer internetgebruikers het slachtoffer van cybercriminaliteit. Zo registreerde de Federale Politie in 2019 maar liefst 29,2% méér klachten rond internetfraude in vergelijking met het jaar ervoor.

Bovendien gaan ze steeds sluwer te werk. Een slimme surfer heeft dus zowel een goede firewall en virusscanner én weet hoe je digitale fraude voorkomt. In onze blog rond cybercriminaliteit vind je antwoorden op vragen zoals:

  • Wat is cybercrime?
  • Hoe herken je internetfraude?
  • Hoe kan je je beter beschermen?
  • Wat doe je als je het slachtoffer wordt van cybercriminelen? 

Tot slot vind je er ook Orange’s Cybercrime Watchlist (OCW): een exclusief overzicht van de populairste technieken die cybercriminelen gebruiken om hun slachtoffers op te lichten. En ontdek je waarom bijvoorbeeld ‘salami slicing’ niet zo onschuldig is als het lijkt …

Natuurlijk wil ik veilig internetten!

4. Help, mijn kind wordt gepest: eerste hulp bij cyberpesten

Ongeveer 1 op de 10 Vlaamse jongeren is recent betrokken geweest bij online pesten (en dat zowel als slachtoffer of dader). Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door de Universiteit van Antwerpen. Maar wat is cyberpesten precies?

Dr. Sara Bastiaenssens onderscheidt 3 belangrijke criteria:

  • De online acties zijn bedoeld om te kwetsen.
  • Net zoals bij offline pesten bestaat er vaak een onevenwicht tussen de pester(s) en de gepeste persoon (rijker, sterker, slimmer, …)
  • Tot slot gebeuren zowel offline als online pesten herhaaldelijk: de gepeste persoon ontvangt bijvoorbeeld elke dag kwetsende sms’jes. 

Bovendien neemt cyberpesten ook verschillende vormen aan. Jongeren worden bijvoorbeeld uitgesloten van chatgroepen waar de rest van de klas wél toe behoort. Of ze worden belachelijk gemaakt in filmpjes die gretig gedeeld worden. En dan zijn er nog de fysieke bedreigingen … 

In tegenstelling tot offline pesten heeft z’n online tegenhanger ook vaak een veel grotere reikwijdte: zolang de gepeste persoon online is, kunnen de haatdragende berichtjes blijven binnenstromen. Net daarom is het zeker als ouder belangrijk om cyberpesten zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken. Kinderpsychologe Laura Mignolet deelt 5 handige tips & tricks in onze blog!

Ja, ik wil dat mijn kind zich goed voelt online!

5. Smartphone in de auto en op de fiets: wat mag (niet)?

Bellen, swipen of sms’en: je smartphone gebruiken achter het stuur is een echte no-go. Zelfs als je handsfree belt, is je brein niet langer 100% gefocust op de weg. Bellen achter het stuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat je …

  • 4 op de 10 verkeersborden niét ziet
  • tot 4 keer meer kans hebt om bij een ongeval betrokken te geraken
  • Je minder snel reageert op plotse veranderingen (zoals een fietser uit een zijstraat)

Zelfs voor een eenvoudig sms’je ben je gemiddeld 5 seconden afgeleid per bericht! Lijkt niet veel? Als je 90 km per uur rijdt op de snelweg, komt dat ongeveer overeen met een afstand van 125 meter.  Da’s één derde van de Meir in Antwerpen. 

Bovendien riskeer je 116 tot 2.000 euro boete als de politie je betrapt met een smartphone achter het stuur. Dat geldt trouwens ook voor fietsers, brommers en ruiters! De wet beschouwt je op dat moment als een ‘bestuurder’: wil je écht bellen vanop je fiets of hippe Vespa, doe dat dan steeds hands-free. Ook als je wacht aan het verkeerslicht!

En als je dan écht die selfie wil nemen? Zoek dan zoals 87% van de jongeren eerst een parkeerplaats en zet je even aan de kant.

Wie echt veilig in het verkeer wil zijn, zet de gsm beter op automodus. Hoe je dat doet ontdek je in onze blog. Liever tips & tricks voor een goede gsm-houder met magneet of kliksysteem voor je ventilatierooster? Dat lees je hier!

Hoe ga ik in automodus? Welke gsm-houder past bij mij?

Wij bouwen aan een duurzame digitale toekomst. 

Bij Orange blikken we graag vooruit. Daarom investeren we vandaag in het welzijn van morgen. En dat voor zowel onze klanten als onze planeet. Wil je graag meer weten over hoe we dat aanpakken? Klik door via onderstaande link!

Ok, vertel me meer.

Lees ook:

➡️ Je wachtwoorden beheren doe je zo
➡️ Hoeveel schermtijd is gezond voor mijn kind? Tips voor jong & oud(ers)!
➡️ Schermtijd op je iPhone of Android: zo hou je het gezond!

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!